Recensie | World War Z (Dennis van Elten)

World War Z draait inmiddels al even in de bioscoop, maar Dennis van Elten houdt er een eigen mening op na. Deze verschilt ietwat met die van één van onze hoofdrecensenten, Glenn Abbink. Lees zijn recensie hier.

Als een fan van zombiefilms ging ik met een dubbel gevoel naar World War Z. Zou het namelijk een film zijn die het moet hebben van spektakel of een film die het moet hebben van een goed verhaal?

Titel: World War Z
Regisseur: Marc Forster
Scriptschrijver: Matthew Michael Carnahan, Drew Goddard, Damon Lindelof en J. Michael Straczynski
Hoofdrollen: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge Dale
Genre: Actie/Drama/Horror
Speelduur: 116 min
Release: vanaf 4 juli 2013 in de bioscoop

World War Z is gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Brooks uit 2006. Hierin verspreid een onbekend virus zich over de aarde. Dit virus veranderd mensen in geïnfecteerde “zombies”. In de filmversie speelt Brad Pitt het personage Gerry Lane, een ex UN-onderzoeker die gedwongen word om mee te helpen zoeken naar een vaccinatie tegen deze epidemie. Marc Forster bekend van films zoals Quantum of Solace en Finding Neverland nam de taak op zich om deze film te maken aan de hand van een scenario door J. Michael Straczynski (Babylon 5) en herschreven door Matthew Michael Carnahan.

De locaties in de film zijn heel mooi weergegeven. Als een ruimte klein en claustrofobisch moest zijn was dat het ook. De film heeft daarnaast hele mooie schrikmomenten, wat vooral versterkt wordt door het 3D effect. Eén nadeel van deze film vond ik de “zombies”. De geïnfecteerden renden en bewogen niet zoals echte zombies horen te bewegen: ik blijf een old skool George A. Romero (Night of the Living Dead, Day of the Dead) fan. Er zal wel voor deze “zombies” gekozen zijn om de spanning er in te houden, want deze zat er zeker in. Dit leverde tevens spectaculaire beelden op van stapels geïnfecteerden die een muur in Israël beklimmen om zo bij hun menselijke prooi te komen.

World_War_Z_2

Er zijn plannen voor een World War Z trilogie. Ikzelf ben benieuwd of dit iets gaat worden. Uit het boek valt in ieder geval een hoop materiaal te halen. De film biedt veel voor de mensen die het boek hebben gelezen. Maar waar het boek heel wat vertelt, focust de film zich meer op één hoofdpersoon. Dit zou een mooie voortzetting kunnen zijn voor een eventueel vervolg, waarbij te denken valt aan andere personages, in dezelfde tijd en dezelfde situatie.

Ik zou deze film zeker aanraden voor een gezellige en spannende avond. De film is net een achtbaan en er zit eigenlijk geen moment van verveling in. Ook was ik verrast door Brad Pitt als actieheld. Dit komt doordat ik hem niet vaak in die rol heb gezien. World War Z heeft ook een klein rolletje weggelegd voor Matthew Fox (Lost, Alex Cross). Verder is de cast vrijwel opgemaakt uit onbekende sterren. Dit maakt de film niet een rampenfilm in de geest van Deep Impact of 2012, waarin verschillende bekende sterren vechten voor hun leven.

Is World War Z een spektakelfilm of een film met een goed verhaal? Ik moet toegeven dat het een combinatie is van beide, een spectaculaire film met een heel goed verhaal. Benieuwd geworden? Laat je meevoeren door World War Z!

Dennis van Elten