They Shall Not Grow Old releasedatum bekend en onderdeel van het IFFR

Tussen 1914 en 1918 veranderde een wereldwijd conflict de geschiedenis. Maar in werkelijkheid was het geen zwart-witte wereld zonder geluid. Met geavanceerde technieken op het gebied van restauratie, kleur en 3D, en oorspronkelijke beelden die zorgvuldig zijn geselecteerd uit honderden uren aan filmmateriaal uit het archief van het Imperial War Museum (IWM), heeft Peter Jackson (The Lord of the Rings trilogie) een diepgaande en authentieke filmische belevenis gecreëerd. Ga terug in de tijd en beleef die periode met de mensen die erbij waren. They Shall Not Grow Old zal op 29 januari, 30 januari en 2 februari worden vertoond op het International Film Festival Rotterdam.

 

They Shall Not Grow Old

Met geavanceerde technieken op het gebied van restauratie, kleur en 3D, en oorspronkelijke beelden die zorgvuldig zijn geselecteerd uit honderden uren aan filmmateriaal uit het archief van het Imperial War Museum (IWM), heeft Jackson een diepgaande en authentieke filmische belevenis gecreëerd. Het commentaar is afkomstig van de oorlogsveteranen zelf en geselecteerd uit meer dan 600 uur aan interviews uit de archieven van de BBC en het IWM. Dit is het verhaal van ‘De oorlog die een eind maakt aan alle oorlogen’, verteld door de soldaten die het meegemaakt hebben.

Door het restaureren van de oorspronkelijke beelden ontstaat een helder en levendig beeld van de menselijke kant van de Eerste Wereldoorlog. De film toont de dagelijkse realiteit en de ervaringen van de soldaten aan het front: wat zij vinden van het conflict, hun kameraadschap, de noodzaak van humor tijdens de verschrikkingen, het leven in de loopgraven en tijdens periodes van rust.

Dankzij de nieuwste technieken lijkt beeldmateriaal van honderd jaar geleden wel vandaag opgenomen. Het is zowel een herdenking als een eerbetoon aan een generatie die door een wereldoorlog voor altijd veranderde.

They Shall Not Grow Old wordt geproduceerd door Jackson met Clare Olssen. De film wordt gemonteerd door Jabez Olssen (The Hobbit-trilogie). Jackson’s WingNut Films produceert samen met House Productions. De film is gemaakt in opdracht van 14-18 NOW en Imperial War Museums in samenwerking met de BBC.

They Shall Not Grow Old zal op 29 januari, 30 januari en 2 februari worden vertoond op het International Film Festival Rotterdam. De film maakt deel uit van het programma ‘Laboratory of Unseen Beauty’. Het programma richt zich op totaalcinema: van historische schatten tot de grens van wat technisch mogelijk is. Film als laboratorium van onophoudelijke heruitvindingen, een archief vol dromen en toekomsten.