Blog | 7 Films over goochelaars (Dave van Gulik)

Magie blijft een populair onderwerp in films en series. Kijk maar naar het succes van blockbusters als Harry Potter en The Lord of the Rings. Het valt echter wel op dat de wat meer ‘’aardse’’ tovenaars, oftewel goochelaars, niet zo vaak op het grote scherm te aanschouwen zijn. Wat eigenlijk best jammer is, aangezien deze artiesten garant staan voor een goed verhaal.

Toch zijn er wel degelijk enkele goede films over goochelaars gemaakt. Vandaar dat professioneel goochelaar Dave van Gulik hier graag aan blog aan wilde wijden. Hij heeft hiervoor 7 uiteenlopende films verzameld, welke allemaal wat met goochelen te maken heeft. Het resultaat is hieronder te aanschouwen:

1. Houdini (1953)

De oudste film in dit rijtje. Dit verhaal is gebaseerd op de carrière van Harry Houdini, een van de beroemdste illusionisten ter wereld. In deze film vertolkt door Tony Curtis. Een interessante film, maar gezien hij al meer dan 70 jaar oud is waarschijnlijk wat minder geschikt voor de jongere generaties. Toch ben ik benieuwd of er lezers zijn die hiermee bekend zijn.

Blog | 7 Films over goochelaars (Dave van Gulik) 1

2. Now You See Me (2013)

In tegenstelling tot de bovenstaande film is Now You See Me een stuk toegankelijker. Dit omdat het naast de goocheltrucs ook een bijzonder sterke thriller is. Al komt dat natuurlijk ook grotendeels door het goochelen.

De film draait om een groepje illusionisten die samen optreden. Tijdens een van die shows plegen ze op spectaculaire wijze een bankoverval. Als later blijkt dat er inderdaad geld gestolen is, worden de vier leden ondervraagt door de FBI. Ze kunnen echter geen enkel bewijs vinden. De groep blijft doorgaan met soortgelijke acties, terwijl de FBI ze probeert te ontmaskeren.

Now You See Me heeft rollen voor onder andere Jesse EisenbergWoody Harrelson, Mark RuffaloIsla Fisher, Dave Franco, Michael Caine en Morgan Freeman. Er is ook een vervolg verschenen, waarvoor dezelfde acteurs terugkeerde. Ook kreeg Daniel Radcliffe (Harry Potter) een rol. Beide films waren een groot succes en daarom kan ik ze ook van harte aanraden.Blog | 7 Films over goochelaars (Dave van Gulik) 2

3. The Illusionist (2006)

Dit is een film die niet in dit rijtje mag ontbreken. Het project met Edward Norton trok niet alleen veel bezoekers maar werd daarnaast goed ontvangen door de critici.

Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20e eeuw. We zien een illusionist genaamd Eisenheim welke verliefd wordt op een vrouw die ver boven zijn stand staat. Als zij zich met de kroonprins verloofd gebruikt Eisenheim zijn goochelkunsten om haar hiervan te kunnen bevrijden. Als er daarna van alles blijkt mis te gaan, besluit inspecteur Uhl de op jacht Eisenheim te versterken.

Wat mij betreft zeker een aanrader voor als je graag films over goochelaars kijkt. De makers haalde bij het schrijven overigens inspiratie uit het verhaal van Eisenheimer the Illusionist, waardoor het toch wat meer diepgang heeft.

4. Magic (1978)

Meer een horrorfilm, vooral vergeleken met de andere films over goochelaars in deze blog. Toch is dit project wel degelijk het vernoemen waard. Al is het maar omdat Anthony Hopkins er in meespeelt.

We zien Corky, een goochelaar assistent welke solo gaat. Dit blijkt echter niet zo’n succes en daarom krijgt hij zelf assistentie in de vorm van een buikspreekpop. Het ding gaat na een tijdje echter een eigen leven leiden, met alle gevolgen van dien.

Magic is een sfeervolle horrorfilm met sterk acteerwerk die voornamelijk geschikt is voor liefhebbers van oude klassiekers. Het leek overigens alsof dit project ter inspiratie heeft gediend voor Billy, de recente komedie van Theo Maassen.

Blog | 7 Films over goochelaars (Dave van Gulik) 3
5. The Incredible Burt Wonderstone (2013)

Een leuke komedie over twee goochelaars die samen optreden. Nadat ze een aantal jaar veel succes hebben gehad krijgt een van de twee problemen met zijn ego. Daarnaast raakt het publiek toch een beetje op ze uitgekeken. Dit wordt nog erger als ze concurrentie krijgen van ene Steve Gray, welke een totaal andere aanpak hanteert. Hierdoor besluit het duo om ook te gaan vernieuwen, maar dat is echter niet zo makkelijk als het lijkt.

The Incredible Burt Wonderstone heeft rollen voor Steve Buscemi, Steve Carell en Jim Carrey. De film leverde niet veel op aan de bioscoopkassa en werd gemengd ontvangen door critici. Desondanks een aanrader voor als je films over goochelaars leuk vindt.

6. Scoop (2006)

In deze film zien we Sondra, een Studente journalistiek. Tijdens een goochelshow wordt ze uit het publiek gehaald om mee te doen aan een truc. Dit zorgt ervoor dat ze als het ware in contact komt met de onlangs overleden journalist Strombel. Vanuit daar ziet ze aanwijzingen voor een moordzaak.

Scoop is een mix tussen misdaad een romantische komedie, met Hugh Jackman en Scarlett Johansson in de hoofdrollen. Wat mij betreft een goede film, maar niet zo sterk als het eerder genoemde The Illusionist, dat ook in 2006 uitkwam.

Blog | 7 Films over goochelaars (Dave van Gulik) 4

7. Magicians (2007)

Een film in dezelfde categorie als het eerder genoemde The Incredible Burt Wonderstone. Ook in dit project zien we een duo dat samen goochelacts doet. Als een truc ernstig misgaat zorgt dit ervoor dat de twee uit elkaar gaan. Alhoewel de twee ieder een eigen weg gaan, komen ze elkaar toch weer steeds tegen. Blijven ze met elkaar concurreren of leggen ze toch de strijd bij?

Ook deze film deed het matig als het gaat om de kaartenverkoop. De recensies waren daarentegen niet slecht, maar men was ook weer niet heel enthousiast. Al met al niet de beste van het lijstje, maar prima voor als je jezelf een avondje verveelt.

Dit waren zomaar vijf films over goochelaars. De titels zijn van wisselende kwaliteit, maar als het onderwerp je ligt zijn ze allemaal wel de moeite waard. Natuurlijk zijn er nog veel meer gemaakt en misschien kom ik daarom ook in de toekomst met een tweede blog. Daarnaast ben ik benieuwd of jullie deze films gezien hebben en zo ja: wat jullie ervan vinden.

Dave van Gulik is een Brabantse goochelaar die door heel Nederland optreed. Hij doet onder andere aan tafelgoochelen, goochelen op beurzen en podiumshows. Ook geeft hij workshops en is het mogelijk een show op maat bij hem te boeken. Wil jij een goochelaar huren of ben je gewoon benieuwd naar wat hij precies doet? Meer informatie is te vinden op zijn website.