Rick van Wijk | Recensent

Over mij

Mijn passie voor films startte al verder dan ik terug kan denken. Ik hou van jongs af aan al ontzettend veel van verhalen. Ik kan me nog vaag herinneren dat ik in de kleuterklas stripboeken probeerde te tekenen, over Tarzan, Cars, Toy Story, The Incredibles en mijn jeugd. Door de jaren heen raakte ik geobsedeerd met Star Wars, uiteindelijk Marvel en daar begon het eigenlijk. Toen ik ondertussen ontdekte dat ik later niets anders zou willen doen dan films maken, en met vrienden bezig begon te raken met YouTube, begon de aanloop naar veelvoudig film kijken en bioscoop bezoeken.

In 2019 begon ik langzaam met het kijken van films met grote status, het volgen van audiovisuele sociale media kanalen en het verzamelen van films op DVD. Maar 2020 was mijn jaar: met zo ontzettend veel tijd over heb ik eindeloos veel films kunnen kijken en kunnen werken voor een 4K TV en speler, waar ik nog steeds van geniet: mijn 4K & Blu-ray collectie blijft groeien.

Inmiddels draait mijn leven om films. Elk gaatje in mijn drukke schema wordt ermee gevuld. Dat is dit toch moeilijk met het examenjaar op het VWO en het spelen in de Herenselectie van mijn waterpolo club. Maar ik probeer alle tijd die ik over heb te besteden aan het creëren van een portfolio voor de vervolgopleiding die ik wil doen, Audiovisuele Media op het HKU in Utrecht. Recensies schrijven, werken in een bioscoop en mijn eigen scripts schrijven helpen daar zeker aan mee. En inmiddels heb ik een hoop cinematische kennis opgedaan. Dat is het voordeel van honderden, maar dan ook honderden films kijken.

Mijn absolute favoriete films zijn It’s a Wonderful Life (klassieker uit 1946), La La Land, Spider-Man: Into The Spider-Verse, Warrior (de meest onderschatte film ooit, een prachtige sports-drama uit 2011), Fury, How To Train Your Dragon, Forrest Gump en nog vele films meer.

Mijn complete lijstje kan je hier zien op Letterboxd.

Ik hoop dat ik later zelf films kan maken die op het grote scherm door heel de wereld te zien zijn.

Rol bij E-Hoek

  • Recensent
  • Blogger

Lees hier de artikelen van Rick van Wijk.