IFFR’s VPRO Big Screen Award Winnaar Nina vanaf 16 augustus in de bios

Nina is het regiedebuut van de talentvolle Olga Chajdas en won de VPRO Big screen Award op International Film Festival Rotterdam 2018 en wordt door IFFR op 16 augustus uitgebracht in de filmtheaters en op Picl.

Na twintig jaar zit het huwelijk van Nina en Wojtek op een dood spoor, deels omdat ze geen kinderen kunnen krijgen. Als ze een jonge vrouw, Magda, leren kennen, proberen ze haar over te halen draagmoeder te worden van hun kind, maar de situatie wordt ingewikkeld als Nina zich plotseling tot Magda voelt aangetrokken.

De film is een gevoelig portret van een sterke, maar verwarde vrouw die vastzit in haar rol als echtgenote en dochter – Nina’s dominante moeder is ook nog eens de directeur van de school waar zij werkt. De energieke, schijnbaar zorgeloze Magda fungeert voor haar als breekijzer. De camera zit constant dicht op de drie hoofdpersonen en creëert zo een zintuiglijke, levendige sfeer. Maar er is wel één locatie die een belangrijke rol speelt: Natalia Bażowska’s kunstwerk ‘Birth Place’, dat een baarmoeder voorstelt waar je in kunt liggen en die voor de personages de enige veilige plek is waar hun liefde, vrijheid en identiteiten niet aan conventies gebonden zijn.

Nina wordt na de release door VPRO uitgezonden op NPO 2. Aansluitend is de film beschikbaar op het ondemandplatform IFFR Unleashed.