VFX-artiest Douglas Trumbull overleden

Regisseur en VFX-artiest Douglas Trumbull is onlangs overleden. Dat melden verschillende media. Hij wordt onder andere herinnert als de artiest achter de psychedelische ‘Stargate’ sequentie van 2001: A Space Odyssey. Douglas Trumbull overleed in een ziekenhuis in Albany, New York nadat hij twee weken geleden werd opgenomen met een hersenbloeding. Trumbull is 79 jaar geworden.

Douglas Trumbull

In 1942 werd Douglas Trumbull geboren, als zoon van Visual effects (VFX) pionier Donald Trumbull. Zijn vader werkte onder andere aan The Wizard of Oz. Douglas ging later ook in de VFX werken. Hij studeerde illustratie in El Camino College. Als twintiger maakte hij films voor NASA en Air Force. Zijn korte documentaire To the Moon and Beyond maakte indruk op regisseur Stanley Kubrick. Hij huurde Trumbull in om te werken aan zijn project, wat later de sci-fi klassieker 2001: A Space Odyssey (1968) zou worden. De film won een Oscar voor Beste visuele effecten, hoewel de prijs aan Kubrick werd uitgereikt in plaats van aan de VFX artiesten.

Trumbull zou bekend worden om zijn visuele ruimte effecten in sciencefictionfilms, zoals The Andromeda Strain (1971), The Tree of Life (2011) en Star Trek: The Motion Picture (1979). Daarnaast regisseerde hij zelf ook enkele films. In 1982 hielp hij ook met het creëren van de wereld van futuristisch Los Angeles in Blade Runner, gebaseerd op het boek Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick. Dick was in eerste instantie sceptisch over de productie van de film, totdat hij een segment zag van Trumbulls effecten. Daarna wist hij dat de film het wereldje uit zijn boek accuraat weergaf.

Trumbull kwam in aanmerking voor enkele Oscars en won in de jaren 90 het beeldje voor Scientific and Technical Achievement. Ook hield hij zich bezig met pretparken en de tentoonstellingsindustrie. Zo hielp hij mee met het ontwikkelen van een Back to the Future attractie in Universal Studios Florida en was hij een tijd lang vice-voorzitter van Imax.

R.I.P. Douglas Trumbull 1942 – 2022 

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter