Disney voert gesprekken overname 20th Century Fox

Disney voert gesprekken overname 20th Century Fox In wat mogelijk het meest vergaande en invloedrijke nieuwsartikel uit de filmindustrie van 2017 zou kunnen zijn, meldt CNBC dat The Walt Disney Company vroege gesprekken voert om delen van 21st Century Fox, het moederbedrijf van zowel 20th Century Fox-film studio en het Fox Television productiebedrijf, te kopen. Andere media-items die daar behoren zijn FX Networks, National Geographic, Star en Sky.

De deal zou Fox News, het FOX-uitzendnetwerk, lokale uitzendpartners van Fox’s sportprogramma’s niet omvatten. Deze zouden onderdeel blijven van het Fox-imperium. Disney is al eigenaar van ABC en ESPN en gelooft dat het overnemen van de sportverslaggeving van Fox een monopolie zou omvatten.

Dus wat betekent bovenstaande voor filmfans? Fox’s X-Men (inclusief Deadpool en Wolverine) en Fantastic Four eigendommen zouden verwerkt worden in Disney’s Marvel Studios, waardoor ze een stap dichter bij het al dan niet onder één dak brengen van al hun stripboek verfilmingen komen. Disney zou ook de rechten verkrijgen van franchises als Alien, Predator, Planet of the Apes, Kingsman, Die Hard en Avatar. James Cameron is momenteel bezig met de opnames van de vier sequels op de meest succesvolle film ooit en werkte al samen met Disney aan de nieuwe attractie Pandora – The World of Avatar in Orlando’s Disney World. Het zou tevens beteken dat Lucasfilm de gehele Star Wars serie terug heeft onder hun paraplu, daar Fox nog altijd de rechten bezit van de originele Star Wars uit 1977.

De gesprekken zouden begonnen zijn omdat Fox van plan is om zich meer op de productie van nieuws en sportverslagen toe te leggen. Dit omdat de huidige entertainmentindustrie extreem competitief is en de studio niet op elk vlak even grote successen heeft geboekt. Maar voorlopig zijn de gesprekken om onbekende redenen stilgelegd.