Recensie | Goosebumps 2: Haunted Halloween (Kimberly van Niele)

In 2015 kwam het eerste deel van de Goosebumps reboot uit (in Nederland beter bekend als Kippenvel) met in de hoofdrol Jack Black die de rol vertolkte van Kippenvel schrijver R.L. Stine himself. Ondanks dat ik toentertijd geen hoge verwachtingen had, heeft de film met de humoristische Black me blij verrast. Goosebumps was misschien niet de reboot waar ik op hoopte, toch was het een erg leuke reis terug naar mijn jeugd.

Ik denk dat veel millennials net als ik een speciaal plekje in ons hart hebben voor de kinder horrorverhalen van R.L. Stine. Zo hebben de Kippenvel boeken vroeger mijn interesse in lezen gevormd. Er is werkelijk geen Kippenvel boek dat ik niet heb gelezen. Ook de televisieserie die later op Fox Kids te zien was brengt blije herinneringen naar boven. Het is een understatement als ik zeg dat ik een fan ben van deze boeken. En dat is enerzijds een goed ding, want mijn voorkennis zal mijn kijk positief beïnvloeden. Anderzijds ben ik ook kritischer, want ik weet wanneer de makers de mist in gaan. Helemaal teleurgesteld ben ik niet in de reboot. Het eerste deel was oprecht leuk, Goosebumps 2: Haunted Halloween is misschien wat minder maar heeft me toch weten te vermaken.

Doe ook mee met onze winactie en maak kans op een blu-ray van Goosebumps 2: Haunted Halloween!

Titel: Goosebumps 2: Haunted Halloween
Regie: Ari Sandel
Cast: Wendi McLendon-Covey, Madison Iseman, Jeremy Ray Taylor, Caleel Harris, Chris Parnell, Ken Jeong, Mick Wingert
Scenario: Rob Lieber
Gebaseerd op: Goosebumps door R.L. Stine
Genre: Horror, comedy, familie
Speelduur: 90 minuten
Blu-Ray release: Vanaf 27 februari 2019

Het plot van Goosebumps 2

En daar sta je dan: het is Halloween en de buikspreekpop die je bij het vuil hebt gevonden is tot leven gekomen. Hij terroriseert de buurt, brengt je snoep op magische wijze tot leven en verandert de plaatselijke supermarkt medewerker in een oger. Dat is wat er met twee middelbare school geeks Sonny (Jeremy Ray Taylor) en Sam (Caleel Harris) gebeurt in Goosebumps 2.

Tijdens het opruimen van een oude huis vinden ze per toeval een stoffig boek dat toevallig van de bekende Kippenvel schrijver R.L. Stine is geweest. Natuurlijk brengen ze met dat boek Halloween tot leven en zien we de bekende monsters uit de boekenreeks terug komen. Om te voorkomen dat de evil buikspreekpop Slappy (Mick Wingert) met zijn magische krachten de buurt vernietigt moeten Sonny en Sam hem weten tegen te houden.

Goosebumps 2: Haunted Halloween

Eerste reactie

Het eerste wat mij opviel aan de film is dat de volledige cast uit deel 1 is vervangen door een stel minder bekende acteurs. Jammer, want ik genoot erg van de rol van Jack Black en zelfs 13 Reasons Why acteur Dylan Minetti. De nieuwe acteurs doen het desondanks prima, maar hebben niet helemaal de goofy flair van Black en dat is toch echt een gemis. Een nieuwe cast betekent ook meteen dat het tweede deel geen direct vervolg is op het eerste. Een aantal verhaallijnen uit Haunted Halloween weten de twee films wel aan elkaar te knopen, maar uiteindelijk is dit een heel nieuw avontuur met nieuwe hoofdpersonages.

Ook is Goosebumps 2 geen directe adaptatie van een Kippenvel boek. Net zoals het eerste deel hebben de makers een heel nieuw verhaal samengesteld met de bekende monsters uit de boeken. Dit is leuk voor de oudere kijkers, want er zullen veel momenten van herkenning zijn. Jammer is alleen dat het originele verhaal niet echt naar voren komt. Afgezien van de pop Slappy zijn het weliswaar herkenbare monsters, maar zonder een echt achtergrondverhaal en dat was in het eerste deel wel anders.

Laten we vooral niet vergeten dat Goosebumps 2 in eerste instantie een kinderfilm is. En helaas maakt het kinderen vaak niet zoveel uit of een film een goed of slecht verhaal bevat. Wat wel belangrijk is dat de film genoeg weet te vermaken. Op dat vlak stelt ook Goosebumps 2 niet teleur. Het is misschien niet de beste film die is uitgebracht, maar ik had nou ook weer niet het gevoel dat ik hem moest uitzetten. Wat precies die charme veroorzaakt kan ik mijn vinger niet helemaal op leggen. Misschien is het zijn nostalgische waarde of misschien is het de manier hoe de likeable characters hun ongeloofwaardige avontuur aangaan.

Wat ik wel weet is dat Goosebumps 2: Haunted Halloween vol zit met filmische fouten, maar dat het ondanks dat toch prima te kijken is. Hij kijkt lekker weg, is ook geschikt voor kinderen en je hoeft er niet te lang bij na te denken. Als je die richtlijnen aanhoudt vergeef je het slordige plot, de tegenstrijdige keuzes van personages en de soms toch wel pijnlijke kwaliteit van de CGI. Dat zal de kids in ieder geval niet deren, voor hen is dit gewoon een leuke popcorn film met wat horror elementen. En hopelijk een goede manier om de nieuwe generatie lekker te maken met de boeken waar wij ‘90s kids mee zijn opgegroeid.

★★½  

Kimberly van Niele