Acteur en activist Sidney Poitier overleden

De Bahamaans-Amerikaanse acteur Sidney Poitier is op 94-jarige leeftijd overleden. Poitier werd gezien als een van de laatste sterren van Klassiek Hollywood. Hij was ook de eerste zwarte acteur die de Oscar voor beste manlijke hoofdrol won, in een tijd waar Afro-Amerikaanse acteurs zelden grote rollen kregen in Hollywood.

Sidney Poitier overleden

Sidney L. Poitier werd geboren in 1927 in Miami, als de jongste van zeven kinderen. Zijn ouders verbleven tijdelijk in Miami toen Sidney twee maanden te vroeg werd geboren. Hij groeide op in de Bahamas, maar door zijn ongeplande geboorte had hij ook recht op Amerikaans staatsburgerschap. Vanaf zijn vijftiende ging hij met familie wonen in de VS. Hij werkte daar als vaatwasser en leerde tijdens zijn werk de krant lezen. Toen Wereldoorlog 2 uitbrak loog Poitier over zijn leeftijd om in dienst te gaan bij het leger. Hier werkte hij in een veteranenziekenhuis met psychiatrische patiënten. Na de oorlog landde Poitier zijn eerste belangrijke acteerrol in de American Negro Theater in New York. In eerste instantie werd hij niet door producenten en het publiek geaccepteerd, vanwege zijn gebrek aan zangtalent (wat van zwarte acteurs op toneel verwacht werd) en sterk Bahamaans accent. Gedurende zes maanden werkte Poitier hard aan het verfijnen van zijn acteervaardigheden en zijn Amerikaans accent.

Na een aantal jaar succes op het podium en een aantal filmrollen brak Sidney Poitier door met de film Blackboard Jungle in 1955. Zijn eerste Oscar nominatie kwam drie jaar later met The Defiant Ones. Hiermee was hij de eerste zwarte acteur die voor de categorie van beste manlijke hoofdrol werd genomineerd. Deze prijs zou hij eindelijk ook winnen met de film Lilies of the Field in 1963. Een aantal van Poitiers rollen maakten statements tegen racisme. Zo speelde hij samen met Katharine Houghton een interraciaal stelletje in Guess Who’s Coming to Dinner. In het jaar dat die film uitkwam was een interraciaal huwelijk nog illegaal in 17 Amerikaanse staten. Pas in 2001 won Denzel Washington als tweede acteur van Afrikaans afkomst de Oscar voor beste manlijke hoofdrol. Poitier regisseerde later in zijn carrière ook een aantal films, waarin hij veel samenwerkte met andere bekende zwarte acteurs van zijn tijd, zoals Harry Belafonte, Bill Cosby en Richard Pryor.

Naast zijn acteer carrière was Sidney Poitier ook verwikkeld in activisme. In 1963 deed hij mee met de ‘March on Washington’, waar Martin Luther King Jr. zijn ‘I have a dream’ toespraak hield. Poitier beklede ook diplomatieke functies. Tussen 1997 en 2007 was hij ambassadeur van de Bahamas in Japan. Gedurende zijn leven kreeg hij ook veel prijzen en onderscheidingen, waaronder Golden Globes, een ster in de Hollywood Walk of Fame en de Cecil B. DeMille Award. In 1974 werd hij geridderd door de Britse koningin Elizabeth. In 2009 kreeg hij de Presidential Medal of Freedom van president Barack Obama. In 2001 kreeg hij ook een Oscar voor zijn hele oeuvre.

R.I.P. Sidney Poitier 1927 – 2022



VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter