Waarom heeft de Snyder Cut van Justice League geen widescreen?

De langverwachte Zack Snyder’s Justice League is verschenen en iedereen heeft het erover. Hoewel de film overwegend positieve recensies krijgt, zijn er ook een aantal zaken waarover kijkers vallen. Een vraag die steeds weer terug komt, is waarom de Snyder Cut van Justice League niet in widescreen is. Zack Snyder’s Justice League verzet zich tegen een branchetrend en wordt gepresenteerd in een 1.33:1 aspect ratio in tegenstelling tot een meer standaard breedbeeldformaat.

Waarom heeft The Snyder Cut een 1.33: 1 formaat?

Het antwoord is dat de film is opgenomen in een andere beeldverhouding dan de meeste films, en deze wordt gepresenteerd in een 4:3-formaat om Zack Snyder‘s creatieve visie te behouden. De film heeft een rechthoekige vorm, met zwarte balken aan weerszijden van het frame in plaats van aan de boven- en onderkant, zoals de meeste andere films. Hoewel het formaat niet beeldvullend is op een televisiescherm, zou de Snyder Cut wel op een IMAX-scherm wel passen. Dit was ook het oorspronkelijke plan en zo is de film dus ook opgenomen.

justice league snyder cut widescreen

IMAX-formaat

Het filmpubliek is gewend geraakt aan het zien van zwarte balken aan de boven- en onderkant van bioscoop- of televisieschermen, maar minder conventioneel zijn zwarte balken aan de linker- en rechterkant. Het beeldformaat van de Snyder Cut is in wezen dezelfde 4:3-framing die de televisieprogrammering domineerde van de jaren twintig tot eind jaren negentig.

Snyder’s vier uur durende hermontage maakt gebruik van de 1.33: 1-verhouding in plaats van het standaard 16: 9 (of soms bredere) breedbeeldscherm. Dus de vraag is, waarom is de Zack Snyder cut van Justice League niet widescreen? De liefde van de regisseur voor het formaat kwam voort uit de IMAX-scènes die hij maakte voor Batman v Superman: Dawn of Justice, die in full-frame werden weergegeven, in de beeldverhouding van 1.43: 1. Sinds die film is Snyder gecharmeerd van de vierkante compositie en het idee om deze voor toekomstige projecten te gebruiken.

Snyder vertelde vorig jaar op Justice Con over zijn motivatie om de beeldverhouding van 4:3 te gebruiken. Hij legde uit:

“My intent was to have the movie, the entire film, play in a gigantic 1:43 aspect ratio on a giant IMAX screen. Superheroes tend to be, as figures, they tend to be less horizontal. Maybe Superman when he’s flying. But when he’s standing, he’s more of a vertical. Everything is composed and shot that way, and a lot of the restoration is sort of trying to put that back. Put these big squares back. … It’s a completely different aesthetic. It’s just got a different quality and one that is unusual. No one’s doing that.”

justice league snyder cut widescreen

Zien we dan minder beeld?

De eerste Justice League werd uitgebracht in 2017 met een beeldverhouding van 1.85: 1, een van de meest voorkomende breedbeeld bioscoopstandaarden sinds de jaren ’50. Aangezien de bioscoop versie van Joss Whedon werd uitgebracht met een andere beeldverhouding, was er wat restauratiewerk nodig voor de Snyder Cut:

“Everything’s composed and shot that way, and a lot of the restoration is sort of trying to put that back. A lot of the work we’re doing is trying to restore the full frame. It’s like literally a restoration project at this point, because there were certain scenes that were just fucked up by the crop, so we have to kind of like fix it, a little bit.”

In de nieuwe versie zien we eigenlijk meer van de film dan in de originele cut. Snyder heeft de beelden gemaakt met het grotere, vierkante frame in gedachten. De breedbeelduitsnede in de 2017 versie van de film snijdt dus eigenlijk de belangrijkste delen van scènes weg.

De langverwachte Zack Snyder’s Justice League is sinds 18 maart in Nederland beschikbaar via digitale aankoop en de eerste recensies zijn positief. Voor meer informatie over deze film kijk je hier.

Snyder Cut van Justice League geen widescreen

Sinds Justice League in november 2017 in de bioscoop verscheen, was het duidelijk dat Snyder’s visie voor de superheldenfilm niet op het scherm werd gerealiseerd. De regisseur verliet het project nadat de belangrijkste opnames achter de rug waren, maar voordat de reshoots werden gefilmd. Warner Bros. huurde regisseur Joss Whedon in om Justice League over te nemen; hij leidde de reshoots en leverde de bioscoopversie van de film. In de jaren sinds de release van de film heeft Snyder enige informatie vrijgegeven over wat zijn oorspronkelijke visie voor de film was en fans van de regisseur hebben Warner Bros. gevraagd om de Snyder-cut uit te brengen.

Gevoed door het herstelde vertrouwen in de mens en geïnspireerd door de onbaatzuchtigheid van Superman, krijgt Bruce Wayne nu te maken met een nog grotere vijand. Maar gelukkig krijgt hij hulp van een nieuwe bondgenoot: Diana Prince. Batman en Wonder Woman moeten snel een team van metahumans samenstellen om de strijd aan te gaan met deze nieuwe dreiging. Maar ondanks het team van superhelden, Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot), Aquaman (Jason Momoa), Cyborg (Ray Fisher) en The Flash (Ezra Miller), is het misschien al te laat om de wereld te behoeden voor een catastrofale ramp.

Zack Snyder’s Justice League heeft hoofdrollen voor Ben Affleck als Batman, Henry Cavill als Superman, Gal Gadot als Wonder Woman, Jason Mamoa als Aquaman, Ray Fisher als Cyborg en Ezra Miller als The Flash. Daarnaast zijn er rollen voor Willem Dafoe als Nuidis Vulko, Jesse Eisenberg als Lex Luthor, Jeremy Irons als Alfred Pennyworth, Diane Lane als Martha Kent, Connie Nielsen als Queen Hippolyta, J.K. Simmons als Commissioner Gordon, Amy Adams als Lois Lane, Ciarán Hinds als Steppenwolf, Amber Heard als Mera en Kiersey Clemons als Iris West.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter

zack snyder’s justice league 4:3, zack snyder’s justice league beeldformaat, justice league snyder cut beeldformaat