Acteur Rutger Hauer overleden

Acteur Rutger Hauer is na een kort ziekbed op 75 jarige leeftijd overleden. Hauer overleed vrijdag in het Friese Beetsterzwaag. De uitvaart heeft vandaag in besloten kring plaatsgevonden. Dat heeft zijn familie laten weten.

Meer dan honderd titels telt de filmografie van Hauer, waarvan de meeste niet in het Nederlands. Rutger Hauer is daarmee de succesvolste Nederlandse acteur in het buitenland. Hij won onder meer een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award. Hij speelde in films als Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), Blade Runner (1982) en The Hitcher (1986).

Hauer begon eind jaren zestig zijn carrière met stukken van Shakespeare en Vondel bij de Noorder Compagnie. Hij werd gespot voor de hoofdrol in de populaire serie Floris (1969). Turks Fruit maakte hem echt beroemd en Soldaat van Oranje betekende zijn ticket naar Hollywood.

Vanaf de jaren tachtig was Hauer een veelgevraagd acteur in grote Amerikaanse producties, zoals Blade RunnerBlind Fury en Batman Begins. Eind jaren 80 verhuisde hij naar Amerika en speelde honderden rollen in grote en kleine films, televisieseries en zelfs in een Britse reclamespot voor Guiness-bier.

R.I.P. Rutger Hauer 1944 – 2019