Recensie | Fast Getaway (Raymond Doetjes)

In de Jaren 80 maakte Corey Haim furore met films als Lucas, The Lost Boys, Silver Bullet en License to Drive. In Fast Getaway kruipt hij ook achter het stuur van een auto, maar ditmaal als lid van een bankrovers bende.

Titel: Fast Getaway
Regisseur: Spiro Razatos
Scenario: James Dixon
Cast: Corey Haim, Cynthia Rothrock, Leo Rossi, Ken Lerner, Marcia Strassman
Speelduur: 86 minuten
Genre: Actie, komedie
Release: 1991

De bankrovers bende bestaat uit Lilly (Cynthia Rothrock), Tony (Ken Lerner) en het vader en zoon duo Sam (Leo Rossi) en Nelson (Corey Haim), valt uit elkaar na een geschil over de verdeling. Sam en Nelson gaan als vader en zoon verder om op de door hun bekende, veilige manier banken te beroven. Lilly en Tony laten het er echter niet bij zitten en zorgen ervoor dat de beide heren worden opgepakt. Omdat Nelson een speciale rol vervuld in de overvallen wordt hij niet gearresteerd. Nelson gaat zijn vader, samen met de oude vriendin van zijn vader Loreaine (Marcia Strassman), bevrijden en al snel zijn de twee teams en de politie aan elkaar gewaagd!

Fast Getaway

Analyse

Fast Getaway is een luchtige komische bankrovers film. De dynamiek tussen Sam en Nelson is op zijn minst gezegd geen klassieke vader en zoon relatie. De 16 jarige Nelson is de brains en Sam is de beste ‘getaway driver’. De vader probeert zijn zoon van het criminele pad af te krijgen als ze nog een grote slag hebben geslagen. Echter is Nelson verslaafd aan de spanning en het racen en deze patstelling zal niet veranderen. De scenaristen zijn dus slim geweest om het karakter van Loreaine erin te brengen, die mogelijk wel de balans kan keren.

De stunts in deze film zijn enorm goed. Zowel de auto stunts als een bepaalde stunt bij een brug, met een aantal mooie wide shots en een long shot van de stunt.

Het plot is eenvoudig. Het is een heist en een wraak plot, niets meer niets minder. Echter is de dynamiek van de karakters wel verfrissend. Niets wordt serieus genomen en dat straalt dan ook van de acteerprestaties af, als wel in het dialoog; een voorbeeld is dat wanneer ze in Canada zijn (waar Corey Haim vandaan komt) wordt door Haim Canada neergezet als “minder ontwikkeld land”.

Het is zelden dat je zo een eenvoudige film hebt, met een relatief kleine cast die toch erg vermakelijk is. Er zit een kleine plottwist in het verhaal met betrekking tot Loreaine, die je al van mijlen ver aan ziet komen. Echter de laatste scene geeft toch een kleine verassing. Er is ook een tweede deel gemaakt, Fast Getaway II (1994), waar Lilly en Nelson in een vete zijn betrokken. Het leuke van die film is dat deze uiteindelijk verteld wat Nelson heeft gedaan met zijn leven.

Fast Getaway

Conclusie

Fast Getaway is een hele eenvoudige film maar wel zeer vermakelijk. De stunts zijn bizar! En wederom kan ik alleen maar zeggen dat wanneer een stunt echt gedaan wordt in plaats van met CG, het er toch enger en spannender uitziet. De achtervolgingsscènes zijn qua toon een beetje een combinatie van die van The Blues Brothers en The French Connection. Men probeert het luchtige van The Blues Brothers erin te houden maar wel de snelheid en gevaar van The French Connection. Wanneer je een film wilt zien met een bak popcorn op schoot en zonder er bij na te hoeven denken is dit een eenvoudig amusant wegkijkertje.

Raymond Doetjes – Subliminal Artist Productions

★★★☆☆