Films 2022 | E-hoek’s beste films van het jaar

Zoals we hadden gehoopt werd 2022 een jaar met veel films en geen nieuwe lockdowns. Hoewel er veel onzekerheid blijft rond de toekomst van cinema kunnen we toch weer spreken van een mooi filmjaar. Daarom is het weer tijd om lijstjes samen te stellen. Welke film is jou het meest bijgebleven? Is het Avatar, The Batman, Top Gun, Everything Everywhere All at Once, of de zoveelste Pinocchio film?

Populaire films van 2022

 • Everything Everywhere, All at Once
 • Top Gun: Maverick
 • The Menu
 • The Worst Person in the World
 • The Batman

Sandro Algra

Films 2022 - Lijst Sandro

Toen we weer naar de bioscoop konden kreeg ik het gevoel dat dit een jaar zou worden waarin variëteit en originaliteit langzamerhand weer terugkeerden. Oké, het is veel te vroeg om te zeggen dat Marvels en Disneys bioscoopmonopolie begint uit te doven. Maar het waren niet de grote franchises zoals Avatar, maar eerder de kleinere projecten die voor mij het verschil uitmaakten.

Everything, Everywhere All at Once gaf mij alles wat Marvel films vandaag de dag missen: een sci fi avontuur met creatieve vechtchoreografie en special effects, en een volledig origineel script. En deze film had een budget van 25 miljoen? Marvel geld is werkelijk geen vervanger voor talent. The Northman gaf mij dan weer de live action Lion King die ik wilde zien. Gewoon een ouderwets brute Viking legende in de stijl van Conan the Barbarian.

Als anime liefhebber was het natuurlijk fijn om weer een zeer vermakelijke Dragon Ball film in de bioscoop te zien. Maar wat betreft animatie waren de mooiste pareltjes dit jaar op Netflix te vinden. The Cuphead Show is een animatieserie waar ik heel snel fan van ben geworden. Deze serie breekt eindelijk met de vloek van de teleurstellende video game verfilmingen. Na het zien van de horror stop-motion film The House hoop ik ook dat streamingplatformen zullen blijven investeren in dergelijke kleine projecten. En natuurlijk heeft Guillermo del Toro eindelijk zijn passieproject Pinocchio waar kunnen maken. Ik zie nu al dat mensen dit hun favoriete verfilming van het verhaal vinden. Het is zeker de beste Pinocchio film van het jaar en ook sinds 1940.

Top 10 (op volgorde)

 1. Everything, Everywhere All at Once
 2. Guillermo del Toro´s Pinocchio
 3. The Northman
 4. Las Bestias
 5. Living
 6. The Menu
 7. The Worst Person in the World
 8. The House
 9. Wolf
 10. Dragon Ball Super: Super Hero

Er waren teveel goede films om ook nog eens tijd over te houden voor een slechtste films lijstje. Vandaar deel ik hier mijn lijst van films die de top 10 net niet hebben gehaald.

The Batman zag ik in het voorjaar, en wellicht dat een tweede kijkbeurt die film naar boven kan verschuiven. Mijn keuze om geen Marvel films te kijken opende de deur voor een aantal verrassend leuke actiefilms, zoals Bullet Train. Top Gun: Maverick is in elk opzicht een fenomenaal gemaakte actiefilm, doorspekt met jaren 80 nostalgie. De belangrijkste reden dat ik het niet hoger plaats is omdat ik zelf niet enorm fan ben van jaren 80 clichés, maar het is desalniettemin een prima film.

Een verrassend sterke familiefilm was Ari Folmans Where Is Anne Frank. Het heeft misschien niet de volwassene toon van zijn eerdere animatiefilm Waltz with Bashir. Maar naar mijn gevoel is dit de eerste Anne Frank film die één belangrijke vraag stelt: waarom zoveel aandacht voor één persoon? Waarom vernoemen we scholen en bibliotheken naar Anne Frank als er zoveel andere oorlogsslachtoffers leven en hebben geleefd? Haar verhaal krijgt pas betekenis als we van onze fouten uit WOII leren.

Eervolle vermeldingen (niet op volgorde)

Martijn Pijnenburg

Wolf film

2022 was voor mij een zeer goed jaar, maar op het gebied van films heb ik niet veel meegemaakt. Gezien mijn interesse steeds meer naar andere zaken uitgaat ben ik nauwelijks in de bioscoop geweest. Wel heb ik in juni een persvoorstelling mogen bijwonen van de natuurfilm Wolf. Met daarna een wandeling over de Veluwe, in het bijzijn van niemand minder dan regisseur Cees van Kempen zelf. Ook heb ik hem nadien kunnen spreken. Het interview is hier te lezen.

Raymond Doetjes

Films 2022 - Lijst Raymond

Top 4 (op volgorde)

 1. The Black Phone
 2. Top Gun: Maverick
 3. The Adam Project
 4. Uncharted

Roan Andrée

Films 2022 - Lijst Roan

10. Bodies Bodies Bodies
9. A Hero
8. Red Rocket
7. Decision to Leave
6. Licorice Pizza

5. Everything Everywhere all at Once

Wat valt er te vertellen dat nog niet is gezegd. Nou verdraaid veel, want deze film is het lettelrijk allemaal. Heb je Everything Everywhere all at Once nog niet gezien doe je jezelf écht tekort. Van heerlijke odes aan cinema-historie tot pure laugh-out-loud momenten die niet geëvenaard kunnen worden (love you Racacoonie). Ga EEAAO zien! Wat? Ga hem nog een keer zien!

