The Help is de meest bekeken film op Netflix tijdens anti-racisme protesten

Terwijl de protesten tegen racisme in de wereld voortduren en ze gerechtigheid eisen voor George Floyd, Breonna Taylor en andere door de politie vermoorde zwarte mensen, suggereren diverse media en activisten dat mensen zichzelf beter kunnen informeren over de Amerikaanse geschiedenis van intolerantie en onderdrukking tegen zwarte mensen. Boekenlijsten en streaming adviezen verschijnen in overvloed, maar het populaire drama The Help uit 2011 lijkt voor veel Netflix-abonnees boven die lijstjes uit te stijgen. Op dit moment vermeldt Netflix The Help als de meest populaire film op de service in de Verenigde Staten.

The Help is een Amerikaanse film uit 2011 van Tate Taylor, gebaseerd op het gelijknamige boek (in het Nederlands Een Keukenmeidenroman) door Kathryn Stockett. De film is geschreven en geregisseerd door een blanke man, gebaseerd op een boek van een blanke vrouw, over een blanke vrouw die besluit in de jaren ’60 een groep zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven hebben gewijd aan het helpen van families uit het zuiden en brengt daarmee de stad Mississippi in rep en roer.

De film was een box office-hit en wist in totaal $ 217 miljoen wereldwijd op te halen, maar kreeg kritiek voor historische onnauwkeurigheden en het gebruik van een “white saviour” perspectief. Critici noemden het Oscar-winnende drama een “bootleg ‘racial reconciliation’ movie”. Actrice Viola Davis, die een Oscar-nominatie voor beste actrice ontving voor haar vertolking van Aibileen Clark, zei dat ze het jammer vond onderdeel te zijn geweest van de film in een interview in 2018 met The New York Times:

 “Almost a better question is, have I ever done roles that I’ve regretted? I have, and The Help is on that list. But not in terms of the experience and the people involved because they were all great. The friendships that I formed are ones that I’m going to have for the rest of my life. I had a great experience with these other actresses, who are extraordinary human beings. And I could not ask for a better collaborator than Tate Taylor. 

“I just felt that at the end of the day that it wasn’t the voices of the maids that were heard. I know Aibileen. I know Minny. They’re my grandma. They’re my mom. And I know that if you do a movie where the whole premise is, I want to know what it feels like to work for white people and to bring up children in 1963, I want to hear how you really feel about it. I never heard that in the course of the movie.”

Filmcritici benadrukken het belang van verstandig streamen, wijzen op de uitspraken van Davis en boden alternatieve titels voor Netflix-abonnees.

The Help speelt zich af in de jaren ‘60 in de stad Mississippi. Emma Stone speelt de rol van Skeeter, een meisje uit het zuiden van het land die midden in de maatschappij staat. Ze is net klaar met studeren en heeft besloten om schrijfster te worden. Ze zet het leven van haar vrienden en de stad Mississippi op zijn kop wanneer ze besluit een groep zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven hebben gewijd aan het helpen van families uit het zuiden. Viola Davis is te zien in de rol van Aibileen, de schoonmaakster van de beste vriendin van Skeeter. Zij is de eerste die bereid is om met Skeeter te praten. De vrienden van Skeeter en de rest van de zwarte gemeenschap voelen zich ontzet en kunnen dit niet begrijpen.

Skeeter en Aibileen zetten hun samenwerking voort, ongeacht het risico dat Skeeter de levenslange vriendschappen die ze heeft opgebouwd kwijtraakt. Steeds meer zwarte vrouwen zijn bereid naar voren te stappen met hun verhaal, en wat blijkt, ze hebben heel veel te vertellen. Ondertussen worden uitzonderlijke en echte vriendschappen gesloten, maar niet voordat de rest van de stad heeft laten weten hoe over al deze nieuwe ontwikkelingen gedacht wordt.

De film had rollen voor Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Bryce Dallas Howard en Allison Janney. Spencer won een Golden Globe in de categorie Best Supporting Actrice voor haar acteerspel in The Help.