Top 20 | Beste tv-series van 2015 (Kevin Plaatje)

Het is begin september, en dat betekent dat het televisieseizoen 2014-2015 er op zit. We kunnen nu dus een kijkje nemen naar de drama’s, komedies en andere tv genre die ons wisten te vermaken, die we spannend vonden of gewoon nagelbijten goed waren. Dit is dus mijn Top 20 Beste Tv-series van 2015!

 

20. The Lizzie Borden Chronicles (Seizoen 1)

Ik denk dat deze serie met weinig twijfel mijn grootste guilty pleasure van het jaar is geworden. Deze serie zou nooit op de lijst terecht zijn gekomen als het niet was voor Christinna Ricci’s meesterlijke rol als de vrouwelijke seriemoordenaar Lizzie Borden. Officieel een spin-off van de populaire Lifetime tv-film Lizzie Borden Took An Axe, gaat deze serie over wat er gebeurde nadat Lizzie vrij werd gesproken voor de moord op haar vader en moeder. Gedurende 8 afleveringen gebeurde er van alles. Elke aflevering boodt een variatie van intrige, actie en een flink aantal moorden. Neem daar nog acteurs bij als Jonathan Banks en Clea Duvall, en je krijgt een serie die weliswaar geen vervolg krijgt maar wel de zomer een stuk leuker maakte.

19. Mad Men (Seizoen 7B)

In begin 2014 kregen we al het eerste deel van het laatste seizoen van Mad Men te zien. In deze 7 erg intrigerende afleveringen zagen we Don Draper zich langzame weer omhoog klimmen. Het laatste deel van het seizoen was echter helaas iets minder geweldig. Desondanks wist de serie nog mijn interesse te houden, zodat het op deze lijst staat. De echte ster van de serie is inmiddels Elisabeth Moss, die met haar rol van Peggy Olsen eigenlijk een stuk interessanter is geworden dan Don Draper. Omdat het de laatste afleveringen waren, lag de focus toch vooral op Draper. Dit maakte de finale voor mij nogal teleurstellend. Iedereen is gelukkig, en niemand krijgt de ellende die we hoopten. Want laten we eerlijk zijn. Mad Men was nooit serie over mensen die de kijker aardig moest vinden. De serie wilde een omgekeerd beeld laten zien van het sociale leven in de jaren ’50.

18. Parenthood (Seizoen 6)

Waar Mad Men een minder geslaagde finale had, was die van Parenthood eentje om de zakdoekjes bij je te hebben. Deze emotionele serie over een familie en diens problemen sloeg al de juiste tonen aan, door situaties als een zwangerschap, het overlijden van de grootvader en een scheiding. Een laatste seizoen die weliswaar niet heel origineel was, maar toch een die nog sterk in mijn geheugen gegrift staat.

17. The Leftovers (Seizoen 1)

De makers van Lost kwamen met een serie over dood en verderf. Toch was het een vrolijke ervaring. Ja, de nieuwste serie van Damon Lindelof kwam uit het niets en verraste vriend en vijand met een golf van deprimerende personages. Ze hadden allemaal hun eigen sombere verhaal over hoe ze verder willen leven nadat de rapture 2% van de bevolking uit het niets heeft laten verdwijnen. Het is een flinke klus om er doorheen te komen, maar dankzij sterke prestaties van Justin Theroux, Ann Dowd en vooral Carrie Coon is het een serie die je niet kan missen.

16. Scandal (Seizoen 4)

Ik ga er niet voor schamen om te zeggen dat ik een groot fan ben geworden van Olivia Pope en haar ervaringen met de President en zijn politieke problemen. Kerry Washington is de reden waarom mensen hier graag naar kijken, en dankzij haar rol die omgeven wordt door vermakelijke bijrollen blijft zelfs seizoen 4 nog de moeite waard.

15. The Good Wife (Seizoen 6)

Nu dat we het toch hebben over sterke vrouwelijke rollen; Julianne Margulies is nog steeds in haar element met de rol van Alicia Florrick. In deze zeer vermakelijk advocaten-serie, heeft elke aflevering wel iets te maken met een kleurrijk figuur die in de problemen is gekomen. Dit moet uitgevochten worden in de rechtbank. Hoogtepunten in dit zesde seizoen waren de bijrollen van Michael J. Fox, Dylan Baker en David Hyde Pierce.

14. Suits (Seizoen 4/5)

Omdat de zender USA heel snel op de proppen komt met hun nieuwste seizoenen van Suits, kregen we tot tweemaal toe de avonturen te zien van het advocatenkantoor uit de serie. Hierin wordt de rechtbank echter nooit in beeld gebracht. Het gaat meer over de problemen die de advocaten zelf meemaken tijdens het regelen van deals. Zelfs in deze nieuwste seizoenen blijven de confrontaties tussen Harvey, Mike en Louis hoogst vermakelijk.

