Mede Studio Ghibli oprichter Isao Takahata overleden

De Japanse animatieregisseur Isao Takahata is in het ziekenhuis overleden aan longkanker. Hij was met name bekend als een van de oprichters van Studio Ghibli. Takahata werd 82 jaar.

Takahata werd geboren in de Japanse Mie-prefectuur en was getuige van het Amerikaanse bombardement op de stad Okayama. Jaren later zou de oorlog een grote rol spelen in zijn animatiefilm Grave of the Fireflies, wat veel filmliefhebbers nog steeds zien als zijn grootste meesterwerk. De film zou ook een internationale doorbraak voor Studio Ghibli betekenen.

In de vroege jaren 60 begon de jonge Takahata zijn carrière in de studio Toei Animation. Tijdens deze periode ontmoette hij zijn toekomstige werkpartner Hayao Miyazaki. Het duo werkte samen voor Takahata’s regiedebuut The Great Adventure of Horus, Prince of the Sun (1968). Vanwege ontevredenheid over hun rol verlieten ze in 1971 de studio. In 1984 hielp hij Miyazaki met de productie van Nausicaä of the Valley of the Wind. De film werd een groot succes, en leidde tot het oprichten van Studio Ghibli.

In 2015 werd Takahata nog genomineerd voor een Oscar vanwege zijn animatiefilm The Tale of the Princess Kaguya. Tevens was hij in 2016 als producent betrokken bij The Red Turtle, van Nederlandse regisseur Michaël Dudok de Wit. Ook deze film kreeg een Oscar nominatie. Zijn collega Miyazaki kondigde in 2013 zijn pensioen aan, maar keerde later terug voor de productie van zijn nieuwe film How Do You Live?. De film wordt rond het jaar 2020 in de bioscoop verwacht. Miyazaki’s vertrek, en nu het overlijden van Takahata, heeft geleid tot hervormingen binnen Studio Ghibli. Hun laatste geanimeerde speelfilm kwam uit in 2014.

R.I.P. Isao Takahata 29 oktober 1935 – 5 april, 2018