De 10 meest gehate personages | Deel 2 (Sandro & Immy)

Er was een tijd waarin boeven naar het stadscentrum werden afgevoerd om voor een boze menigte aan de schandpaal te worden gebonden. Die dagen liggen gelukkig ver achter ons… want nu is social media het platform dat wij gebruiken voor onze massale lynchpartijen! Een beroemdheid door het stof laten gaan vanwege een schandaal is één ding. Maar vaak is onze internetwoede gericht op personages die wij enkel op de buis kunnen zien. Zijn wij nou helemaal gek geworden of hebben mensen altijd al pispaaltjes nodig gehad om hun frustraties op los te laten, fictief of niet? Voordat je jouw haat tweets de wereld in stuurt analyseren we hier nog eens vijf gehate personages.

Bekijk ook het eerste deel van deze lijst

5. Ted Mosby | How I Met Your Mother (2005 – 2014)

Blog | 10 meest gehate personages | Deel 2 (Sandro & Immy) Ted Mosby

Wellicht wel het vreemdste wat je tegen kan komen: het voornaamste hoofdpersonage van een populaire serie blijkt tevens het meest vervelende personage te zijn. Dat is Ted Mosby, architect uit How I Met Your Mother. Hoewel de serie leuk en aardig begint, met de zoektocht van Ted naar zijn ware liefde, zijn er meerdere dingen die heel erg tegen zijn karakter spreken. Zo gebeurt het meerdere malen dat Ted – na afgewezen te worden – irritant doorgaat met een vrouw ‘het hof maken’. In deze hele #metoo-periode komt dat niet al te positief over.

Alsof dat nog niet genoeg is draait de hele serie om het vinden van zijn ideale vrouw. Die vindt hij eindelijk in het laatste seizoen, om dan vervolgens toch te zeggen dat hij nu wil zijn met Robin, de vrouw op wie hij vanaf aflevering één verliefd was. Waren al die jaren dan voor niets? En wat is dan echt de ideale liefde? Een laatste punt wat nog het noemen waard is, is dat hij zijn kinderen vertelt over al zijn romantische avonturen van maar liefst 9 jaar: van onschuldige dates tot de meest extreme en bizarre vriendinnen, inclusief seksuele overwinningen… Beetje vreemd om dat allemaal te delen, wanneer je uiteindelijk je kinderen wilt vertellen over de vrouw uit het allereerste verhaal.

Kortom: Ted Mosby mag dan een hopeloze romanticus zijn, een echt geliefd personage is hij niet geworden met zijn extreme acties..

4. Scrappy-Doo | Scooby-Doo franchise (1969 – 1986)

Blog | 10 meest gehate personages | Deel 2 (Sandro & Immy) Scrappy-Doo

Iedereen haat het neefje van Scooby-Doo. Althans, de internet cultuur doet ons geloven dat Scrappy altijd een gehaat personage is geweest. Wat men vergeet is dat deze puppy de Scooby-Doo franchise ooit had gered.

In 1979 was de tekenfilmreeks alweer tien jaar bezig. Tegen deze tijd waren de kijkcijfers zo laag dat Scooby-Doo van de buis dreigde te verdwijnen. ‘Wat kunnen wij doen om de show te redden? Bedenk een nieuw personage! Het wordt een dappere piepkleine puppy die de jonge kijkers kan vertegenwoordigen. Hij kijkt het gevaar recht in de ogen en schreeuwt: TADA DADA TADAAAAA! PUPPY POWER!’.

De strategie van Hanna-Barbera Productions hield de show nog enkele jaren in leven. Maar de studio’s waren zo overtuigd van zijn populariteit dat Scrappy-Doo steeds meer een centrale rol ging spelen. En hier ging het mis. Scrappy werd naar voren geschoven als de nieuwe ster van een show waar hij oorspronkelijk geen eens deel van uitmaakte. Kinderen groeiden op, en met de opkomst van het internet begon de haat richting het hondje zich te manifesteren. Tegenwoordig ziet Hanna-Barbera de Scrappy-fase als een zwarte bladzijde in hun geschiedenis. In de eerste live-action Scooby-Doo film uit 2002 keerde Scrappy terug, maar dan wel als de slechterik.

