Oscarwinnend regisseur Miloš Forman overleden

De in Tsjecho-Slowakije geboren filmmaker Miloš Forman is onlangs overleden. Forman was met name bekend vanwege het regisseren van One Flew over the Cuckoo’s Nest. Hij overleed op 86-jarige leeftijd na een korte ziekte.

Forman verloor zijn ouders in de holocaust en werd grotendeels door verwanten opgevoed. Toen hij ouder werd ging hij naar de filmacademie in Praag en maakte vervolgens enkele komedies. Nadat Tsjecho-Slowakije in 1968 door de Russen bezet werd ging hij naar Parijs om daar te onderhandelen over zijn mogelijke eerste Amerikaanse film. Hij werd echter ontslagen door zijn productiemaatschappij. In 1968 vertrok hij naar de Verenigde Staten, toen de Sovjet-Unie in zijn thuisland een einde maakte aan de Praagse Lente.

In 1975 werd Forman Amerikaans staatsburger. Later dat jaar brak hij internationaal door als regisseur met One Flew over the Cuckoo’s Nest. De film met hoofdrolspeler Jack Nicholson won vijf Oscars, waaronder die voor beste regisseur. Forman kreeg de prijs opnieuw in 1985 voor Amadeus​.

One Flew over the Cuckoo’s Nest is een van de weinige films die alle belangrijke Oscars tegelijk wist te winnen: beste film, beste hoofdrolspeler, beste hoofdrolspeelster, beste regisseur en beste scenario. Amadeus won acht Oscars, waaronder beste hoofdrolspeler, beste film en beste regisseur.

 R.I.P. Miloš Forman 1932 – 2018