Recensie | Horrify – is deze horror streamingdienst de moeite waard?

Hoewel Netflix en andere streamingdiensten nog steeds erg populair zijn hebben ze bijna allemaal hetzelfde gebrek: er staan te weinig horrorfilms op. Dit was voor enkele horrorliefhebbers een reden om zelf een alternatief te creëren, namelijk Horrify. Deze streamingdienst is alweer een maand beschikbaar. Reden genoeg om eens te kijken of het eigenlijk de moeite waard is.

Het horrorgenre blijft populair, maar is volgens vele kijkers ondervertegenwoordigd op Netflix en andere streamingdiensten. Als alternatief is er echter Shudder, een service die vrijwel uitsluitend horrorfilms aanbiedt. Klinkt ideaal, maar helaas is deze dienst niet beschikbaar in Nederland. Gelukkig waren er mensen die daarom zelf wat wilden opzetten, waaronder het team achter Horrify. Onlangs sprak ik een van de initiatiefnemers op Dutch Comic Con en het werd me al snel duidelijk dat er echte horrorliefhebbers achter dit project zitten. Het voordeel hiervan is dat men actief op zoek gaat naar nieuwe en interessante content. Dit omdat ze er zelf ook nieuwsgierig naar zijn.

Mijn Horrify ervaringen:

Ik kan eigenlijk meteen al zeggen dat het voor liefhebbers van horrorfilms zeker de moeite waard is om deze streamingdienst eens te proberen. Het kost maar €6,95 per maand en bovendien zijn de eerste twee weken gratis.

Desondanks is Horrify natuurlijk niet de enige streamingdienst van Nederland, dus zal je een keuze moeten maken. Tenzij je het geen probleem vindt om €50 per maand uit te geven aan abonnementen bij 5 verschillende services. Vandaar dat ik hieronder wat kritischer op Horrify in zal gaan.

Update: er is inmiddels een nieuwe recensie gemaakt waarin vermeldt wordt wat er inmiddels allemaal aan Horrify vernieuwd is. Deze is hier te lezen.

Interface

De indeling van de streamingdienst is vrij simplistisch, wat het gebruiksgemak ten goede komt. Zowel het zoeken als het bekijken van films is erg makkelijk en meer heb je eigenlijk niet nodig, toch?

Gezien horror meerdere subgenres kent zijn de titels opgedeeld in meerdere categorieën, waaronder ”killer” en ”monster”. Persoonlijk vind ik dat dit gedeelte net wat beter kon. Ik zou bijvoorbeeld in plaats van ”killer” de term ”slasher” hebben gebruikt. Al is dat natuurlijk de purist in mij die spreekt 😉

Beeld en Geluid

Horrify stelt de beeldkwaliteit automatisch af op je verbinding. Als deze snel is krijg je goede kwaliteit, heb je wat langzamer internet dan zal ook de resolutie een stuk lager zijn. Al kun je dit indien gewenst ook zelf instellen.

Aanbod

Dan komen we bij misschien wel het belangrijkste onderdeel: de films die erop staan. Veel mensen die direct bij de lancering lid werden van de dienst, vonden het aanbod een beetje tegenvallen. Er stonden namelijk grotendeels wat onbekendere B-films op. Deze waren misschien best vermakelijk, maar we kunnen begrijpen dat met name het wat meer mainstream publiek graag bekende titels wil zien.

Gelukkig werd het aantal films al snel uitgebreid en komen er daarnaast wekelijks nieuwe titels bij. Het leuke is dat er ook enkele klassieke films op staan, zoals bijvoorbeeld Nosferatu en Night of the Living Dead.

Toch is wat mij betreft het grootste pluspunt dat de streamingdienst ook bezig is met het verzamelen van allerlei korte Nederlandse horrorfilms. In sommige gevallen gaat het om vergeten titels die vrijwel nergens te krijgen zijn.

Ondanks het groeiende aanbod staan er naar mijn inzicht nog te weinig A-titels op. Dit vind ik persoonlijk niet zo erg, maar zoals ik al zei, het grote publiek denkt hier waarschijnlijk anders over. Het zou daarom verstandig zijn als Horrify hierin blijft investeren.

Voordelen:

+ Onbeperkt horrorfilms kijken!

+ Voordelig en de eerste twee weken gratis

+ Overzichtelijk

+ Unieke titels

Nadelen:

– Veel onbekende B-films en momenteel nog te weinig A-titels.

Dit waren mijn Horrify ervaringen. Het is een leuk initiatief dat het zeker waard is om eens te proberen. Wel is het duidelijk nog aan het opstarten waardoor het aanbod nog niet al te groot is. Hoewel hier nu al wat verandering in is gekomen zal dit moeten blijven doorgaan om echt een succes te worden. Hoe dan ook, ik blijf het sowieso volgen.

Wil je meer informatie over Horrify? Kijk dan hier!

Martijn Pijnenburg