13e editie van het openlucht filmfestival Pluk de Nacht

13e editie van het openlucht filmfestival Pluk de NachtVandaag start in Amsterdam de 13e editie van het grootste openlucht filmfestival van Nederland: Pluk de Nacht! 11 nachten worden niet eerder uitgebrachte films vertoond in onze pop-up bioscoop in de openlucht. Er is eten, drinken, kunst én de dansvloer van Klup de Nacht. Op 7 augustus is er een MINI Pluk voor de kleine filmliefhebbers. Van 18 t/m 21 augustus strijkt Pluk de Nacht voor de 3de keer neer in Utrecht. De kakelverse locatie dit jaar is Vechtclub XL (vorige edities vonden plaats in de Werkspoorkathedraal). Na Utrecht is Arnhem aan de beurt (25 t/m 27 aug).

Twee derde van de line-up bestaat dit jaar uit Nederlandse premières. Zo ook Illegitimate van regisseur Adrian Sitaru, waar het festival op 3 augustus mee opent in Amsterdam. Illegitimate draait om een hecht gezin dat in het huidige Roemenië in morele crisis verkeert.

Openingsfilm en 10 Nederlandse premières
Net zoals voorgaande jaren bestaat het programma dit jaar uit films die (nog) niet in Nederland zijn uitgebracht of maar een klein publiek hebben bereikt. Maar liefst 10 films gaan in Nederland in première. Het programma is een interessante mix van films die over de hele wereld gemaakt zijn. Zo is de openingsfilm Illegitimate een portret van een familie die probeert om te gaan met allerlei morele dilemma’s die spelen in het huidige Roemenië en gaat het Griekse Chevalier over zes mannen op een luxe jacht die allemaal de beste willen zijn. Ook bijzonder is Tangerine, geheel gefilmd met de iPhone. Deze beeldschone low-budget productie van regisseur Sean Baker is een zogenaamde screwball-komedie, maar dan van deze tijd en gaat over twee transgender vrouwen die op kerstavond door L.A. razen.

Short Nights
Pluk biedt al sinds jaar en dag een podium voor de korte film; niet alleen wordt er bij elke lange film een korte voorfilm getoond, maar één avond (in Amsterdam en Utrecht) is helemaal voor de shorts. Binnen een thema worden de beste, leukste en bizarste korte filmpjes bij elkaar gebracht. Het thema dit jaar is Push/Pull: aantrekken en afstoten.

De locaties
Het festival vindt dit jaar wederom plaats op drie locaties. Van 3 t/m 13 augustus op het Stenen Hoofd in Amsterdam, van 18 t/m 21 augustus bij Vechtclub XL in Utrecht (nieuwe locatie!) en van 25 t/m 27 augustus aan de Nieuwe Havenweg in Arnhem.

Meer dan film
Pluk de Nacht is uitgegroeid tot een bijzondere ontmoetingsplaats waarbij de vertoning van niet eerder uitgebrachte films vermengd wordt met kunst en nieuwe media projecten, eten, drinken en feestjes. Zo organiseert het festival na het succes van vorig jaar ook dit jaar weer een bijzonder kunstprogramma in samenwerking met het Eddie the Eagle Museum. Naast foodtrucks en barretjes is er ook de dansvloer van Klup de Nacht, Pluks eigen mini disco en wordt er 7 augustus voor de tweede keer een editie voor de kleintjes georganiseerd onder de naam: Pluk MINI.

Over Pluk
Het festival werd in 2003 opgericht door een groepje vrienden met een grote liefde voor film. Hun doel: zoveel mogelijk mensen laten genieten van films die niet in Nederland zijn uitgebracht of maar een klein publiek hebben bereikt. Het festival is vrij toegankelijk, maar bezoekers kunnen het festival steunen door een strandstoel te reserveren.

WEBSITE: www.plukdenacht.nl