Verslag | Boekpresentatie Alles is Film (Immy Verdonschot)

Gisteren is het boek Alles is Film, geschreven door Tanja van Rooden, Riet Zegers en Jeroen Huijsden, gepresenteerd. Actrice Monic Hendrickx, waarvan deze week de film Penoza in première gaat, mocht de onthulling doen en het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Immy Verdonschot was hierbij aanwezig en schreef een verslag.

Direct bij aankomst weet je dat je op de goede plek bent. Het NDSM-theater was volledig in stijl met filmposters van menig Nederlandse film aan het plafond en auto’s uit Nederlandse films die het theater opvulden. Het mag duidelijk zijn: deze avond vieren we de Nederlandse film. Belangrijker nog, de mensen achter de schermen. René Mioch mocht de avond openen en ging in gesprek met de makers Tanja van Rooden, Riet Zegers en Jeroen Huijsden. Na een prijs gewonnen te hebben van 20.000 euro werd hen gevraagd wat ze ermee zouden doen en het resultaat is dit boek.

Het drietal heeft daarbij veel hulp gehad. Filmjournalisten als Barend de Voogd en Robbert Blokland hebben bijdragen geleverd aan dit unieke werk. Maar wat is er zo bijzonder aan? Dit is het eerste boek dat meer dan ooit licht schijnt op de mensen achter de schermen in de Nederlandse filmindustrie. Van Rooden vertelt:

Wanneer je Paul Verhoeven belt om te vragen of hij een bijdrage wil leveren en hij wordt er meteen enthousiast van, dat geeft zo’n energy boost.”

Niet veel later wordt actrice Monic Hendrickx onder luid applaus het podium op gehaald. Aan haar de vraag wat het boek zo bijzonder maakt:

“Er komen vaak mensen naar mij toe over Penoza en die zeggen dat de serie zo on-Nederlands is. Maar het is gewoon Nederlands, het is Amsterdam. Natuurlijk zien we ook films en series uit Hollywood en dat nemen we ook mee. Maar het is echt Nederlands.”

Onderbelichte werkvelden krijgen met dit boek aandacht en ook dat is erg belangrijk, want vaak gaat de focus naar actrices of regisseurs. Na nog wat vragen van Mioch is het moment eindelijk daar en mag het boek worden onthuld. De trotsheid en het geluk straalt van Hendrickx af.

Voor alle gasten is nog een quiz bedacht, waarmee kans gemaakt wordt op een gesigneerd exemplaar. Niet van de auteurs, maar van de hele cast van Penoza. Die uitreiking heb ik helaas moeten missen, maar dat zal sowieso een gewild exemplaar zijn, want menig fan kan niet wachten tot ze eindelijk de film kunnen zien.

Ik ben overigens een van de gelukkigen met een voucher en daarmee mag ik een eigen exemplaar van Alles is Film ophalen. Bijzonder, want de reden dat ik überhaupt uitgenodigd ben voor zo’n speciale avond is omdat ik ook in het boek sta! Enige tijd geleden belde Barend mij om wat over de fan- en verzamelcultuur te vertellen en ja hoor: op pagina 231 zie ik mijn naam terugkomen. Sowieso is het altijd heerlijk om over mijn ‘nerdiness’ te praten, maar dit maakt me toch wel trots.

Uiteraard hoort op zo’n feestelijke avond ook een borrel. Deze was er zeker, maar gezien de zaal versiert is met een eenmalige tentoonstelling over de Nederlandse film, inclusief foto’s en verhalen die het boek niet hebben gehaald, loop ik daar nog even een rondje voor. Er zat van alles tussen: van storyboards en vfx tot costume design en setfoto’s. Als filmnerd was de tentoonstelling dan ook zeker de moeite waard.

Na nog wat met collega’s gekletst te hebben is het tijd om te gaan. Het boek moet ik nog lezen, dus wie weet volgt nog een recensie. Maar alleen al vanwege mijn bijdrage, als ook het belang van het boek voor de filmindustrie, kan ik niet wachten om het te lezen.

Meer informatie omtrent Alles is Film is te vinden op de website.

Immy Verdonschot