13. Mr. Robot (Seizoen 1)

Mr. Robot is misschien wel de grootste verrassing van 2015. Laat in het seizoen kwam de zender USA uit het niets met een drama serie over moderne hackers en hoe ze in de wereld willen verlossen van kwaadaardige bedrijven. Rami Malek is opmerkelijk goed als de jonge Elliot die actief is als hacker, maar niet meer lijkt te weten of hij nou iets goeds doet of langzaam gek wordt. De serie is in een korte tijd razend populair geworden, en dat is terecht. Tot op heden heb ik nog nooit een eerste seizoen gezien die zo slim en snel van onderwerp kan veranderen, en toch de kijker aan het beeldscherm gekluisterd houdt.

12. Shameless (Seizoen 5)

In het begin van 2015 is er maar één serie die mijn nieuwe jaar vrolijk kan laten beginnen. Dat is Shamelessdie gaat over de hopeloze Frank en zijn gestoorde familie. Je zou denken dat na vijf seizoenen de shock value inmiddels weg is en er geen enkele viezigheid meer op beeld kan verschijnen waar je niet keihard om moet lachen terwijl je aan het kokhalzen bent. Gelukkig heb je dan ongelijk. Deze Amerikaanse versie van de Flodders (ik weet dat het een Britse remake is) zal zeker door meer mensen gezien moeten worden. Deze serie wordt alleen maar beter.

11. Ray Donovan (Seizoen 3)

Familiedrama’s kunnen vrolijk zijn (Parenthood), maar ook depressief (Rectify en The Leftovers). Dit zorgt er voor dat ik me afvraag waar ik Ray Donovan zou moeten plaatsen. De serie gaat over de fixer Ray die nare klusjes klaart voor de rijken in Los Angeles. Het interessante dit seizoen is dat de serie juist meer gaat over de familie van Ray en over een andere familie. Ray moet deze beschermen, maar hij wilt deze het liefst nooit helpen vanwege de extra problemen die hij mee naar huis neemt. Liev Schreiber blijft een tour de force in de rol van Ray, maar ook Eddie Marsan als zijn zieke broer Terry steelt de show dit seizoen.

10. Transparent – (Seizoen 1)

Na het grote nieuws van het homohuwelijk en de transformatie van Kendall Jenner, zou het natuurlijk niet lang duren voordat er een serie zou verschijnen over een vader van drie die besluit na vele jaren te willen veranderen in een vrouw. Ik was plezierig verrast door deze serie, die duidelijk het talent toont van acteur Jeffrey Tambor. Hij is een openbaring in de rol, waarin hij de balans moet vinden om zowel grappig als emotioneel gekwetst te zijn. Bedenkster Jill Soloway (Six Feet Under) maakte een geweldig open verhaal over acceptatie en hoe alles in je leven in een zucht zou kunnen veranderen.

9. You’re The Worst (Seizoen 1)

In 2014/2015 waren de komedieseries over relaties heel populair (Married, Togetherness en MarryMe). Hierin lijken de koppels meer problemen te hebben dan overeenkomsten. You’re The Worst was zeker het hoogtepunt. Deze hilarische serie over een vrouw en man die elkaar niet mogen maar toch seks hebben, bevat constant de juiste grappen. Je lacht om situaties die ons allemaal bekend zijn. De serie wordt constant herhaald op Comedy Central, maar werd in Amerika niet genoeg bekeken. Toch kreeg deze gelukkig wel een seizoenvernieuwing. Check deze zo snel mogelijk als je even hard wilt lachen.

8. Billy & Billie (Seizoen 1)

Omdat dit een persoonlijke lijst is, zal Billy & Billie waarschijnlijk niet heel erg bekend zijn voor mensen. Het werd uitgezonden op de zender DirectTV en verdween dit jaar snel na een teleurstellend bekeken eerste seizoen. Gemaakt door theaterlegende Neil LaBute, is Billy & Billie een relatie drama/komedie over de grootste taboe, namelijk een relatie tussen een stiefbroer en stiefzus. Dit klinkt heel ranzig en verkeerd, maar LaBute maakt deze absurde situatie in iets bijzonder hilarisch en oprecht. Hierdoor hoop je zonder pardon dat deze mensen gelukkig worden met elkaar. De serie werd helaas niet vernieuwd voor seizoen 2. Toch zou je Billy & Billie eens online moeten bekijken.

7. Unbreakable Kimmy Schmidt (Seizoen 1)

Netflix had dit jaar misschien niet de beste series, maar wel de meest hilarische. Waaronder deze kleurrijke serie over Kimmy Schmidt. Ze is een jong vrouw die jarenlang gevangen zat in een ondergrondse bunker door een sekteleider. Nu ontdekt ze de wereld met haar onschuldige perspectief op mensen en hun vreemde gedrag. Ellie Kemper is perfect geknipt voor deze rol, met haar timing en brede glimlach werken welke zelfs de mindere grappen nog leuk maakt. Bedenkster Tina Fey heeft hiermee opnieuw een hit. Iedereen zou Unbreakable Kimmy Schmidt meteen moeten gaan kijken.