3. Skyler White | Breaking Bad (2008 – 2013) Blog | 10 meest gehate personages | Deel 2 (Sandro & Immy) Skyler White

‘Aah Skyler! De echtgenote van ’s werelds grootste antiheld, en de ultieme tv-bitch!’. Mensen hadden zo’n hekel aan de vrouw van Walter White dat actrice Anna Gunn persoonlijke doodsbedreigingen kreeg. Daarom denken wij dat we een onpopulaire mening hebben: Skyler is een van de Breaking Bad personages waar we ons het meest mee identificeren. Uiteraard is ze geen heilige maagd: ze stuurt haar man het huis uit, gaat vreemd en helpt hem later met zijn misdaden. Maar is Breaking Bad niet een tv-serie over mensen die immorele keuzes maken?

Onze hoofdpersoon Walt verandert van een simpele huisvader in een manipulatieve sociopaat die zelfs kinderen durft te vergiftigen; en toch lijken de meeste kijkers hem dit te vergeven. Hoe komt het dat Skyler niet dezelfde hoeveelheid respect krijgt, als haar grootste misdaad het bedriegen van deze sociopaat is. Correctie: haar grootste misdaad is dat ze haar delinquente man van de politie beschermt. Dat wij Skyler beoordelen op andere waarden dan haar man, wijst dat op seksistische onderbuikgevoelens? Het zou goed kunnen, vrouwenhaters zijn wel degelijk te vinden op discussiefora. Maar ik heb zelf ook vrouwen gesproken die Skyler niet uit kunnen staan.

Skyler weigert altijd de traditionele vrouwenrol te spelen. Dat maakt van haar de meest prominente tegenstander van Walt. Vanaf de eerste aflevering krijg je het gevoel dat het hebben van een vrouw met een stalen ruggengraat een van de redenen is dat hij besluit om crimineel te worden. De filmmakers weten heel slim onze vooroordelen te gebruiken om Skyler in een kwaad daglicht te plaatsen, en daarmee wordt Walt in onze ogen weer sympathieker. Helaas hebben ze wel de haatgevoelens van de kijkers onderschat, gezien de haatmail die Anna Gunn heeft moeten verduren.

2. Bella Swan | The Twilight Saga (2008 – 2012)

Twilight

Twilight is mogelijk de meest bekritiseerde franchise van afgelopen 10 jaar. Waar zal dat aan liggen? Is het gewoon een slecht geschreven verhaal, of komt dit doordat schrijfster Stephenie Meyer vampiers voor eeuwig heeft verpest met deze romantische tienerdrama? Mensen die Twilight maar al te graag afbranden lijken voornamelijk problemen te hebben met de hoofdpersoon.

Bella is een meisje dat alles heeft: een goede opvoeding, een dak boven haar hoofd en een familie die van haar houdt. En toch leidt ze aan een ernstige vorm van tienerdepressie. Haar leven krijgt eindelijk kleur wanneer ze als een steen valt voor een jongen met betoverende ogen en een perfecte sixpack. De kanttekening is wel dat deze jongen een 100 jaar oud bloedzuigend monster is dat minderjarige meisjes stalkt, waarmee hij in feite gewoon een knappe versie is van Roman Polanski. Na vijf films is zij nog steeds dezelfde neurotische aandachtshoer. Ze brengt zichzelf opzettelijk in gevaar, enkel zodat een van haar twee vriendjes haar kan komen redden. Oh, ben ik vergeten te zeggen dat ze ook op weerwolven valt?

