Split (2016) onder vuur | Petitie gestart

Er is een petitie gestart om de door M. Night Shyamalan geregisseerde film Split van Netflix te krijgen. Dit omdat deze titel een onjuist beeld van een psychische aandoening zou geven.

In navolging van titels als Gone with the Wind en Little Britain ligt nu ook de in 2016 verschenen film Split onder vuur. Dit keer niet vanwege racisme, maar de weergave van een psychische stoornis. In de film zien we namelijk een personage dat aan een zogeheten Dissociatieve identiteitsstoornis lijdt. Dit zorgt ervoor dat hij maar liefst 23 persoonlijkheden heeft en zich onvoorspelbaar gedraagt.

Zoals wel vaker in films het geval is wordt de aandoening flink gedramatiseerd. Dit heeft nu tot onvrede geleidt bij Twitter-gebruikers, die eisen dat de film van Netflix gehaald wordt. Zo zou het kwetsend en beledigend zijn voor mensen welke daadwerkelijk met een dergelijke stoornis kampen:

Naast het feit dat meerdere gebruikers Split graag van Netflix verwijderd zien worden, zijn er zoals altijd ook gebruikers die vinden dat de film niets verkeerd doet, gezien het ”maar een film” is:

Ondanks de kritiek die de film nu krijgt was Split destijds een succes. Er waren zelfs critici die vonden dat regisseur M. Night Shyamalan met deze thriller eindelijk weer iets goeds wist neer te zetten. Dit omdat veel van zijn films daarvoor flinke kritiek te voortduren kregen. Het succes leidde dan ook tot een vervolg/cross-over, genaamd Glass.

De hoofdrol in Split was weggelegd voor James McAvoy. Daarnaast waren er rollen voor Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson, Betty Buckley en Jessica Sula.

Split op Netflix

Een opvallend detail is dat Split volgens bronnen momenteel niet in het Amerikaanse Netflix-aanbod vertegenwoordigd is. Ook ontbreekt de film in de Nederlandse Netflix catalogus. Wel kun je Split huren via Pathé Thuis of hem op DVD/Blu-ray bestellen.

Meer over Split en diens vervolg kun je lezen in dit uitgebreide artikel.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter