Blog | David Bowie the Goblin King en Alan Rickman (Immy Verdonschot)

Het is nog maar net 2016 en we hebben al van twee grootheden afscheid moeten nemen: David Bowie en Alan Rickman. Beiden stierven op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker… Hoewel Bowie met name bekend is van zijn muziek, mag hij er op filmgebied ook wezen. Ter herinnering daarom een blog over beide Britten.

David Bowie, the (Goblin) King

Van een majoor in Merry Christmas Mr. Lawrence tot aan rollen in The Prestige, Zoolander, Bandslam en Twin Peaks: David Bowie wist zijn diversiteit niet alleen in muziek te uiten, maar ook zeker in zijn acteerwerk. Zijn meest iconische rol blijft voor mij echter die van Jareth the Goblin King in Jim Henson’s Labyrinth. In strakke kleding, met een gigantisch punkkapsel en behoorlijk wat make-up combineerde hij hier zijn dans- en zangtalent met zijn acteerkwaliteiten. Daarnaast heeft de film zelf al een cultstatus: Zoals je mag verwachten van Henson, de man achter The Muppets, zijn ook hier volop poppen die de rollen vertolken. Met mythische wezens speelt alles zich af in een doolhof, waar ook nog eens Escher-achtige toestanden plaatsvinden en een hele jonge Jennifer Connelly zijn tegenspeelster is. Maar wat me het meest is bijgebleven van de film, is wel zijn uitvoering van ‘Magic Dance.’ Kortom: Een film die je gezien moet hebben en die ik na het nieuws van het overlijden van Bowie diezelfde avond nog eens heb bekeken.

Naast zijn opmerkelijke en serieuze rollen, kan je ook met hem lachen. Zo was hij als zichzelf te zien naast Ricky Gervais in de serie Extra’s. Deze wil ik jullie niet onthouden, dus daarom nog een fragment uit zijn gastoptreden:


Extras David Bowie door Flixgr

Alan Rickman, een kolonel en professor

De eerste keer dat ik Alan Rickman in een film zag, was als Kolonel Brandon in Sense and Sensibility naast Emma Thompson, waar Brandon uiteindelijk trouwt met het personage van Kate Winslet. Hij was daar dan ook een oprechte en charmante man, waar je hart naar uit ging. Iets later kwam ik hem echter tegen als een slechterik in Die Hard en ook was hij nog vroeg in zijn carrière te zien als Nottingham in Robin Hood: Prince of Thieves. Tegenwoordig is hij echter vooral bekend van zijn rol in de Harry Potter films. Daarin vertolkte hij de rol van Professor Snape, naast Emma Thompson die op haar beurt de rol van Professor Trelawney op zich had genomen. Maar Rickman zat nooit stil. Zo is hij nog terug te zien in Perfume, Sweeney Todd, de kerstfilm Love Actually, Gambit, The Butler en is zijn stem te horen in Alice in Wonderland, waarvan deel twee dit jaar moet uitkomen. En het is die stem, waar hij zo bekend om staat. Afgelopen jaar was hij overigens ook nog in Nederland voor de première van The King’s Garden (a.k.a. A Little Chaos). Een film die hij regisseerde en waar hij zelf in te zien is, voor het eerst weer samen met Kate Winslet.

11392482_1448581978792024_1844687370_n (1)

Wanneer ik aan Alan Rickman denk, dan denk ik toch vooral aan de volgende drie films: Sense and Sensibility, omdat ik hem daar voor het eerst als acteur leerde kennen. De Harry Potter reeks, omdat hij een geweldig personage neer wist te zetten met een van de meest iconische rollen ooit. En de laatste is toch The King’s Garden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat wij namens Filmhoek bij de première mochten zijn, welke ik helaas moest missen, zodat ik het een dag later vrij kon regelen voor het interview. Gezien Rickmans drukke agenda is dit laatste niet doorgegaan, waar ik nog steeds erg van baal. Nu misschien wel meer dan ooit.

Alan Rickman

Ook op social media gingen al vele berichten rond over deze twee legendes: Quotes, foto’s en filmpjes over hun nalatenschap. En daar is heel wat over te zeggen. Hier volgt nog een kleine greep uit die berichten:

Blog David Bowie the Goblin King en Alan Rickman (Immy Verdonschot) Blog David Bowie the Goblin King en Alan Rickman (Immy Verdonschot) 12575781_1152768648074275_1293387048_n 12583742_1152768644740942_247178206_n

Xoxo,

Immy.