4. Hooy Spider

Hoe maak je een seriemoord-thriller spannender dan ooit? Door de focus te leggen op de reactie van de stad. Dat is DE meesterzet van deze film, die vroeg zijn geheimen prijsgeeft. Je ziet de kant van de detectives, je ziet de kant van de moordenaar en je begrijpt vervolgens waarom er sympathie voor de misdadiger ontstaat. De realisatie hoe de Iraanse machthebbers de situatie afhandelen is om de rillingen van te krijgen. (Akeligste slotscène van het jaar by far).

3. After Yang

(Beste openingsscène van het jaar by far). De ideeën die opgegooid worden in After Yang zijn niet wereldschokkend. Noch heeft het grotesk acteerwerk, enorme setpieces of een final twist waar je mond van openvalt. En toch is dit een van de meest aangrijpende drama’s van het jaar. Een verlies dat zo eerlijk aanvoelt dat je haast wel moet doet denken aan het werk van de Japanse grootmeester Ozu. Vervolgens in een blender gegooid met ideeën uit Do Androids dream about Electric Sheep. Klinkt misschien niet als een goede match, maar in de handen van filmmaker Kogonada is het een schot in de roos.

2. Bardo, False Chronicle of a Handful of Thruths

Een deepdive rechtstreeks het brein in van Alejandro G. Iñaritú (The Revenant, Birdman, 21 Grams). Zijn welbekende spektakelstijl en metaforen zijn bijzaak in dit prachtige verhaal over de lijdensweg van een kunstenaar verscheurd tussen twee landen. Misschien niet zijn meest epische verhaal, maar bovenal zijn persoonlijkste. Een filmrit die je werkelijk voelt.

1. The Worst Person in the World

Waar je kan zeggen dat Everything Everywhere all at Once allesomvattend is, is dit nieuwste werk van Joachim Trier een perfecte greep van het leven in onze huidige wereld. Wat is er niet herkenbaar in hoofdpersoon Julie? Kies ik de juiste studie? Kies ik de juiste vriend? Is dit hoe ik de rest van mijn leven voor mij zie? Hé, is dat een huisfeestje om de hoek? Wat nou als ik stiekem naar binnen sneak? Zouden mensen mij wegsturen? Of wordt dit de avond van mijn leven? En hoe herkenbaar haar verhaal ook voelt, heeft het toch de charme van een sprookje waar we even twee uur in een andere wereld mogen zijn. The Worst Person in the World is wat mij betreft veruit the best film of the year.

Rick van Wijk

Films 2022 - Lijst Rick

Helaas heb ik een paar films nog niet gezien die dit lijstje hadden kunnen halen, namelijk: Babylon, The Fabelmans, Women Talking, the Whale, Pearl en Tar.

10. The Menu

Heerlijke film die erg memorabel was, had fantastische momenten.

9. Nope

Fantastisch camerawerk, spanning en angst en geweldige optredens.

8. The Banshees of Inisherin

Een echte drama, er staat weinig op het spel maar de film houdt de hele tijd je aandacht erbij.

7. X

Een heerlijke slasher en een genot om te zien.

6. On the Count of Three

Nog een erg goede drama met humor die het verhaal versterkt, en interessante karakters.

5. Glass Onion

Een waardig vervolg op Knives Out. Ik durf ze niet te vergelijken, omdat de eerste Knives Out zo goed is dat er simpelweg niets in de buurt komt. Deze film verandert niet van genres zoals de eerste dat deed. Maar het is een waardig vervolg, met interessante karakters en nog een leuke twist. Ik zag de twist aankomen, maar het voelde niet goedkoop, en gaf me juist een trots gevoel.

4. All Quiet on the Western Front

Een epische oorlogsdrama met fantastische optredens, sets en camerawerk. Ik kan altijd genieten van een goede oorlogsfilm. Deze film is niet bepaald aan de geniet-kant, maar wel erg emotioneel en realistisch.

3. Everything Everywhere All at Once

Een bizarre film die op alle juiste manieren super vermakelijk is. Het geeft alle bizarre beelden een waardig reden om er te zijn, en brengt er emotie aan. Misschien technisch wel een van de beste films van het jaar.

2. The Batman

Een heerlijke nieuwe spin op het welbekende karakter. De muziek en het camerawerk zorgt ervoor dat dit een van de heerlijkste vibes van het jaar is. Robert Pattinson is fantastisch, net als Paul Dano als de Riddler.

1. Top Gun: Maverick

Geen enkele film kwam in de buurt van het niveau dat Top Gun: Maverick heeft behaald. Ik heb deze film dit jaar 7 keer in de bioscoop gezien, en ik zou zo nog 10 keer kunnen gaan. Het is technisch zo’n fantastische film, met echte stunts en optredens, maar heeft ook een sterk verhaal dat je constant op het randje van je stoel houdt. Bovendien heeft de film ook het zomergevoel van dit jaar voor mij. Top Gun: Maverick is snel een van mijn favoriete films aller tijden geworden.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter