Was Zoë Kravitz te “urban” voor The Dark Knight Rises?

De nieuwe DC superheldenfilm The Batman draait sinds vorige week in de Nederlandse bioscopen. De reacties zijn grotendeels positief, en één van de hoogtepunten is de rol van Zoë Kravitz als Selina Kyle, Catwoman. In een interview met The Guardian vertelt Zoë Kravitz dat ze eerder al auditie wilde doen voor een rol in een Batman film, namelijk The Dark Knight Rises (2012). Ze werd toen verteld dat ze niet toegelaten werd. Kravitz zou te “urban” zijn voor de bijrol, en dat zou duiden op racistische redenen.

Zoë Kravitz over The Dark Knight Rises

Catwoman is een personage dat van traditie door een blanke actrice wordt gespeeld, hoewel Zoë Kravitz niet de eerste gekleurde vrouw is in deze rol. Halle Berry speelde namelijk Patience Phillips, een variatie op het personage in de film Catwoman (2004). Voor The Dark Knight Rises uit 2012 wilde Kravitz echter niet auditie doen voor de Catwoman rol. Selina Kyle werd toen gespeeld door Anne Hathaway.

“I don’t know if it came directly from Chris Nolan. I think it was probably a casting director of some kind, or a casting director’s assistant. … Being a woman of color and being an actor and being told at that time that I wasn’t able to read because of the color of my skin, and the word ‘urban’ being thrown around like that, that was what was really hard about that moment.”

Op haar Instagram Stories vertelt Zoë Kravitz meer details over het incident rond The Dark Knight Rises. Ze benadrukt daarin dat ze niet Christopher Nolan van racisme beschuldigt of dat ze denkt dat de film crew kwade bedoelingen had. Kravitz weet niet van wie de mening kwam dat ze niet geschikt zou zijn voor de rol. Haar intentie nu is om mensen te informeren over hoe discriminatie 10 jaar geleden invloed had op de carrière van een gekleurde vrouw. Verder spreekt ze zich ook uit tegen clickbait journalisme, aangezien bepaalde bronnen haar woorden eerder hebben verdraaid en beweerden dat Kravitz auditie wilde doen voor de rol van Catwoman in de Christopher Nolan film.

In het Guardian interview vertelt Kravitz ook dat ze nooit zo geïnteresseerd was in het spelen van rollen die expliciet over ras gaan.

“At one point, all the scripts that were being sent were about the first Black woman to make a muffin or something. Even though those stories are important to tell, I also want to open things up for myself as an artist.”

Zoë Kravitz in The Batman 

Het is meer dan een oproep… Het is een waarschuwing. Twee jaar lang heeft Bruce Wayne (Robert Pattinson) de straten van Gotham City bewaakt als de Batman. Hij is een schrikbeeld voor criminelen geworden en heeft zo de duistere kant van de stad leren kennen. Met slechts een paar trouwe bondgenoten – Alfred Pennyworth (Andy Serkis) en inspecteur James Gordon (Jeffrey Wright) – in een stad waar corruptie hoogtij viert, staat de eenzame held voor de gewone burgers symbool voor wraak. Als een moordenaar het op sadistische wijze gemunt heeft op de elite van Gotham, leidt een spoor van cryptische aanwijzingen ‘World’s Greatest Detective’ naar de onderwereld, waar hij in contact komt met Selina Kyle/Catwoman (Zoë Kravitz), Oswald Cobblepot/de Penguin (Colin Farrell), Carmine Falcone (John Turturro) en Edward Nashton/de Riddler (Paul Dano). Als het bewijs duidelijkere vormen begint aan te nemen, komen de grootse plannen van zijn tegenstander aan het licht. Batman moet nieuwe samenwerkingen aangaan, de dader ontmaskeren en afrekenen met het machtsmisbruik en de corruptie waar Gotham City al zo lang onder lijdt.

The Batman is een project van Matt Reeves. De hoofdrollen zijn voor Robert PattinsonZoë KravitzJeffrey WrightPaul DanoPeter SarsgaardJohn TurturroAndy SerkisColin Farrell.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter