In Beeld | Barbara Walters (Chard van den Berg)

In Nederland hebben we bijna geen idee wie deze vrouw is, in Amerika daarentegen is Barbara Walters een gerespecteerd journalist en enorm beroemd. Ze was de eerste vrouw die het Amerikaanse journaal presenteerde en zelfs de eerste vrouw die wereldwijd een nieuwsprogramma presenteerde.

Barbara Walters werd geboren in Brookline (een plaats in Boston) op 25 september 1929. Ze groeide op in een showbizz gezin en haar vader bezat een nachtclub in New York. Uiteindelijk kwam Barbara terecht bij een Amerikaans vrouwenblad, genaamd Redbook. Na een aantal jaar besloot Walters de oversteek te maken naar The Today Show, een actualiteiten programma uitgezonden op het Amerikaanse NBC. Ze was hier in eerste instantie geen presentatrice of reporter, maar schrijver en werkte op de redactie van het programma. Na een jaartje besloot ze haar eigen interviews te gaan doen en regelmatig in te vallen als andere collega’s uitvielen. Dit deed ze een goede 12 jaar, waarna ze na het overlijden van een collega, in 1974 de eerste vrouwelijk presentatrice van een nieuwsprogramma wereldwijd werd.

De ondertussen gevierde Walters kreeg in 1976 een contract aangeboden van de grote concurrent, namelijk ABC. Indien ze dit contract zou ondertekenen werd ze co-presentatrice bij ABC News, ging ze jaarlijks 1 miljoen dollar verdienen en zou er ook ruimte zijn voor haar eigen “specials”. Ze ondertekende het contract en vele mensen fronsten hun wenkbrauwen. Ze vonden het ten eerste raar dat een vrouw überhaupt het journaal presenteerde en ten tweede was het raar dat ze ook nog een miljoen per jaar verdiende. Haar co-presentator bij ABC News, Harry Reasoner, was ook minder enthousiast over haar komst. Zo ontstond er een vreselijk chemie tussen beiden. Het journaal werd een flop en zowel Walters en Reasoner moesten ermee stoppen. De specials van Barbara werden wel een succes. Hierin interviewde ze onder andere, de Cubaanse dictator Fidel Castro. Zo reisde ze voor dit interview helemaal af naar Cuba en werd zo de eerste westerling op Cuba in ruim 20 jaar. In de jaren hierna ging ze door met haar specials, maar produceerde en presenteerde ze ook nog veel meer andere shows zoals The View, 20/20 en The Most Fascinating Person of the Year. Tevens interviewde ze vele beroemdheden, misdadigers en wereldleiders, als Vladimir Putin, alle Amerikaanse presidenten sinds Richard Nixon, Elizabeth Taylor, Bette Midler, Michael Jackson, Oprah Winfrey, Justin Bieber, Taylor Swift en wie eigenlijk niet. In 2014 besloot ze na 50 jaar in het vak te hebben gezeten te stoppen met journalistiek. In Nederland ondenkbaar.

Dat ze veel voor de televisiewereld heeft betekend is duidelijk. Zo won ze vele prijzen voor haar werk en haar interview met Monica Lowinsky, de vrouw die een seksuele verhouding had met de Amerikaanse president Bill Clinton, werd het best bekeken interview aller tijden. Alleen in Amerika keken er al ruim 90 miljoen mensen.

Barbara Walters gaat waarschijnlijk de geschiedenis in als een pionier, een geweldige interviewster en vooral een inspiratiebron voor vele vrouwen op televisie. Zonder Barbara was er namelijk geen Oprah Winfrey, Sacha de Boer of Eva Jinek.