X-Men: Days of Future Past tweede duurste film ooit van Fox

X-Men: Days of Future Past

Eerder bleek dat er extra opnames gepland waren voor X-Men: Days of Future Past in Montreal. Dit is echter niet ongebruikelijk voor een blockbuster. Wat wel opmerkelijk was, is dat Bryan Singer’s nieuwste X-Men film de tweede duurste film ooit is van 20th Century Fox. De film die de studio meer geld kostte is Avatar van James Cameron.

Het is (nog) niet helemaal duidelijk hoeveel de mutantenfilm kost, al kom je met een eenvoudige rekensom een heel eind. Avatar kostte $237 miljoen, al stellen een aantal betrouwbare bronnen dat het budget rond de $310 miljoen lag (exclusief marketingkosten). X-Men: Days of Future Past zal in ieder geval minder dan $280 miljoen kosten. De sequel is duurder dan de $160 miljoen van X-Men: First Class, en de $120 miljoen van The Wolverine. Een groot deel van het budget van X-Men: Days of Future Past gaat op aan het gigantische ensemble, met namen als Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Patrick Stewart, Ian McKellen en Halle Berry.

Opvallend is echter wel dat Singer zo’n hoog budget krijgt om een film te maken, daar Jack the Giant Slayer, zijn vorige film, een grote flop werd. Deze kostte $240 miljoen, maar bracht internationaal slechts $197 miljoen op.

De film speelt zich af in een alternatieve toekomst waarin Magneto’s Brotherhood een belangrijke senator vermoordt. Als gevolg daarvan wordt de jacht op mutanten geopend en is het aan de X-Men uit het verleden en de X-Men uit de toekomst om samen te werken en ervoor te zorgen dat enkele belangrijke gebeurtenissen die leiden tot deze dystopische toekomst voorkomen worden.

X-Men: Days of Future Past wordt geregisseerd door Bryan Singer. Hoofdrollen zijn er voor Hugh Jackman, Patrick Stewart, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Halle Berry, Ellen Page, Ian McKellen, Michael Fassbender, Omar Sy en Peter Dinklage.

Het script werd geschreven door Simon Kinberg en is geïnspireerd op de verhaallijn van Chris Claremont en John Byrne uit ‘Uncanny X-Men’ nummers 141 en 142 (1981).