The Crown seizoen 4 krijgt flinke kritiek

The Crown seizoen 4 is sinds vorige week te zien en is een groot succes. Toch ontvangt de serie veel kritiek. Verschillende Britse politici, royaltydeskundige en zelfs een goede vriendin van prins Charles trekken aan de bel. Volgens The Daily Mail is namelijk onduidelijk wat nou echt is en wat niet en vragen om een ​​disclaimer waarin kijkers worden gewaarschuwd dat veel belangrijke scènes nooit zijn gebeurd of de waarheid verdraaien.

De streaminggigant Netflix wordt geconfronteerd met toenemende kritiek op The Crown voor het fabriceren van een reeks controversiële incidenten in het nieuwste seizoen van het drama. The Mail on Sunday lanceert vandaag een campagne om te eisen dat Netflix zijn kijkers duidelijk maakt dat de verhaallijnen van The Crown de waarheid verdraaien en fictie als feit presenteren.

Onder anderen Lady Glenconner, de goede vriendin van Prins Charles en tevens voormalig hofdame van prinses Margaret, Downton Abbey-regisseur Julian Fellowes en voormalig minister van Cultuur Karen Bradley hebben zich over de reeks uitgelaten.

Het vierde seizoen van The Crown behandelt de jaren tussen de moord op Lord Mountbatten door de IRA in 1979 en de afzetting van Margaret Thatcher in 1990. Veel ervan gaat over Charles’ gedoemde huwelijk met Diana en vermeende spanningen in de relatie tussen de Queen en mevrouw Thatcher. De serie suggereert ten onrechte dat de affaire tussen Charles en Camilla gedurende zijn huwelijk met Diana voortduurt. In feite had Charles vrijwel geen contact met Camilla gedurende de eerste vijf jaar van zijn huwelijk in 1981. In een verzonnen scène in de eerste aflevering schrijft Lord Mountbatten om Charles te waarschuwen dat hij het gevaar loopt ‘ondergang en teleurstelling’ aan de familie te brengen, terwijl in de derde aflevering ten onrechte wordt afgebeeld hoe Thatcher wordt vernederd door de koninklijke familie in Balmoral.

Peter Morgan, de maker van The Crown, verdedigde de scènes en zei:

“You sometimes have to forsake accuracy, but you must never forsake truth.”

Maar Hugo Vickers, een vooraanstaand Royal historicus en auteur van The Crown Dissected, zei dat het ‘absoluut noodzakelijk’ was dat er aan het begin van elke aflevering een disclaimer zou worden getoond om kijkers te waarschuwen dat de show gefictionaliseerd is:

“Peter Morgan says he conflates incidents, which is understandable, but he also twists the facts and thus turns the truth into something so distorted that it becomes an out and out lie.”

Lord Fellowes plaatste ook vraagtekens bij de manier waarop de serie de koninklijke familie toonde, door te zeggen:

“I don’t really like commenting on other people’s work… but in this instance I can’t help feeling that the very brilliant programme makers sometimes forget that these are real people and they are leading real lives.”

Geïnspireerd door het bekroonde toneelstuk The Audience, vertelt The Crown het verhaal van het decennialange bewind van koningin Elizabeth II terwijl ze worstelt met het vinden van de juiste balans tussen haar privé- en openbare leven. De serie richt zich vooral op de persoonlijke intriges, romances en politieke rivaliteit die afspelen achter de schermen van de belangrijke gebeurtenissen die de tweede helft van de 20e eeuw verder vormden. The Crown gaat niet alleen over de monarchie, maar ook over de ondergang van een imperium, een wereld die leeft in wanorde en het aanbreken van een nieuw tijdperk.

The Crown seizoen 4 kritiek

Terwijl de jaren ’70 op zijn einde lopen zijn Koningin Elizabeth (Olivia Coleman) en haar familie druk bezig met het veiligstellen van de troon door een geschikte bruid te vinden voor de nog ongehuwde Prins Charles (Josh O’Connor).

De natie begint daarbij de eerste gevolgen te voelen van het beleid dat door premier Margaret Thatcher (Gillian Anderson) is ingevoerd. De ingezette koers van de eerste vrouwelijke Britse premier lijkt vooral verdeeldheid te zaaien en ondertussen lopen de spanningen tussen haar en de Koningin hoog op. Dit wordt alleen maar erger wanneer Thatcher besluit het land de Falkland-oorlog in te leiden. Dit zorgt op zijn beurt weer voor conflicten binnen het Gemenebest.

En terwijl Charles’ liefdesverhaal met een jonge Lady Diana Spencer (Emma Corrin) het broodnodige sprookje is om het Britse volk te verenigen, wordt de Koninklijke familie achter gesloten deuren steeds meer verdeeld.

De sterrencast van het vierde seizoen van The Crown bestaat uit Olivia Coleman (Koningin Elizabeth), Helena Bonham Carter (Princess Margaret), Tobias Menzies (The Duke of Edinburgh), Erin Doherty (Princess Anne), Emerald Fennell (Camilla Parker Bowles), Marion Bailey (The Queen Mother), Georgie Glen (Lady Fermoy), Tom Byrne (Prince Andrew), Angue Imrie (Prince Edward), Charles Dance (Lord Mountbatten), Stephen Boxer (Denis Thatcher), Rebecca Humphries (Carol Thatcher) en Freddie Fox (Mark Thatcher).VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter