Top 22 Studio Ghibli films – deel 2 (Sandro Algra)
Ghibli wordt vaak gezien als de Walt Disney Studio’s van Japan. En hoewel het bekend staat om zijn familiefilms bestaan de Ghibli fans die ik ken voor het overgrote deel uit jongvolwassenen. Ik denk dat dit grotendeels ligt aan het feit dat ook hun kinderfilms zeer volwassene levenslessen bevatten. Dus de films waar je als kind misschien mee bent opgegroeid zul je mogelijk zelfs meer waarderen als je ze later terugziet. Helaas heb je om die reden ook volwassene fans die nogal verontrustende verborgen boodschappen zien in onschuldige animatiefilms. Maar hé, wie ben ik om te zeggen dat volwassenen niet met animatiefilms geobsedeerd moeten raken? Lees hier het tweede deel van mijn top 22 Studio Ghibli films.
Lees hier het eerste deel van de lijst
16. Arrietty (2010)
Regisseur: Hiromasa Yonebayashi
Er is al een ontelbaar aantal films gemaakt over kleine mannetjes in de grotemensenwereld, van Ant-Man tot Honey, I Shrunk the Kids. Arriety is een film met zoveel creativiteit dat dit idee nooit saai wordt. Al generaties lang woont een familie van piepkleine mensen onder hetzelfde huis, waar ze ’s avonds tripjes maken om levensmiddelen van de grote mensen te ‘lenen’. Met simpele huishoudelijke gereedschap als draden en spelden geven deze leenmissies je het gevoel dat je een spionnenfilm kijkt. Het leven van de jonge lener Arrietty verandert als ze ontdekt wordt door een tienerjongen die wegens zijn terminale hartziekte zijn huis niet uit kan. Het is een goede film om je fantasie aan te wakkeren als jij je thuis opgesloten voelt.
★★★1/2☆
15. Whisper from the Heart (1995)
Regisseur: Yoshifumi Kondō
Whisper from the Heart is nou een voorbeeld van een goed uitgevoerde coming of age drama. Een boekenwurm maakt op school kennis met een jongen aan wie ze onmiddellijk een hekel krijgt. Als je niet kunt voorspellen dat ze aan het einde voor elkaar zullen vallen heb je echt te weinig romantische tienerfilms gezien. Toen ik aan deze lijst begon stond de film op plek 17. Maar naarmate ik er meer over na ben ga denken is mijn waardering aanzienlijk gegroeid. Het is meer dan een handjevol tiener clichés. Onze heldin ontdekt een antiekwinkel, waar ze mysterieuze objecten ziet die haar inspireren om haar dromen te volgen en een romanschrijfster te worden. Haar werk plus haar vastberadenheid om een eigen pad in het leven te vinden is denk ik iets waar veel millennials zich in herkennen.
★★★★☆
14. My Neighbor Totoro (1988)
Regisseur: Hayao Miyazaki
Waarom is My Neighbor Totoro zo’n iconische film? Het titelpersonage is het boegbeeld, de Mickey Mouse, van Studio Ghibli geworden. In de afwezigheid van hun zieke moeder (dodelijke ziektes en quarantaine..? Ik begin een patroon te zien in deze verhalen!) verhuist een familie naar een oud huis in het bos. Al snel blijkt het huis behekst te zijn door de bosgeesten. Dit zou normaal gesproken het plot vormen van een doorsnee horrorfilm. Maar de twee kleine meisjes van het gezin accepteren de bovennatuurlijke fenomenen en vormen een vriendschap met het knuffelbare monster Totoro. Los van het lot van de moeder heeft deze film amper conflict. Het is vooral een schattig verhaal over jonge kinderen en hun (misschien denkbeeldige) vrienden. Zonder de fantasierijke elementen was het al een degelijke kinderfilm geweest. Maar waar deze film echt schittert is in de charmante interactie tussen Totoro en de meisjes, in scenes waar ze simpele dingen doen als in een boom klimmen, of in de regen op de bus wachten.
★★★★☆
13. The Cat Returns (2002)
Regisseur: Hiroyuki Morita
Soms als je een verhaal schrijft kan er plotseling een idee uit voortkomen dat misschien zelfs leuker is. In Whisper of the Heart schreef het hoofdpersonage een boek over een kat genaamd De Baron, die de wereld afreisde op zoek naar avontuur. Met The Cat Returns kreeg dit personage zijn eigen spin-off. Een jong meisje redt op een dag het leven van een straatkat, en ontdekt tot haar verbazing dat deze pratende kat een prins is. Als beloning voor haar daad bieden de katten haar aan om met de prins te trouwen, een aanbod dat ze niet zomaar mag weigeren. Als ze mee wordt genomen naar het koninkrijk van de katten is De Baron de aangewezen held om haar te redden. De film vertelt een zeer origineel verhaal, maar voelt tegelijkertijd aan als een klassiek sprookje.
★★★★☆
12. Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)
Regisseur: Hayao Miyazaki
Hoewel deze film werd uitgebracht vóórdat de studio gesticht werd kun je het zien als een Ghibli film. Het is ook gewoon op Netflix te vinden. Als Hayao Miyazaki’s tweede speelfilm zie je hier al een hoop kenmerken van zijn latere werk: verheerlijking van natuur, vliegmachines, epische veldslagen en een dappere jonge vrouw in de hoofdrol. Duizend jaar nadat een verschrikkelijke oorlog de wereld verwoeste wordt de aarde nog bewoond door mensen en reuzeninsecten. Wanneer een massavernietigingswapen van de oude oorlog wordt herontdekt belandt de vredelievende prinses Nausicaä in een nieuw conflict tussen de mensen. Kan zij de oorlog stoppen? En wat voor rol zullen de dieren hierin spelen? Miyazaki staat bekend om zijn liefde voor het ontwerpen van vliegtuigen. In deze film zien de machines er meer uit als insecten dan als vogels. Dat geeft het een hele unieke sci-fi esthetiek. Dit is ook logisch, aangezien men in een wereld leeft dat min of meer overgenomen is door insecten.
★★★★☆
Bonus #. The Red Turtle (2016)
Regisseur: Michael Dudok de Wit
Dit is het zwarte schaap van Studio Ghibli, je ziet het meteen aan de tekenstijl. Dat komt vanwege de samenwerking met de Europese studio Wild Bunch, en dat een Nederlandse animator het heeft geregisseerd. Waarschijnlijk staat de film om die reden ook niet op Netflix.
Mijn eerste indruk hiervan was dat van een mooie arthouse film, maar het voelde ook alsof ze het plot van een korte film onnodig hadden uitgerekt. Na een tweede zit heb ik veel meer waardering voor deze film ontwikkeld. Als ik het in één woord zou kunnen beschrijven dan is het wel ‘rustgevend’. Het vertelt wel degelijk een interessant verhaal. Je moet alleen de genuanceerde handelingen en gezichtsuitdrukkingen van de personages lezen om hen te begrijpen. Het is meesterlijk hoe Michael Dudok de Wit ontzettend veel expressie heeft kunnen stoppen in gezichten met kleine kraalogen. Ik hoop dat hij nog meer lange speelfilms mag maken.
★★★★☆
Lees hier ook mijn complete recensie
Vond je de fan theorie rond My Neighbor Totoro verontrustend? In het volgende deel van deze lijst zal ik het hebben over een van de meer gewelddadige films uit de reeks, en ook over een kinderfilm met perverse humor (alleen in Japan!).
Lees hier het derde deel van de lijst
Sandro Algra