SPECTRE trailer en James Bond referenties (Glenn Abbink)

Eerder deze week kregen we de trailer voorgeschoteld van de nieuwe James Bond-film SPECTRE. Tot nu toe zijn alle betrokkenen bij de productie vrij geheimzinnig geweest over de film. Natuurlijk leidt dit tot vele speculaties. De trailer liet veel nieuwe beelden zien en we kregen een beter beeld van het plot. Tevens zagen we interessante easter eggs en referenties naar de oudere Bond-films. Hieronder een lijst met wat leuke details.

Live and Let Die

SPECTRE-regisseur Sam Mendes heeft vaak zijn liefde uitgesproken voor de franchise, en in het bijzonder voor de film Live and Let Die (1973). Dat dit een inspiratiebron is voor Mendes zagen we al op de (teaser) poster van de film.

SPECTRE teaser poster en Roger Moore

Een andere referentie naar Live and Let Die is de openingssequentie van SPECTRE, welke zich afspeelt in Mexico City tijdens The Day of the Dead. Het masker dat we zien is een visuele hommage aan Baron Samedi (Geoffrey Holder) en zijn voodoo-praktijken.

Daniel Craig en Baron Samedi in Live and Let Die

Daniel Craig en Baron Samedi in Live and Let Die

Smoking

Het is lang geleden sinds we Bond in een witte smoking zagen. Roger Moore droeg er nog een in Octopussy, maar de meeste mensen zullen deze herkennen van Sean Connery in Goldfinger.

Sean Connery en Daniel Craig

Sean Connery en Daniel Craig

De Aston Martin DB5

In de trailer zien we de nieuwste Aston Martin DB10. De klassieke Bond-auto DB5 krijgt echter ook een  kleine cameo.

Aston Martin DB10

SPECTRE-ring

Het shot in de trailer van een ring, is een nieuwe variant op de ring die gedragen werd door Blofeld in de eerdere Bond-films.

SPECTRE-ring

On Her Majesty’s Secret Service

Voor de James Bond fans was een van de mooiste momenten in de trailer het muzikale thema van de Bond-film On Her Majesty’s Secret Service (uit 1969 en de enige keer dat George Lazenby te zien was als Bond). Het is niet verwonderlijk dat dit thema te horen is tijdens de shots in de Oostenrijkse Alpen, waar Bond Madeleine Swann (Léa Seydoux) ontmoet. Swann is een doctor (dochter van Mr. White?) wie werkt in een privékliniek. Dit spiegelt de film met Lazenby, waarin Bond een allergiekliniek bezoekt in de Zwitserse Alpen. Hij ontmoet daar….Blofeld!


Ernst Stavro Blofeld

SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) is een fictieve terroristische organisatie in zowel de James Bond boeken van Ian Fleming als in de films. Op het witte doek was de organisatie voor het eerst te zien in de allereerste 007-film, Dr. No (1962). SPECTRE wordt geleid door Ernst Stavro Blofeld (wie altijd een witte kat bij zich had).

Sam Mendes en de rest van de cast en crew blijven volhouden dat Christoph Waltz de rol van Franz Oberhauser speelt en niet die van Blofeld. Uit de trailer blijkt echter wel dat Waltz het hoofd is van de organisatie en een soortgelijk Moa-pak draagt. Hij heeft geen littekens? Door de jaren heen is zijn uiterlijk veranderd, mede doordat de rol door diverse acteurs gespeeld is. Blofeld was al te horen en (gedeeltelijk) te zien in From Russia With Love en Thunderball. Hij was voor het eerst volledig te zien in You Only Live Twice, waarin de rol gespeeld werd door Donald Pleasence. Vervolgens was hij te zien in On Her Majesty’s Secret Service, gespeeld door Telly Savalas en in Diamonds Are Forever, gespeeld door Charles Gray.

Hier is toch geen discussie meer mogelijk? Oordeel zelf!

Donald Pleasence als Blofed en Christoph Waltz

Donald Pleasence als Blofed en Christoph Waltz

Er zijn nog meer referenties en easter eggs te vinden in de trailer, die je hieronder nogmaals kan bekijken. Heb jij er eentje gezien? 

In SPECTRE ontvangt Bond een cryptische boodschap uit zijn verleden. Deze stuurt hem op het spoor van een sinistere organisatie. Terwijl M. een strijd levert tegen politieke krachten, om de geheime dienst in leven te houden, weet Bond de lagen van bedrog weg te pellen om de afgrijselijke waarheid achter SPECTRE te onthullen.

De aankomende Bond-film wordt geregisseerd door Sam Mendes en heeft verder rollen voor Daniel Craig, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Dave Bautista, Rory Kinnear, Andrew Scott en Christoph Waltz. SPECTRE wordt geschreven door John Logan en Neal Purvis & Robert Wade.

SPECTRE draait vanaf 6 november in de bioscoop, ook in IMAX.