Waarom iedere filmliefhebber Letterboxd zou moeten hebben (Rick van Wijk)

Letterboxd is een sociaalnetwerksite, opgericht in 2011. Het werd gelanceerd met het doel van het delen van meningen over en liefde van film. Op Letterboxd kan je iedere film vinden die je maar kunt bedenken. Al deze titels kun je een score geven, van 0,5 tot 5 sterren oftewel; een score van 1 tot 10. Daarnaast kan je met een hartje aangeven of je de film echt leuk vond. Het is ook mogelijk om korte reviews te schrijven onder een film, een functie die door leden vaak wordt gebruikt om grappige oneliners te delen, die met de film te maken hebben. In dit artikel vertelt Rick jou waarom iedere filmliefhebber Letterboxd zou moeten hebben.


Bezoek Ricks Letterboxd pagina


Een van de handigste features van de app moet wel het dagboek zijn. Als je een film gezien hebt dan kan je ze ‘loggen’, dan legt Letterboxd vast dat je de film op die specifieke datum gekeken hebt. Dit is een overzichtelijke manier om te zien welke films je per dag, per week, per maand of per jaar gezien hebt.

Je kan dus voor jezelf gemakkelijk alle films bijhouden. Maar je bent niet alleen op de app: wanneer je een ander account, van bijvoorbeeld een vriend of een bekende filmrecensent volgt, kan je op de homepagina zien wat deze als laatste heeft gezien, je kan zijn reviews dan lezen en hieronder een opmerking achterlaten.

Waarom iedere filmliefhebber Letterboxd zou moeten hebben (Rick van Wijk) 1

Wat ongetwijfeld een van de leukste functies van Letterboxd is, is dat je lijsten kunt maken. Iedere film op de site is toe te voegen aan een lijst, deze kan je zelf maken en samenstellen. In deze lijst kan je aangeven of je hem privé wilt hebben, of openbaar. Je kan dan ook aangeven of je het op rangvolgorde wilt hebben staan. Is dat het geval, dan komen er nummertjes onder de film te staan en zo kan je ze op volgorde van beste naar slechtste zetten, of van favoriete naar minst favoriete. Dit is handig als je bijvoorbeeld overzichtelijk wilt zien wat je favoriete tot minst favoriete films zijn van een bepaald jaar, je kan alle Marvel films in een lijst zetten en die op rangvolgorde zetten, je kan alle films van een filmregisseur op rangvolgorde zetten, je kan je collectie bijhouden en zo veel meer; sky’s the limit! Mijn favoriete lijsten zijn mijn favoriete films bij elkaar, en een lijst waarin ik alle films die ik dit jaar voor het eerst gezien heb bij elkaar zet.

Letterboxd is natuurlijk niet de enige filmsite. Maar wat het mij aanstaat ten opzichte van IMDb of Rotten Tomatoes is dat het ten eerste een stuk gebruiksvriendelijker is, en ten tweede dat het een stuk persoonlijker is. IMDb is een goede plek om te zien hoe een film kritisch is onthaald. Maar Letterboxd bestaat uit een volk van echte cinefielen: in mijn ervaring ligt een Letterboxd-score dichterbij mijn mening over een film dan een IMDb-score.

Waarom iedere filmliefhebber Letterboxd zou moeten hebben (Rick van Wijk) 2

Letterboxd is een gratis app met de mogelijkheden om nog meer functies aan te zetten met een betaalde versie, en je kan deze vinden in de play store of de app store.

Rick van WijkVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter