Testament Robin Williams stelt beperkingen aan vervolg Aladdin

Zelfs nu Disney volop bezig is met nieuw leven te blazen in zijn populaire franchises is een nieuw vervolg op de animatiefilm Aladdin (1992) voor fans onvoorstelbaar. Robin Williams, in de rol van De Geest, wordt door de meeste kijkers gezien als de onvervangbare ster van de film. Vorig jaar overleed de komiek abrupt. In zijn testament worden ook nog eens beperkingen geplaatst op het gebruik van archiefmateriaal.

Een voormalig kopstuk van Disney (wiens naam niet genoemd werd) vertelde The Times dat er voldoende materiaal uit opnamesessies bestaat voor een vierde Aladdin-film. Dit plan is voorlopig van de baan. Williams stelde een verbod op het gebruik van zijn naam en opnames binnen de 25 jaar na zijn dood. Dit besloot hij te doen om zijn familie te beschermen tegen de kosten die gepaard gaan met postume inkomsten.

“When he was on form, the hyperactive motormouth we love from Good Morning Vietnam, Hook, Dead Poets Society and Mrs Doubtfire, Robin was making 30 jokes a minute. Now, because he insisted on a final say on such material, [the jokes] will remain in the vaults.”

Williams heeft niet in alle vervolgen op Aladdin De Geest gespeeld. Toen hij voor de originele film werd gevraagd vroeg hij dat zijn rol niet gebruikt zou worden voor reclamecampagnes of verbonden producten. Disney ging ermee akkoord maar wist die wens vervolgens niet te vervullen, wat een breuk in hun relatie zou betekenen. In de tweede film The Return of Jafar (1994) en de Aladdin animatieserie (1994-1995) werd hij vervangen door Dan Castellaneta. Williams zou wel weer terugkeren voor de derde film Aladdin and the King of Thieves (1996). Vier maanden geleden kondigden de studio’s aan om een prequel te produceren genaamd.

Zouden fans open staan voor een nieuwe Aladdin-film zonder de legendarische Robin Williams?