Amazon ontwikkelt spin-off Lisbeth Salander serie

Na verschillende film- en tv-adaptaties, ontwikkelt Amazon Studios een nieuwe stand-alone serie gericht op Lisbeth Salander uit de Millennium-romanfranchise van Stieg Larsson. Dit meldt Variety. De serie, die momenteel The Girl With the Dragon Tattoo heet, zou geen vervolg zijn op het verhaal van het personage uit de boeken of films, maar eerder een meer eigentijds verhaal met Lisbeth in een nieuwe setting en met nieuwe personages.

Er is nog geen schrijver of actrice aangetrokken bij het in ontwikkeling zijnde project. Amazon Studios zal produceren in samenwerking met Sony Pictures Television.

Lisbeth Salander werd voor het eerst geïntroduceerd in de roman van Larsson uit 2005, die werd gevolgd door twee sequels die de Zweedse auteur schreef voor zijn vroegtijdige dood. Zij is het hoofdpersonage van de Millennium-romanfranchise en is een computerhacker met een traumatisch verleden die vaak in schokkende mysteries gewikkeld raakt in heel Europa. Ze maakte haar eerste optreden op het scherm in de Zweedse bewerking van The Girl With the Dragon Tattoo gespeeld door Noomi Rapace (Bright) in 2009. Ze zou de rol nog tweemaal spelen in de sequels, The Girl Who Played With Fire en The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest.

Rapace zou in 2011 de rol wederom op zich nemen in de Amerikaanse bewerking van The Girl With the Dragon Tattoo, maar Rooney Mara (Mary Magdalene) nam de rol over en werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Actrice. Een sequel zat jarenlang in development hell en daarom koos Sony Pictures ervoor om verder te gaan met een zachte reboot waarbij Claire Foy (The Crown) de rol overnam in The Girl in the Spider’s Web.