Harvey Weinstein beschuldigd, nu door Paltrow en Jolie

Hollywood producer Harvey Weinstein is afgelopen zondag ontslagen bij The Weinstein Company nadat The New York Times vorige week een vernietigend artikel over hem publiceerde. De oprichter van Miramax en The Weinstein Company bleek zich jarenlang schuldig te hebben gemaakt aan seksuele intimidatie, en slachtoffers te hebben afbetaald. Meerdere vrouwen die met Weinstein hebben samengewerkt hebben zich inmiddels tegen de man uitgesproken. Nu treden ook de beroemde actrices Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie naar buiten.

Paltrow was 22 toen ze werd aangenomen voor de titelrol in de Miramax film Emma (1996). Ze zou later voor die film een Oscar winnen. In een interview met The New York Times vertelt ze dat Weinstein haar destijds had betast en voorstelde dat ze met hem naar  de slaapkamer mee zou gaan.

“I was a kid, I was signed up, I was petrified.”

Paltrows vriend Brad Pitt confronteerde Weinstein op zijn gedrag, waarop Weinstein Paltrow waarschuwde niemand over het incident te vertellen.

“I thought he was going to fire me.”

Jolie vertelt in een e-mail hoe Weinstein haar in een hotelkamer benaderde toen de film Playing by Heart (1998) uitkwam.

“I had a bad experience with Harvey Weinstein in my youth, and as a result, chose never to work with him again and warn others when they did. This behavior towards women in any field, any country is unacceptable.”

Weinsteins oeuvre bevat onder anderen films als Pulp Fiction, Clerks en Shakespeare in Love, waar hij zelf een Oscar voor won. Ook heeft hij in het verleden veel Amerikaanse politici van de Democratische partij gesteund. Tijdens de verkiezingen van 2016 doneerde hij veel geld aan de campagne van Hillary Clinton. Steeds meer mensen die Weinstein persoonlijk kennen distantiëren zich nu van de man.