Idris Elba over de effecten van de Beast film

Bij het film van de survivalthriller Beast met – acteurs Idris Elba en Sharlto Copley – werd veel gebruikgemaakt van Motion Capture (MoCap) en CGI (Computer Generated Images), maar ook echte leeuwen. In deze blog gaat gastrecensent Maxim Roos dieper in op de special effects van de Beast film.

Plot van de film

In de survivalthriller Beast van scriptschrijver Ryan Engle en regisseur Baltasar Kormákur (welke 11 augustus 2022 in première ging in de Nederlands bioscopen) zien we Idris Elba in de rol van Nate Daniels. Het gaat om een man welke onlangs weduwnaar is geworden en samen met zijn tienerdochters Iyana Halley en Leah Sava Jeffries tijdens hun vakantie op de Zuid-Afrikaanse savanne (Waar hij zijn overleden vrouw voor het eerst ontmoette). Wanneer een leeuw het op hen gemunt heeft verandert de excursie in een nachtmerrie.

Met rollen in zowel Marvel- als DC-films heeft Elba de nodige ervaring in het werken met Computer Generated Images (CGI), maar hij geeft toe dat het niet altijd gemakkelijk is om professioneel te blijven wanneer een stuntman er onconventionele methoden op na houdt. In een interview vertelt hij over een hilarische CGI-miscommunicatie onder de loep die plaatsvond tijdens het filmen:

“Het was grappig, hoe wij erbij kwamen. De man die de leeuw speelt als een personage in het grijze [CGI]-pak was een aardige man – een stunman. En, weet je, hij gromde graag. Ik had zoiets van ‘Hé, man, weet je, ze gaan het geluid er later onder zetten.” Hij antwoordde: “Ik weet het, ik kan het gewoon niet laten om het te doen.” en op een gegeven moment dacht ik: “Nee, serieus, ik moet erom lachen. Ik probeer serieus te zijn en het is eng en je maakt mij echt aan het lachen.”

Volgens mede-acteur Sharlto Copley dachten de auteurs en actrices aanvankelijk dat zij het zelf tegen een echte leeuw zouden moeten opnemen. De leeuw was echter geproduceerd door middel van special effects: Een stuntman in een Motion Capture-pak, in de vorm van de leeuw. In de postproductie worden digitale fotorealistische animaties van de leeuw aan de in kaart gebrachte bewegingen van de stuntman toegevoegd. Idris Elba moest behoorlijk wennen aan het hele concept:

“Ik heb nog nooit een film gemaakt waarin ik mij iets voorstel en er mee vecht – iets dat er niet echt is, zo dichtbij. Ik heb in andere films gevochten met zwaarden en wapens en tegen dingen die er niet zijn. ‘Maar hoe bang kun je zijn als je een man in een grijs pak en een grote slappe kop hebt die je probeert te verslaan? Dat was dus een vaardigheid die ik moest leren.”

Hij voegde eraan toe:

“Ik kijk niet graag naar films waar ik zelf in zit. Ik ga meestal naar een première, kijk de eerste tien minuten en vertrek dan. Maar om de een of andere reden bleef ik… wat een marteling was! ‘Maar ik was gewoon gefascineerd door hoe wij de wreedheid van deze leeuw bereikten.”

Als het gaat om het verhaal heeft hij het volgende te zeggen:

“Het gaat over een familie die teruggaat naar een klein dorp in West-Afrika om te rouwen om de dood van een geliefde, mijn ex-vrouw en de moeder van mijn kinderen. Daar worden ze in het nauw gedreven door een leeuw die door stropers min of meer uit zijn troep is verstoten”.

Verder merkt hij op dat de film: “In feite een overlevingsverhaal is met zijn personage en diens dochters eraan toegevoegd” Zij hebben het moeilijk om de dood van hun moeder te verwerken, dus het gaat echt om het beest dat op hen af komt, het beest van rouw, het beest van familiebanden én hoe dat allemaal samenkomt. Wij hebben die leeuw in de film gebaseerd op een leeuw die al lang uitgestorven is, het wordt een Barbarijse leeuw genoemd. Het was een enorme leeuw, veel groter dan de gemiddelde leeuw, dus voor de film hebben wij het feit versterkt dat dit echt groot was. Zij lachten ook om de stuntman Owen die gekleed was in een geïmproviseerd ‘tijger’-pak, waarvan iemand grapte dat het ”het engste was dat ik in mijn leven heb gezien”.

Internetter SmokeandMirrorz uit Birmingham, (Engeland) merkt droogjes het volgende op over het voorkomen van stuntman Owen: “Lijkt meer op Roland rat dan op een leeuw”.

Felis Catus Digitalis ‘Reality is stranger than fiction’

Hoewel alle dieren die in de film te zien zijn door de computer zijn gegenereerd besloot regisseur Baltasar Kormákur om op een dag een echte leeuw naar de set te laten brengen, om te kijken hoe hij deze realistisch kon vastleggen, met behulp van deze Computer Generated Images (CGI).

Sharlto Copley herinnert zich hoe een miscommunicatie hierover ertoe leidde dat een aantal acteurs en andere medewerkers zich moesten verstoppen in hun trailers en heeft het volgende erover te vertellen:

“Je weet hoe snel een miscommunicatie kan plaatsvinden. Dus de leeuw bevindt zich op een aparte eenheid – zij fotograferen hem als referentie, de animatie-eenheid filmt hem om te zien hoe de vacht beweegt en brengt de leeuw in verschillende posities, en doet allerlei gekke dingen. Hoe dan ook, ik kom uit mijn trailer, ik loop letterlijk naar buiten en ik hoor gewoon iemand roepen: “Ga ver-dorie terug naar binnen.” En instinctief sluit ik de deur, ik denk dat er een rel is. Is er iets? -we zijn ‘in the middle of nowhere’- wat is er gebeurt? En de man antwoordt: “Er is een leeuw in het basiskamp!’

“In het basiskamp staan alle trailers”, vervolgt Copley. “Wij zijn ongeveer twintig minuten van de set verwijderd met de auto, want wij filmen ‘in the middle of nowhere’ en toen wij ongeveer anderhalf uur lang dachten dat er een leeuw rond onze trailers liep, probeerde iedereen de leeuw te zoeken.

“En zo nu en dan komt er iemand terug van de set naar het basiskamp en loopt naar binnen en heeft geen idee van de situatie. En mensen zouden zeggen: “Stap in een trailer!” En dan zouden zij naar ons kijken, met een blik van: “wat ben je aan het doen?” En wij zouden reageren met: ”Er is een leeuw! En dan renden ze weg…het was te gek. De leidinggevenden van Universal vertelden mij gisteravond dat dit het slechtste scenario is voor een film over leeuwen, als iemand nu wordt opgegeten, houd iedereen weg van deze leeuw.”

Gelukkig kwam uiteindelijk aan het licht dat het incident uit zijn verband werd getrokken en dat de acteurs en het overige personeel nooit echt in gevaar waren geweest.

“Het was eigenlijk prima”, legt Copley uit. “De leeuw bevond zich tien kilometer verderop! Hij werd vervoerd toen hij ontsnapte. en zij vingen hem en zetten hem terug en het was geen probleem.”

Beast film

De Beast film is momenteel nog in de Nederlandse bioscopen te zien. Meer informatie rondom deze titel is hier te vinden.

Maxim Roos

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

Exit mobile version