Volgens Steven Spielberg moeten Netflix-films niet in aanmerking komen voor Oscars

Eerder deze maand sleepte Netflix zijn eerste Oscar binnen voor de documentaire Icarus van maker Bryan Fogel. In een interview met ITV News waagde de Oscar-winnende filmmaker Steven Spielberg zich aan het voortdurende debat over films die in première gaan op Netflix en of ze het verdienen om te concurreren tijdens het awardsseizoen met films die een bioscooprelease krijgen. Spielberg, een filmmakersgigant sinds de jaren 70, denkt dat films die rechtstreeks naar een streamingplatform gaan “een duidelijk en aanwezig gevaar vormen voor filmbezoekers” en niet mogen concurreren om de Academy Awards. De regisseur vertelde:

“Once you commit to a television format, you’re a TV movie. A good show might deserve an Emmy, but not an Oscar. I don’t believe films that are just given token qualifications in a couple of theaters for less than a week should qualify for the Academy Award nomination.”

De reden zou vooral te maken hebben met dat regisseurs die worden ingehuurd door VOD-aanbieders te weinig creatief worden uitgedaagd. De diensten zouden vooral uit zijn op commercieel succes. Steven Spielberg vindt dat de producties van bijvoorbeeld Netflix, maar ook Amazon en Hulu, alleen in aanmerking mogen komen voor de Emmy Awards, en dus niet de Oscars.