Cineweek | The Hunt geannuleerd vanwege schietpartij

In mijn vorige Cineweek hintte ik naar iets heel interessants dat ik de volgende keer zou delen. Aangezien er echter een interessant nieuwtje rondom de film The Hunt tussenkwam heb ik besloten dit nogmaals te verplaatsen…

Afgelopen week las ik een bijzonder bericht. Het bleek namelijk dat filmstudio Universal heeft besloten om de release van de aankomende actiethriller The Hunt te schrappen. Dit vanwege het feit dat men het ongepast vond om vlak na een schietpartij een film uit te brengen waarin als sport op echte mensen wordt geschoten.

Wat mij betreft een opvallende keuze. Filmstudio’s lijken over het algemeen alleen op geld uit te zijn en hierdoor zullen ze ongetwijfeld inkomsten mislopen.

Toch vind ik het wel een logische gedachte dat ze het bij Universal niet het juiste moment vinden om zo’n titel uit te brengen. Al helemaal omdat het bij veel mensen nogal gevoelig ligt. Toch is het natuurlijk wel zo dat fictief geweld nou eenmaal heel anders is dan geweld in real-life. En laat het zo zijn dat de verkoop van wapens gewoon doorgaat…

Hebben ze zich dat toch iets aangetrokken van Donald Trump’s bizarre tweet waarin hij The Hunt de schuld gaf van al het geweld? Het zou zomaar kunnen.

Dit alles wakkert de – inmiddels een beetje ondergesneeuwde – discussie over de link tussen fictief geweld en echt geweld weer aan. Ondanks dat ik denk dat dit wel meevalt, vraag ik mezelf oprecht af hoe de wereld eruit had gezien als er geen gewelddadige films zouden zijn. Al is dat een vraagstuk die ik zal bewaren voor een andere blog.

Mocht jij het jammer vinden dat de film niet meer uitkomt, wees dan vooral niet getreurd. De Nederlandse release zal gewoon doorgaan. Daarnaast zal hij ook in de Verenigde Staten alsnog verschijnen, maar waarschijnlijk alleen op Blu-ray en VOD.

Martijn Pijnenburg