Blog | 5 zombiefilms die het kijken wél waard zijn (Jaime Andreas)

Vampiers, weerwolven, heksen en tovenaars…ze lijken het allemaal goed te doen op het witte doek. Je kan zeggen wat je wil over de glitterende vampiers van Twilight, maar memorabel waren ze zeker wel. Kunnen we hetzelfde zeggen over zombies? Want hoewel The Walking Dead al tien seizoenen lang te zien is en iedereen met smart zit te wachten tot The Last of Us 2 uitkomt op de Playstation, heeft niemand mij ooit zombiefilms aangeraden.

Wellicht komt het doordat zombiefilms niet romantisch genoeg zijn. Het zijn geen mooie wezens die speciale krachten bezitten, maar een stel vieze lijken die opstaan uit hun graf om vervolgens hersenen te eten en mensen aan stukken te scheuren. Klinkt niet zo fris en een beetje overdreven. Dat zombiefilms een ietwat slechte reputatie hebben is zonde, want er zitten zeker een aantal pareltjes bij. Al hoeven niet al die pareltjes even serieus genomen te worden.

1. The Dead Don’t Die

Een film die perfect inspeelt op het overdreven filmgenre en zichzelf ook niet al te serieus neemt, is The Dead Don’t Die met in de hoofdrol Adam Driver (Star Wars) en Bill Murray (Ghostbusters). De regisseur van deze film Jim Jarmusch zegt zelf dat hij geen zombieman is. Hij wordt misselijk van ze en vindt ze maar onbenullige, domme wezens. Dat laat hij in deze film ook duidelijk zien.

2. Zombieland

Dat veel mensen geen ‘zombiemannen’ zijn, wordt duidelijk bij Zombieland. Deze film uit 2009 flopte onwijs in de bioscopen, maar was zo’n succes in de latere release op schijf dat het uiteindelijk toch een vervolg kreeg, die vorige maand verscheen. Blijkbaar had het toch zijn charme. Ook in deze films worden de uitbraak van de apocalyps en zombies in het algemeen op de hak genomen. Jesse Eisenberg vertelt in het eerste deel over hoe hij de zombie apocalyps heeft overleefd door zich aan een reeks strenge regels te houden. Dan ontmoet hij Woody Harrelsen, Emma Stone en Abigail Breslin en vanaf dat moment gaat alles mis.

3. Warm Bodies

Zelfs in het zombiegenre is romantiek te vinden. In Warm Bodies (2013) krijgen een aantal zombies langzamerhand weer gevoelens en wordt een van hen zelfs verliefd op een mens. Bijna een beter liefdesverhaal dan Twilight.

4. World War Z

Voor wie toch op zoek is naar ietwat serieuzere zombiefilms met echt een goed verhaal is er de in 2013 verschenen apocalyptische horrorfilm World War Z met Brad Pitt. De film werd toen omschreven als een realistische en goede wederopbloei van het zombiegenre.

5. Train To Busan

Mijn persoonlijke favoriet is toch wel de Koreaanse film Train To Busan. In de film stappen op een ochtend een vader en zijn dochtertje in de trein naar Busan, terwijl tegelijkertijd er een zombievirus uitbreekt dat ook enkele mensen in de trein besmet heeft. Wellicht is deze film zo goed doordat de Koreanen dingen durven te doen in film waar Hollywood niet aan moet denken. Train to Busan is gruwelijk, gory en ietwat overdreven. Tegelijkertijd zit het vol met realistische menselijke emoties en relaties tussen personen die tranen in je ogen brengen tijdens het kijken. Een echte aanrader en te zien op Netflix.

Welke zombiefilms zijn volgens jou de moeite waard? Of vindt je ze net zo verschrikkelijk als de gemiddelde kijker? Plaats gerust een reactie of deel je mening via onze Facebook-pagina.

Jaime Andreas