6. Review (Seizoen 2)

Hoewel ik al vele komedies op deze lijst heb gezet, was er toch maar een die mij elke aflevering zo hard liet lachen dat ik zelfs van mijn stoel viel. Het is de serie die recensenten als mezelf het beste begrijpen. In Review beoordeelt recensent Forrest MacNeil niet boeken, films of muziek, maar juist het leven zelf. We krijgen hilarische scènes te zien, waarin hij moet uitvinden wat een gloryhole is, of hoe het voelt om een sekte te beginnen. De humor in de show werkt ook omdat Forrest zo een verschrikkelijk kluns is. Je gelooft dat hij dit allemaal wilt doen om geweldige televisie te maken. Review is zonder twijfel het grappigste dat ik gezien heb in 2015. Hopelijk gaat de serie nog vele jaren door!

5. Orange Is The New Black (Seizoen 3)

Na een ietwat teleurstellende seizoen 2 was mijn hoop voor het vrouwelijke gevangenis drama niet bepaald hoog. Netflix leert blijkbaar van hun fouten, omdat dit seizoen van Orange Is The New Black in mijn ogen het beste is van allemaal. De reden daarvoor is heel simpel; minder drama buiten de gevangenis, en meer interacties met de gevangenen. Het was een oplossing die eigenlijk al twee seizoenen geleden gevonden had moeten worden. Waar ik blij mee ben is dat eindelijk de personages voorrang hebben en niet meer te maken hebben met domme verhaallijnen als de vrouwelijke maffia (iets wat seizoen 2 bijna verziekte).

4. Daredevil (Seizoen 1)

Netflix had een flink taak voor de boeg om de ooit zo gehate film Daredevil doen te laten vergeten, en een serie te maken die ons zou wegblazen. Nou, ik kan zeggen dat hun missie geslaagd is, want de 13 afleveringen van de blinde superheld waren zowel donkerder en interessanter dan de film. Charlie Cox vertolkt de rol van Matt Murdock uitstekend. Hij is omringt door een cast die het uiterste haalt uit hun rollen, waaronder zeker Vincent D’Onofrio als de gevreesde Kingpin. Het is het begin voor Marvel om meer van hun personages een kans te geven. Met het geslaagde seizoen van Daredevil mogen er van mijn nog veel meer striphelden op ons kleine pc-scherm verschijnen.

3. Better Call Saul (Seizoen 1)

Na het briljante Breaking Bad, was de grote vraag of de spin-off Better Call Saul wel de moeite waard zou kunnen zijn. Die vraag werd met de pilot meteen met een grote ”Ja” beantwoord. Dit omdat er veel overeenkomsten waren met de situaties en personages uit deze serie en met die van Breaking Bad. Bob Odenkirk is goed op dreef als Jimmy McGill, die zichzelf constant in de problemen lijkt te werken met vreemde figuren. Hij moet zichzelf met zijn vlugge babbel uit de situaties praten. Er zit veel meer humor in deze serie. De serie wordt echter nooit een komedie, wat te danken is aan figuren als Mike (de show stelende Jonathan Banks) en zijn criminele partner Nacho Varga. Er is dus niks te vrezen, want Better Call Saul kan heel goed op zijn eigen benen staan.

2. Banshee (Seizoen 3)

Ik noem deze serie ook wel Grand Theft Auto, omdat je in elke aflevering in een situatie terecht komt die precies lijkt op iets uit de game. Dat is fantastisch. Banshee heeft veel geweld, seks en intrige waardoor je constant op een hyper level zit, waar je pas vanaf komt aan het einde van de aflevering. Zo heb je een aflevering waarin onze groep helden een legerbasis beroven van al het geld, om dan de volgende aflevering ineens een achtervolging door New Orleans te maken. Het zijn mini-films, en dat was dit seizoen met meerdere hoogtepunten, waaronder het beste gevecht dat je ooit zult zien in een tv-serie. Helaas is het volgende seizoen alweer het laatste. Hopelijk zien genoeg mensen deze serie om er toch van te kunnen genieten.

1. The Affair (Seizoen 1)

Met uitzondering van het eerste seizoen van de komedie klassieker Arrested Development, heeft The Affair misschien wel het beste eerste seizoen dat ik ooit heb gezien op tv. De reden hiervoor is het unieke concept van deze serie, waarbij de makers alle wegen konden opgaan. Ze hebben het echter juist zo simpel mogelijk gehouden. In een aflevering is er een affaire die je van twee kanten ziet. Ruth Wilson speelt de beste vrouwelijke rol van het jaar als een jonge serveerster die naast haar turbulente huwelijk ook nog haar kind verloor. Dominic West vult dat perfect aan als de gelukkige huisman die de affaire begint, maar niet helemaal weet of hij de juiste keuzes maakt in zijn leven. Het briljante van The Affair is dat ieder mens een ander perspectief zal hebben, omdat het iedereen op een andere manier zal raken.

 

Kevin Plaatje van ScaryEpidemic

Exit mobile version