Interview | Cees van Kempen over natuurfilm Wolf

De natuurfilm Wolf draait nog maar enkele weken in de bioscopen, maar lijkt nu al een groot succes te zijn. Zo heeft de film onlangs een Kristallen Film Award in ontvangst mogen nemen. Daarnaast zijn de recensies van de film tot nu toe vrij positief, inclusief onze eigen Wolf recensie. Onlangs kregen wij de kans om een wandeling bij te wonen, in gezelschap van Cees van Kempen, maker van Wolf. Ook mochten we hem nadien interviewen. Het gesprek ging natuurlijk over zijn film en de wolf in Nederland, maar ook Transformers kwam voorbij…

Interview Cees van Kempen

Redactielid Martijn werd een tijdje geleden uitgenodigd voor een bijzondere persvoorstelling. Het begon met een voorvertoning van Wolf. Vervolgens ging hij, samen met een groep andere journalisten, met een bus richting de Veluwe. Daar aangekomen werd de groep meegenomen op een wandeling, geleid door niemand minder dan regisseur Cees van Kempen zelf. Hij heeft meerdere maanden in dezelfde regio doorgebracht, in de hoop om zo wolven te kunnen filmen. We kregen onder andere de camouflage-kleding te zien welke Cees tijdens de opnames droeg (zie hieronder een foto).

Cees Wolf 2022

Naast een de interessante rondleiding van Cees zijn ”werkplek” had Martijn na afloop de mogelijkheid om hem enkele vragen te stellen.

Martijn: is je lievelingsdier ook altijd een wolf geweest?

Cees: Nee, en als ik een lievelingsdier heb dan is dat een vogel…de ijsvogel. Mijn eerste professionele natuurfilm ging ook over de ijsvogel. En mijn bedrijf Ispida Wildlife Productions is ook naar de ijsvogel vernoemd. Daar is het allemaal mee begonnen. Al ben ik de wolf wel gaan waarderen. Als je een film maakt over een dier, dan ga je daar steeds meer interesse in krijgen. Dat is met de wolf ook gebeurd. In dit specifieke zijn er echter nog twee dingen die meespelen. Het ene is dat de wolf in de basis hetzelfde is als een hond. Qua gedrag is ie misschien niet benaderbaar, je kunt hem niet gaan knuffelen. Toch zie je bij wolven onderling echt dat hondengedrag. En wij hebben niet voor niets honden, we vinden dat ook leuk. Daardoor voel je jezelf al snel verbonden met de wolf. Daarnaast speelt ook de enorme onzin die over de wolf wordt uitgekraamd mee. Ik had echt zoiets van, ”ik moet het gewoon opnemen voor dat beest”. Er wordt veel haat gecreëerd, ten opzichte van zoiets moois.

Waar komt die haat vandaan?

Het zit ook een beetje in de cultuur ingebakken. Bijvoorbeeld vanuit sprookjes, zoals Red Riding Hood (Roodkapje). Een wolf is eng. Daarbij heeft het natuurlijk gewoon het probleem dat wij schapen voor hem klaarzetten in het veld. En dan heeft hij het gedaan.

Hoelang heeft het filmen geduurd, in totaal?

Dat ligt best genuanceerd. We zijn ongeveer 1 jaar bezig geweest met onderzoek doen. Daarna hebben we drie jaar gefilmd. Vervolgens zijn we ongeveer een jaar bezig geweest met het monteren van de film. Er stonden in die fase echter nog een paar van die camera’s buiten, waaruit nog wat beelden voort zijn gekomen. Dus in zijn geheel heeft de productie zo’n 5 jaar geduurd.

Gezien de wolf een schuw dier is, duurde het soms maanden voordat er eindelijk een wolf in beeld gebracht kon worden. We vroegen ons daarom af of Cees nooit geneigd was om op te geven.

Cees van Kempen interview

Hebben jullie nooit gedacht ”we stoppen ermee”, gezien het soms zo lang duurde voordat je resultaat had?

Cees: Ik heb het wel heel vaak gedacht, alleen het ging gewoon niet. Als je eenmaal bezig bent dan heb je toch verplichtingen. Er hebben een aantal grote partijen in de film geïnvesteerd en zeg je niet ”dankjewel, maar ik doe het niet”.

En het zou natuurlijk ook gewoon jammer zijn, lijkt ons?

Ook dat. Er zijn zat momenten waarop je denk ”waar ben ik nou aan begonnen?” en ”ik vind het gewoon niet leuk meer”. Al heb je dan ineens weer een heel gaaf shot en ben je weer heel gemotiveerd. Het was echter wel een enorme klus.

Zou je het nog een keer opnieuw doen? Met een ander dier?

Ik ga sowieso weer een vervolgfilm maken, ik weet alleen nog niet wat. Al is er denk ik geen enkel dier hier in Europa dat zo moeilijk te filmen is als de wolf. Het wordt dus altijd een minder zware opgave als deze.

Wolf docu

Als je een dier in de prehistorie mocht kiezen, waar zou je dan een documentaire over willen maken?

Weet je, dit is geen antwoord op jullie vraag maar past misschien wel bij jullie achtergrond als filmsite. Je kent waarschijnlijk wel de Transformers films? Ik luister veel filmmuziek als ik aan het werk ben. Dat werkt voor mij namelijk enorm inspirerend. Er is zo’n Transformers nummer en dat begint met een drone. En ergens in dat nummer komt er een schreeuw. Als je oppervlakkig luistert, dan lijkt het net alsof het een wolf is. Dat is het natuurlijk niet, maar toen ik dat hoorde, dacht ik ”wow, dat is gaaf!”. Een paar weken later lag ik in Duitsland in het veld om te filmen. Toen hoorde ik ineens een wolf huilen. Dat was net het geluid uit die soundtrack! Toen ik dat hoorde in het veld, kreeg ik echt kippenvel. Het is echter geen antwoord op je vraag. Als het gaat om de vraag waarover ik nog weleens een film zou willen maken…dinosauriërs, sabeltandtijger… dat lijkt me allemaal geweldig, maar goed, dat is niet mogelijk. We moeten het doen met wat er nu is.

Er is tegenwoordig ook veel discussie over Invasieve exoten. Hoe past de wolf daarin? Al hoort die daar volgens mij eigenlijk niet bij.

De wolf is geen exoot, want hij hoort hier gewoon. Dat wij hem weggedreven hebben, dat is wat anders. In principe is hij hier langer dan wij.

Hoe zou jij vinden dat we met de natuur moeten omgaan?

Dat is een vraag, daar kan je bijna een heel boek over schrijven. Ik denk dat we gewoon echt moeten leren om van dingen af te blijven. We hebben 8 miljoen planten en diersoorten en daar gaan er de komende jaren flink wat van verdwijnen. Door ons. Er komt er nu eentje terug en dan gaan we zitten zeuren. Als je jezelf druk maakt over global warming en de vervuiling van deze planeet, dan moet je die wolf een kans geven.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het interview.

Meer Cees van Kempen

Mocht je meer over Cees van Kempen willen weten, bezoek dan de website van Ispida Wildlife Productions. De film Wolf draait momenteel in veel van de Nederlandse bioscopen.

VOLG ONS

Wil jij meer filmnieuws en de hele week op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen op het gebied van series? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films, series en streamingdiensten.

FacebookInstagramPinterestTwitter