Blog | Sandra Reemer in memoriam

Vandaag kwam het trieste nieuws naar buiten dat Sandra Reemer is overleden aan de gevolgen van borstkanker. Ze werd 66 jaar en overleed in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Zangeres en presentatrice Sandra Reemer werd geboren op Bandung, Indonesië. Toen ze 7 jaar was vluchtte ze naar Nederland, waar ze voor twee jaar heimwee had.

Eurovisie Songfestival

Reemer deed voor de eerste keer mee aan het Nationaal Songfestival in 1970. Hier zong zij het nummer “Voorbij is de winter”, maar ze won niet. Hierna deed ze drie maal mee, waar ze zich iedere keer wist te kwalificeren voor het Eurovisie Songfestival. In 1972 met “Als het om de liefde gaat”(Sandra & Andres), in 1976 met “The Party’s over now” en in 1979 met “Colorado”.  Het laatstgenoemde nummer behaalde op het Eurovisie Songfestival de twaalfde plaats, terwijl het in 7 andere Europese landen de top 5 haalde.

Televisie carrière

Sandra begon in 1986 met televisiewerk. Ze presenteerde een van de grootste shows van die tijd, namelijk Wedden dat…? samen met Jos Brink. Tijdens dit programma werd ze ooit liefkozend door Jos Brink, kroepoekje genoemd. Wedden dat…? trok meer dan 7 miljoen kijkers in Nederland. Ongekend voor die tijd, nu nog steeds ondenkbaar.

Hierna presenteerde ze nog vele andere programma’s zoals Showmasters, De Verjaardagshow en De Zaterdagavond Show. Hierna besloot Reemer zich meer te gaan focussen op haar zangcarrière en vrijwilligerswerk. In 2005 presenteerde ze nog een keer Wedden dat…? samen met Jos Brink. Begin dit jaar was ze ook nog te zien in het Omroep MAX programma Gouden Jaren.

Foundation

In 2008 besloot ze zich te gaan richten op foundation-werkzaamheden; de Sandra Reemer Foundation, ook wel bekend als SFR. Deze stichting zette zich in voor kansarme kinderen in derde wereld landen. In 2013 kondigde Reemer aan te stoppen met de foundation, omdat ze moeite had om de stichting draaiende te houden. Voor haar vrijwilligerswerk werd ze tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Ze leefde de afgelopen jaren in Sint-Michielskerk, waar ze teruggetrokken leefde.

Overlijden

Veel mensen hebben al gereageerd op het overlijden van Reemer. Waaronder veel BN’ers. Ik geloof dat dit veel zegt over hoe populair ze was, ook onder haar collega’s. Ze is zonder enige twijfel een van Nederlands grootste artiesten aller tijden. Hits zoals “Wat zou je doen” en “Colorado” zullen veel mensen waarschijnlijk nooit vergeten.

R.I.P. Sandra Reemer 1950-2017