Blog | Als film- en seriefan de Olympische Spelen kijken (Immy Verdonschot)

Bdoor: Immy Verdonschot

Iedereen die mij kent, weet dat ik eigenlijk niets met sport heb. Ik volg het niet, kijk het niet en de enige marathon waar ik weleens aan deel heb genomen is die van series of films kijken. Maar wanneer je voor een landelijke krant werkt en verantwoordelijk bent voor social media, dan moet je er toch echt aan geloven. Toch heb ik een sterk gevoel dat ik de Olympische Spelen net wat anders beleef dan de meeste sportfans.

14114574_1326060317411773_884639860_o

Film- en seriefan
Wat bedoel ik hier precies mee? Nou, aangezien ik veel films en series kijk, gebruik ik dit vaak als referentiekader. Zo denk ik vaak in quotes uit films of series en komt veel kennis uit dezelfde bron. Nu ben ik sinds mijn kinderjaren al weg van mythes en de oudheden. Dus de Olympische Spelen zijn echt niet vreemd voor mij. Toch denk ik dat mijn vroegste connotatie met de sportwedstrijd uit een geheel andere hoek komt. Al is deze aan de andere kant weer heel logisch. Dat is namelijk Asterix verovert Rome, ook wel Asterix en de Helden genoemd. Hierin daagt Caesar de Galliërs uit, waarbij hij als voorbeeld de twaalf werken van Herakles aanhaalt. Aangezien die nogal verouderd zijn, komt hij met twaalf opdrachten waaronder hardlopen, speerwerpen, judo en roeien. Het kan dan ook niet anders, dan dat ik af en toe aan deze tekenfilm terug moet denken wanneer ik iedere keer weer een ander sport kijk.

[youtube Qpbihaqvz-4]

“This is a last resort”
Eén van de meest bewonderenswaardige sporten vind ik wel turnen: De precisie, lenigheid en kracht die daarvoor nodig is, is echt mindblowing voor mij. Nu moet ik bekennen dat ik niet heel veel films over turnen heb gezien. Sterker nog, hoe meer ik erover nadacht, hoe vaker ik bij films over cheerleading uitkwam. Neem bijvoorbeeld de serie Hellcats, waar een turnster zich aansluit bij de cheerleaders om zodoende in aanmerking te komen voor een beurs. Of Eliza Dushku als Missy in Bring It On, waar al heel snel duidelijk is dat ze eigenlijk helemaal niets van die vrolijke sport moet hebben. Wanneer ze zich echter aansluit bij deze meiden, blijkt het allemaal zo slecht nog niet. En blijkt cheerleading een ware topsport te zijn.

[youtube _sNYlC1bB20]

Dan zijn er nog twee films die – naast Bring It On – in veel filmlijstjes over gymnastiek naar voren komen. Dat zijn Peaceful Warrior (met onder andere Scott Mechlowicz, Nick Nolte en Tim DeKay uit White Collar, Paul Wesley uit The Vampire Diaries, en B.J. Britt uit Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. en Unreal), waar een succesvolle student een ongeluk krijgt, maar er alles aan doet om zijn droom als gymnast waar te maken en Stick It, waar een 17-jarige gearresteerd wordt en als straf terug wordt gestuurd naar de wereld van competitief turnen. Een film die overigens ook tot een spin-off serie heeft geleid, namelijk Make It or Break It. Van de laatste twee films moet ik bekennen dat ik slechts fragmenten heb gezien toen het ooit op tv was. Wanneer ik zowel de mannen als vrouwen zie turnen, denk ik dan toch het vaakst terug aan de cheerleadervarianten.

[youtube RX-cVyaKN70]

[youtube 63xdD_9q92Q]

Teamsport
Persoonlijk ben ik waarschijnlijk meer bekend met teamsport, zoals voetbal. Dit is een van de weinige die ik weleens wil volgen, zoals tijdens het EK of WK. Een vergelijking met films of series zal ik wat dat betreft niet snel maken, omdat ik het vaker als wedstrijd zie. Toch noem ik twee filmtitels, gewoon omdat ze er zijn: Een redelijk flauwe komedie is She’s the Man met Channing Tatum, waar ik goede herinneringen aan heb ook al is het een guilty pleasure. En de titel die waarschijnlijk bij iedereen als eerste naar voren komt: Bend It Like Beckham.

