Steven Spielberg: ‘Hook was bijna een musical’

Steven Spielberg is een van de meet succesvolle regisseurs binnen Hollywood. Met zijn films heeft hij verschillende filmgenres verkend, en met zijn nieuwe remake van West Side Story betreedt hij ook het musical genre. Het had echter niet veel gescheeld of zijn Peter Pan film Hook uit 1991 was ook een musical geweest. In een interview met The Guardian vertelt de Amerikaanse regisseur hoe hij op het laatste moment de liedjes uit de film schrapte.

Steven Spielberg had eerder al muzieknummers verwerkt in zijn films 1941 en Indiana Jones and the Temple of Doom. Tot aan West Side Story heeft hij zich echter nooit gewaagd tot een complete musical, in tegenstelling tot andere regisseurs uit zijn generatie; denk aan Martin Scorsese en Francis Ford Coppola. Er circuleren echter al jaren geruchten dat zijn fantasiefilm Hook oorspronkelijk was ontwikkeld als musical. Spielberg bevestigt dit nu in een interview. In de eerste week van de productie besloot hij echter bijna alle liedjes uit de film te schrappen.

“I chickened out after the first week of shooting and took all the songs out. It was the biggest paradigm shift I’ve ever had while directing a movie. It just didn’t seem right for some strange reason. Maybe I didn’t feel ready to do a musical. I was OK doing those little numbers in 1941 or Temple of Doom, and later there was a kind of zero-gravity dance to the Bee Gees in Ready Player One. I had a couple of false starts, too, with scripts that I began developing into original musicals. At some point, I decided I had to have the courage of my convictions.”

Hook was bijna een musical

Toch zijn niet alle liedjes uit de film verdwenen. De bemanning van Kapitein Hooks schip zingt het lied Where’s The Hook. Een ander lied is When You’re Alone, gezongen door de dochter van Peter Pan. Deze nummers zijn ook terug te vinden op de filmsoundtrack van John Williams.

Hoewel Hook niet sterk presteerde bij recensenten, met een Rotten Tomatoes score van slechts 29%, heeft Spielbergs fantasiefilm door de jaren heen zeker een cultstatus opgebouwd. De film vertelt het verhaal van een volwassen versie van Peter Pan, gespeeld door Robin Williams. Wanneer zijn kinderen worden ontvoerd door Kapitein Hook (Dustin Hoffman) keert Peter terug naar Neverland, waar hij zijn verleden confronteert en zich herinnert waarom hij ervoor koos om volwassen te worden.

Bekijk ook de trailer van Steven Spielbergs West Side Story. De film draait vanaf 9 december 2021 in de Nederlandse bioscoop.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter