Walt Disney rookt niet in Saving Mr. Banks

Walt Disney stond bekend als een kettingroker, waardoor hij uiteindelijk longkanker kreeg. Hierdoor is hij tevens overleden. Disney zal echter in de Disney-film Saving Mr. Banks niet roken. Deze film vertelt hoe Walt Disney (Tom Hanks) en Mary Poppins schrijfster P.L. Travers (Emma Thompson) samen tot de uiteindelijke film adaptatie zijn gekomen, na 20 jaar vol problemen.

Dat we Tom Hanks niet zullen gaan zien roken komt omdat de studio het niet toestaat dat in zijn films gerookt wordt. Producent Alison Owen en regisseur John Lee Hancock bevestigden dit:

“They told us there could be no smoking.”

Het verbod op roken in Disney-films komt vanuit Disney CEO Bob Iger:

We expect that depictions of cigarette smoking in future Disney-branded films will be non-existent.”

Saving Mr. Banks is een van de grote kanshebbers voor de Oscars. Net als de eerdere winnaars The Artist (2012) en Argo (2013) draait het verhaal om de filmindustrie. In Nederland gaat Saving Mr. Banks op 12 december in première.

Al twintig jaar lang probeert Walt Disney (Tom Hanks) de rechten te vergaren van het boek “Mary Poppins” om het in een film te kunnen adapteren. De auteur, P.L. Travers (Emma Thompson), weigert echter de rechten verkopen omdat ze bang is dat haar geliefde creatie compleet verscheurd zal worden door het Hollywoodsysteem. Als P.L. eenmaal in geldnood terecht komt door tegenvallende verkoopcijfers van haar boek, besluit ze Walt’s aanbod in overweging te nemen. Ze reist af naar Los Angeles waar ze Walt twee weken de tijd geeft om haar te overtuigen dat hij de juiste persoon is om deze geliefde icoon naar het grote scherm over te brengen.

De film heeft in de hoofdrollen Emma Thompson als Mary Poppins schrijfster P.L. Travers en Tom Hanks als Walt Disney. Daarnaast zijn er rollen voor Paul Giamatti, Jason Schwartzman, Benjamin Joseph Novak, Bradley Whitford, Colin Farrell, Ruth Wilson, Victoria Summer, Kristopher Kyer. Saving Mr. Banks wordt geregisseerd door John Lee Hancock op basis van een scenario door Kelly Marcel en Sue Smith.