[youtube Z7Pt_GMDdGo]

Om een of andere reden heb ik basketbal zelf altijd leuker gevonden, maar toch kijk ik het niet. Behalve als het terug komt in een serie. De meest voor de hand liggende vergelijking is dan ook die met de serie One Tree Hill en zelfs de film Eddie, omdat Whoopi ontzettend vermakelijk is. Al weet ik zeker dat er ook genoeg mensen zijn die aan films als Space Jam denken. Andere sporten die ik de afgelopen weken voor het eerst gevolgd heb zijn nog handbal, volleybal en hockey. Mede omdat de Nederlandse meiden het geweldig goed hebben gedaan en ik het moest volgen, maar ook omdat ik er helemaal in kwam te zitten. Een filmvariant van die sporten heb ik echter niet… (laat het me dus vooral weten als jij dat wel hebt).

Olympische Spelen

Waterhelden
Een land als Nederland mag natuurlijk niet ontbreken op het water. En wat hebben we daar toch mooie medailles op binnen kunnen halen. Zowel tijdens de 10 kilometer open water zwemmen als met roeien en zeilen wist Nederland goud binnen te halen. Echt goede filmvergelijkingen heb ik misschien niet, al deden de zwemmers me af en toe denken aan Emily uit Pretty Little Liars, waar ze een beurs probeert binnen te halen met zwemmen. Dan is er nog de zwaar dramatische film Charlie St. Cloud, over een zeiler die zijn broertje verliest en het schuldgevoel niet los kan laten. Ook al is het bij lange na niet de beste film, het is wel het noemen waard.

14111883_1326060324078439_337019423_n

Slaan, schoppen, steken en schieten
Voor iemand die nogal van films en series houdt waar actie in zit, kan het niet anders dan dat je bij vechtsporten behoorlijk vaak refereert aan die films en series. Zo doet het handboogschieten me direct denken aan Oliver McQueen uit Arrow en Snow White uit Once Upon A Time. Bij vechtsporten als judo en taekwondo denk ik dan weer aan The Karate Kid (ook al weet ik dat het niet te vergelijken is) en eigenlijk alle actieseries die ik op het moment volg of terugkijk. Bij boksen moet ik terugdenken aan The Fighter en de documentaire die ik nog steeds wil zien: Bittersweet. Zeker omdat Lucia Rijker te zien is in die docu en zij tijdens de Olympische Spelen op de bankt zit/zat voor de beschouwingen. Het meest bijzondere is misschien nog wel dat we sowieso zilver of goud gaan halen dit jaar dankzij Nouchka Fontijn!

[youtube dACDAM2MI-4]

Dan is er nog een ‘vechtsport’ die ik hier even wil benoemen en dat is schermen. Al vroeg in de olympische spelen lagen we er helaas uit, maar ik moet bekennen dat ik schermen een interessante sport blijf vinden. Zeker zoals het tijdens de spelen gemeten wordt. Mijn interesse in die sport bestaat mogelijk al sinds ik het voor het eerst zag in The Parent Trap. Daarna volgde nog series als Buffy the Vampire Slayer (ja, daar ben ik weer!), Gilmore Girls en Rizzoli & Isles.

[youtube e5MhQcgCrhw]

Op deze manier kan ik nog veel meer vergelijkingen maken… Zoals de hardlopers met Forrest Gump, Miracle Run en Chariots of Fire (waarvan ik de laatste twee nog steeds niet zelf gezien heb), BMX met de film Turbo Kid, Premium Rush met fietsen, en paardensport op een of andere manier min of meer aan alle series met families die wel eens hun zomer doorbrengen in ‘The Hamptons’ zoals Revenge en Gossip Girl. Maar mijn blogs leveren altijd meer leeswerk op dan ik van tevoren gepland had, dus hier laat ik het bij voor nu.

Geniet nog van de laatste dag van de spelen!

Xoxo,

Immy.