Recensie | Zomer (Immy Verdonschot)

Zomer won al de publieksprijs tijdens De Roze Filmdagen en werd vorig jaar op het Nederlands Film Festival genomineerd voor meerdere Gouden Kalveren (actrice, vrouwelijke bijrol, mannelijke bijrol). Maar een release bleef tot afgelopen week uit. Nu is de film dan eindelijk uit in de bios, maar dat niet alleen. Zo is de film tegelijkertijd met zijn release in de bios, ook On Demand uitgekomen op de site van de filmtheaters. Je hoeft dus niet eens het huis uit te gaan om de film alsnog te kunnen zien.

Titel: Zomer
Regisseur: Colette Bothof
Scenario: Marjolein Bierens
Cast: Sigrid ten Napel, Jade Olieberg, Lisa Smit, Ella-June Henrard, Martijn Lakemeier, Rik Verheye, Willemijn vander Ree, Steef Cuijpers, Pepijn van Putten, Evan van der Gucht, Guido Pollemans
Speelduur: 86 minuten
Genre: Coming of age, drama
Release: 4 juni 2015, zowel in de bios als on demand

De zestienjarige Anne groeit op in de geïsoleerde Biesbosch, waar uitgestrekte velden en elektriciteitsmasten het landschap bepalen. Overdag fietste ze met een groepje klasgenoten tegen de wind in naar school, terwijl ze ’s avonds het vermaak opzoeken door rond te rijden in een auto. Tijdens deze broeierige zomer maken ze allen de sprong van pubertijd naar volwassenheid. Maar die gezamenlijke ervaring verandert in een conflictsituatie als Anna gevoelens voor de opvallende Lena ontwikkelt en hun omgeving daar ook zo hun mening over heeft.

Heerlijk Brabants

Dat de film erg Brabants is hoor je al meteen uit de voice-over van Anne. Maar het is niet alleen de taal (met zachte ‘g’) waar je dat Brabantse gevoel van krijgt. Het zijn ook zeker de landschappen en een tijdsbeeld waardoor je het idee heb zo’n tien tot vijftien jaar terug in de tijd te gaan. Dit heeft te maken met het dragen van trainingspakken en de thuissituaties die neergezet worden. Wat dat betreft heeft de film ook iets nostalgisch. Want door het zien van deze beelden zal iedereen zijn of haar puberteit wel weer herinneren. En dat heeft niet alleen te maken met het beginnen van een zomervakantie, de kledingstijl en het rondhangen met vrienden zoals de tieners dat hier doen, maar ook gedeeltelijk door het zien van Anne in haar bijbaantje. Het zijn echt van die baantjes die passen bij een klein dorp.

Sigrid ten Napel

Zegt deze naam je nog niets, dan heb je waarschijnlijk amper televisie gekeken. Deze jonge meid zit namelijk in twee van de meest bekende Nederlandse series van de afgelopen jaren: Overspel en Penoza. Maar een paar jaar geleden wist ze iedereen al versteld te doen staan met haar acteerkwaliteiten in Vast. Je ziet haar overal en dat is geen wonder: Zij is namelijk steengoed in iedere rol die ze speelt. Of ze nu een jonge meid speelt die vast zit en nog wat te verwerken heeft, of een jonge tiener die voor het eerst verliefd is. De ontluikende liefde zie je in haar ogen, gebaren en de uitwisseling in blikken.

Recensie Zomer

Coming of age

In het kleine dorp heeft iedereen wel iets met elkaar te maken. ‘Ons kent ons’ en zo is dat ook hier het geval. Maar Anne voelt zich niet op haar plek tussen al haar puberende vrienden. Totdat ze Lena ontmoet. Dan gaat er een wereld voor haar open. In deze coming of age film zie je hoe Anne zich tegen de omgeving afzet en op haar eigen manier op onderzoek gaat. Ze is een jonge tiener die haar gevoelens wil begrijpen en daar kan ze maar op een manier achter komen. Langzaamaan zie je haar verschil in kledingkeuze en het toenemende gevoel om opgemerkt te worden. In zo’n klein dorp komt er echter meer bij kijken dan haar groeiende gevoelens, want iedereen heeft wel een mening. Het sterke aan de film is dan ook het personage van Anne zelf, maar ook die van Lena. Zij gaan hun gevoelens achterna en gaan voor hun eigen geluk. Ten Napel en Olieberg weten dit met veelzeggende blikken en intieme momenten mooi te spelen. Zij zorgen voor een bepaalde spanning die je niet gemakkelijk loslaat.

De vleugels uitslaan

Anna is echter niet de enige voor wie het coming of age thema opgaat. Zo speelt Martijn Lakemeier Anna’s broer, De Peer. Ook hij is rusteloos en is meer buiten de deur dan dat hij thuis is. Hij vertoont het vluchtgedrag waar veel pubers ook mee zitten: De wens om hun vleugels uit te slaan en hun eigen weg te gaan. In de onderlinge relatie tussen broer en zus is dit gevoel erg herkenbaar. Ze zoeken beiden iets anders in het leven en weten eigenlijk niet wat het is, totdat ze er tegenaanlopen. Het zijn deze twee personages die dan ook de grootste groei doormaken in de film. Aan het einde kun je van beiden zeggen dat ze weten wie ze zijn.

Recensie Zomer

Het zomergevoel

Met een titel als ‘Zomer’ kan je er natuurlijk niet omheen: het zomergevoel. Het is eigenlijk de perfecte manier om deze periode in het leven van de personages bloot te geven: Bij hoge temperaturen gieren de hormonen door het lijf en in de zomer voel je je eindelijk vrij. Je kunt genieten van de vakantie en dat draagt deze film ook uit: Zwemmen in het water, nietsnutten rond het huis, hangen met vrienden en, niet te vergeten, uitgaan in de (lokale) clubs. Met een heerlijk zonnetje, bikini’s en zwembroeken en avonden bij het haardvuur, kun je niet anders dan genieten van de zomer.

Zomer is een mooie en sterke film die als geen ander de frustraties en verlorenheid in een klein dorp weergeeft. Een ontluikende liefde wordt prachtig gespeeld tussen Ten Napel en Olieberg, waar blikken al meer zeggen dan duizend woorden. Tegelijkertijd wordt de behoefte en drang naar onafhankelijkheid goed in beeld gebracht door Martijn Lakemeier. Dit alles vindt ook nog eens plaats in mooie landschappen die ondersteund worden met een prettige soundtrack. Het kan niet anders dan dat deze film je raakt en bij zal blijven.

Xoxo,

Immy.

FYI: Zie meer over de On Demand mogelijkheden via:
http://www.filmfestival.nl/publiek/nieuws/zomer-release/ & http://zomerdefilm.nl/