Verslag | BUT Film Festival (Martijn Pijnenburg)

Het afgelopen weekend heeft het BUT Film Festival in Breda voor de 11e keer plaatsgevonden. Dit is een evenement dat voornamelijk draait om cultklassiekers en andere underground films. Ook is er aandacht voor kunst en muziek. Martijn en Sandro waren aanwezig om wat mensen te interviewen. Tevens heeft Martijn een kort verslagje geschreven.

Een aantal jaar geleden hoorde ik voor het eerst wat over het BUT festival. Aangezien ik toen volop met (cult)horrorfilms bezighield was ik direct geïnteresseerd. Desondanks heb ik toen niet de stap gezet om er ook daadwerkelijk naartoe te gaan. Ik had namelijk geen idee wie ik mee zou moeten nemen naar zo’n eigenzinnig festival.

Verslag BUT Film Festival (Martijn Pijnenburg)

Onlangs kwam ik het festival weer tegen via Facebook. Ik was blij om te horen dat het nog bestond. Dit omdat dit soort eigenzinnige projecten tegenwoordig vaak niet meer kunnen opboksen tegenover de mainstream evenementen en dus (helaas) uitsterven. Gelukkig bleef het rebelse BUTFF sterk overeind staan.

Nadat ik even had overlegd met de rest besloten we om ze aan te schrijven en een samenwerking voor te stellen. Dit was zeker mogelijk en we konden enkele aanwezige regisseurs interviewen, waaronder de Italiaanse regisseur Enzo Castellari die bekend is van meerdere cultklassiekers.

Vanwege het drukke schema van onze teamleden konden we helaas maar beperkt aanwezig zijn. De interviews zouden zaterdag plaats vinden, ikzelf besloot om donderdag alvast even een kijkje te gaan nemen.

Verslag BUT Film Festival (Martijn Pijnenburg)

Toen ik aankwam op het festival viel het meteen op hoe leuk alles ingericht was. Het terrein is helemaal niet groot, maar daarom juist lekker compact. Het gehele festival is gevestigd op een plein met aangrenzend enkele gebouwen waarin de voorstellingen gehouden worden.

Nadat ik even had rondgekeken besloot ik om de voorstelling van Inglorious Bastards bij te wonen. Deze film werd vertoond in het Chasse theater. Blij verrast was ik door het feit dat regisseur Enzo Castellari zelf aanwezig was bij de vertoning van zijn film. Hij deed zelfs een praatje vooraf.

Verslag BUT Film Festival (Martijn Pijnenburg)

Regisseur Enzo Castellari leid zijn film Inglorious Bastards in

Mede hierdoor was het duidelijk te zien dat zowel de organisatie als de bezoekers een passie hebben voor cultfilms. Nadat ik nog wat mensen had gesproken ben ik weer richting huis gegaan, om alvast voor te bereiden voor zaterdag. Dat werd namelijk de dag waarop we enkele interviews gingen afnemen.

Toen ik zaterdag met Sandro op het festivalterrein aankwam, bleek het een stuk drukker dan donderdag. Het scheelt natuurlijk ook dat het weekend is. Ook waren er meer internationale gasten aanwezig. Nadat Sandro wat sfeerbeelden had geschoten konden we beginnen met het interviewen van Enzo Castellari. Het interview verliep goed, dus even daarna konden we de Belgische filmmaker Johan Vandewoestijne ondervragen. Ook dit was een leuk interview. Hierna zou René Wiesner aan de beurt zijn, maar niet voordat Sandro zijn film ABCs of Superheroes had bekeken.

Naast alle interviews hebben we natuurlijk ook nog rondgekeken en films bekritiseerd op de DVD-markt. Het was echt leuk om te zien dat de aanwezige filmmakers ook gewoon deelnamen aan het festival en tussen de bezoekers zaten. Dit maakt het BUT Film Festival nog meer een festival voor liefhebbers. Buiten de film om was er ook ruimte voor kunst en muziek, al heb ik mezelf daar dit keer niet zo mee bezig gehouden.

Al met al is het BUT Film Festival een leuk en veelzijdig festival voor de echte liefhebber. De meer reguliere filmfan heeft er misschien minder te zoeken, maar ook voor hen is het de moeite waard om een keer langs te komen. Als het aan ons ligt komen wij (wel of niet namens Filmhoek) volgend jaar weer terug naar het BUTFF. Mocht je benieuwd zijn naar de interviews, blijf dan onze website in de gaten houden!