Unieke ‘verloren’ beelden uit The Good The Bad and The Ugly

Sergio Leone‘s epische western The Good The Bad and The Ugly heeft een lange geschiedenis van heruitgaven meegemaakt. In Italië verscheen de film in 1966 onder de titel Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo. Het was 177 minuten lang. Internationaal werd een 16 minuten kortere versie gedistribueerd. Verschillende landen brachten hun eigen versies uit met verdere veranderingen en variaties op scenes. Momenteel is de meest complete restauratie de 4k Blu-ray van 179 minuten die MGM in 2014 uitbracht. Het combineerde alle unieke gedeeltes van zowel de Italiaanse als de internationale uitgaves. Liefhebbers hadden echter wel kritiek op de kleurcorrectie wegens de prominente gele tinten.

In 2014 schafte een verzamelaar een een originele druk aan van de film. Het gaat om een 35 millimeter kopie van de Italiaanse druk. Hij had de intentie om de kleuren te bestuderen voor het creëren van een fan versie met het juiste kleurgebruik. Het scannen van de film in 4k heeft maar liefst 2 jaar geduurd. Maar toen dit proces was afgerond bleek de druk meer geheimen te bevatten, namelijk: materiaal dat nooit eerder in home video uitgaves was verschenen! Na vergelijkingen met verschillende drukken zijn de deelnemers van het project overtuigd dat hun druk uniek is. Dus binnenkort kunnen fans misschien een nog completere versie van de film verwachten.

Na het kort bestuderen van de film zijn voorlopig de volgende dingen eruit gebleken:

1. Extra beelden wanneer Angel Eyes een boeren familie bezoekt in zijn eerste scene. Het gaat om 3 close-ups.
2. Een fragment van een verwijderde scene aan het einde van de kopie.
3. De complete martelscene van Tuco. Deze scene verscheen ook op de officiële Blu-ray maar werd wegens beschadigde frames enkel als bonus scene toegevoegd.
4. Verschillen in muziek en geluidseffecten.
5. Langere titels voor de personages in de laatste scene.

Bezoek het volgende forum voor updates rond de fan restauratie. Het gaat om een non-profit project, de deelnemers zijn niet van plan copyright regels te schenden. Hieronder kun je ook vergelijkingen zien tussen de scenes in de internationale uitgave en in de druk in kwestie. De beelden zijn nog minimaal gerestaureerd en zullen in de toekomst waarschijnlijk in betere kwaliteit worden getoond.

The Good The Bad and the Ugly unique footage comparison from Jordan Krug on Vimeo.

The Good The Bad and the Ugly unique footage comparison PART 2 from Jordan Krug on Vimeo.

 

Tijdens het hoogtepunt van de Burgeroorlog doolt een meedogenloze en mysterieuze revolverheld rond in het Wilde Westen. Hij heeft geen huis, geen banden met familie of vrienden en geen metgezellen… totdat hij twee vreemdelingen ontmoet, die net zo meedogenloos en afstandelijk zijn als hijzelf. Deze drie mannen, samengebracht door het noodlot, smeden een plan om een fortuin aan gestolen goud op te sporen. The Good, The Bad and The Ugly is zonder meer de meest ambitieuze en invloedrijke western ooit gemaakt. Het is een ruig en onverbloemd avontuur, dat de toon van dit genre voor altijd heeft veranderd. De film is het derde deel uit de Dollarstrilogie van Sergio Leone.

De hoofdrollen in de film zijn voor Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach, Mario Brega, Al Mulock.