Kijkcijfers Oscars laagste in jaren

Kijkcijfers Oscars

Volgens een vroege schatting zijn de kijkcijfers van de Oscaruitreikingen opnieuw gedaald. Met een Nielsen rating van 23.1 werd de 88ste Oscarceremonie iets minder goed bekeken dan de ceremonie van vorig jaar. Het is alweer het zevende jaar op een rij dat de kijkcijfers tegenvallen.

De presentatie van ceremoniemeester Chris Rock werd over het algemeen positief ontvangen. Na de bekendmaking van de nominaties hing er een controverse rond het evenement wegens de afwezigheid van gekleurde genomineerden. Verwacht werd dat Rock dit thema gedurende de avond uitgebreid zou behandelen, wat het geval bleek. Toch was de opgebouwde spanning in aanloop naar de avond niet genoeg om bijzonder veel kijkers te trekken.

De kijkcijfers van de Oscars hangen vaak af van de populariteit van de belangrijkste genomineerde films. Organisatoren van de ceremonie voorspelden daarom een daling vanwege de nadruk die op onafhankelijke films werd gelegd als Spotlight, Room, The Danish Girl, en Brooklyn. Toch waren er ook dit jaar publieksfavorieten. Mad Max: Fury Road won zes Oscars en The Revenant won er drie. De meest bekeken Oscarceremonie van afgelopen decennium was in 2005.

In Nederland wordt de ceremonie niet live op tv uitgezonden. Op Film1 en Net5 zijn wel samenvattingen te zien. Als je niet over de juiste buitenlandse zenders beschikt is het ook mogelijk om de ceremonie te kijken via een online live stream. Helaas wordt dat ook moeilijk gemaakt door verschillende websites die van regioblockers gebruik maken.