Niet bepaald een feministische heldin die Bella. Maar is het eerlijk om haar te behandelen als het slechtste rolmodel voor een generatie aan meisjes? Laten we eerlijk zijn: veel jonge vrouwen dromen ervan om in de armen te belanden van een gespierde magische prins. Stephenie Meyer is slechts een vrouw die dit ontsnappingsverhaal op papier durfde te zetten, en voor ze het wist veranderde het in een miljardenfranchise. Nu de hype al een beetje is weggezakt kan ik met zekerheid zeggen dat de Twilight Saga onze millenial meisjes niet heeft verandert in een generatie van melodramatische domme blondjes. Twilight is net als Power Rangers en Transformers slechts entertainment waar je uiteindelijk uit hoort te groeien. Waarom kunnen wij hier dan niet van genieten als een soortgelijke guilty pleasure? Misschien heeft onze maatschappij gewoon een hekel aan de cultuur van tienermeisjes.

Honourable mention: Poochie | The Simpsons (1989 – )

Poochie 

Uiteraard kunnen wij Poochie niet in dit lijstje stoppen aangezien hij een fictief personage is. Althans, hij is een fictief personage in een fictieve wereld. Homer Simpson doet de stem van de hippe jaren 90 hond Poochie, het nieuwste personage in een populair tekenfilmpje. Hiermee wint hij helaas niet het respect van zijn kinderen, aangezien Poochie alle commerciële trucjes belichaamt die studio’s gebruiken om de kijkcijfers van een programma een boost te geven. The Itchy & Scratchy & Poochie Show (1997) is een Simpsons aflevering die briljant commentaar levert op de tv-industrie, en het zogeheten “Jumping the Shark” fenomeen. Nerds die geloven dat ze recht hebben op excuses van filmmakers worden op hun beurt ook niet gespaard.

1. Jar Jar Binks | Star Wars: The Phantom Menace (1999) Jar Jar Binks

Hé, wist jij dat Michael Jackson bijna gecast was in de rol van Jar Jar Binks? Daar is hij mooi vanaf gekomen! Het is niet alsof The King of Pop zijn handen al niet vol had aan schandalen.

Tja, wat valt er nou nog te zeggen over het meest gehate personage uit de meest gehate film van een van de meest geliefde filmreeksen? Het was ongehoord hoe massaal Star Wars fans zich tegen hun favoriete filmfranchise keerden. The Phantom Menace stelde kijkers teleur op zoveel niveaus. Maar het meest beruchte onderdeel van die film is toch wel Jar Jar. Deze ruimteamfibie heeft het IQ van een 6-jarige en het gevoel voor humor van een 4-jarige. Hij vermaakt het publiek met scheetgrappen en schakelt vijandige tanks geheel per ongeluk uit door over een bananenschil te struikelen. En dit stuk ongeluk krijgt een hoge politieke functie in zijn schoot geworpen!?

Komische noten als Jar Jar zijn al moeilijk om te schrijven. Daar bovenop wist George Lucas hem op de slechts mogelijke manier te benutten. Iedereen acteert zo serieus in de film dat het lijkt alsof Lucas had besloten om al de humor in één personage te stoppen, helaas ook het minst grappige personage uit de hele film. Ik denk dat fans hem een stuk makkelijker te verdragen hadden gevonden als Jar Jar op z’n minst een persoon was geweest die door zijn best te doen nog van zijn blunders had kunnen leren. De hele film lang blijft hij gewoon een onvolwassen stuntelige nietsnut.

Acteur Ahmed Best onthulde vorig jaar dat de controverse rond Jar Jar Binks hem bijna tot zelfmoord had gedreven. Stel je voor: je bent een jonge acteur die de unieke kans krijgt om een rol te spelen in een super franchise. De film komt uit, en het publiek valt jou aan wegens het kapot maken van hun favoriete filmreeks. Fans gedroegen zich echt alsof George Lucas en Ahmet Best erop uit waren om hen te treiteren. Wat leren we hiervan? Soms kunnen mensen een film te serieus nemen. The Phantom Menace is uiteindelijk maar een slechte film… niet meer… niet minder…

 

Sandro Algra en Immy Verdonschot

Bekijk ook het eerste deel van deze lijst


Bronnen