De 7 ergste slechteriken (Martijn Pijnenburg)

Films over helden zijn populairder dan ooit. Daar horen natuurlijk ook slechteriken bij, die ervoor zorgen dat onze helden iets te doen hebben. Waar veel schurken niet veel meer zijn dan een boos kijkende boef, zien we af en toe ook slechteriken die een indruk op de kijker achterlaten. Reden genoeg om er eens een paar op een rijtje te zetten.

Ik heb in dit lijstje alleen slechteriken verwerkt waarvan ik persoonlijk vond dat ze bovengemiddeld eng, verwerpelijk en/of intimiderend overkwamen. Verwacht daarom geen standaard personages als Voldemort of Darth Vader (Ik vind Darth Vader sowieso een overgewaardeerde slechterik). Er is overigens geen sprake van een specifieke volgorde.


Let op! Dit artikel bevat mogelijk enkele spoilers


1. Colonel Hans Landa (Inglourious Basterds)

Waar de personages in Quentin Tarantino-films maar zelden zwart-wit zijn heeft de eigenzinnige regisseur in Inglourious Basterds wat mij betreft wel een volbloed slechterik weten neer te zetten. Colonel Hans Landa (Christoph Waltz) mag aan de oppervlakte dan wel erg vriendelijk en welbespraakt overkomen, maar daaronder zit een gewetenloze nazi die zelfs kinderen zonder enige aarzeling dood laat schieten.

Het meest intimiderende aan Landa blijft echter nog het feit dat hij de good guys ten allen tijde een stap voor lijkt te zijn, hoe doordacht hun plan ook was.

Hans Landa

2. Anton Chigurh (No Country for Old Men)

Je hebt weleens personages die zo intimiderend zijn, dat iedere scene waarin ze voorkomen een bepaalde spanning met zich meebrengt. Een goed voorbeeld daarvan is Anton Chigurh (Javier Bardem), de koelbloedige huurmoordenaar uit No Country for Old Men. Het is lastig te beschrijven wat hem precies zo eng maakt, maar het heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat werkelijk niemand veilig voor hem lijkt te zijn.

No Country for old men slechteriken

3. Cersei Lannister (Game of Thrones)

Dit was even een twijfelgevalletje. Zo hadden ook Joffrey of Ramsay Bolton (twee andere Game of Thrones slechteriken) op deze plek kunnen staan. Toch was het uiteindelijk Cersei Lannister (Lena Headey) die ik het minst sympathiek van allemaal vond. Naast dat ze enorm giftig en manipulatief is stoorde me het vooral dat ze alsmaar anderen de schuld geeft van de problemen die ze zelf veroorzaakt. Deze hypocrisie maakte haar aan de ene kant onuitstaanbaar, maar aan de andere kant natuurlijk wel een krachtige slechterik.

Cersei Lannister slechteriken

4. Theodore “T-Bag” Bagwell (Prison Break)

T-Bag (Robert Knepper) is een racist, kindermisbruiker, manipulator en sadist. Wat mij betreft redenen genoeg om hem aan dit lijstje toe te voegen. Het ergste van alles is echter nog dat hoofdpersoon Michael en zijn bondgenoten in het eerste seizoen er niet onderuit komen om met T-Bag samen te werken. Als ze vervolgens eindelijk van hem verlost lijken te zijn blijft deze achterbakse en manipulatieve rat alsnog ellende veroorzaken.

Waar ik T-Bag in eerste instantie niet uit kon staan moet ik toegeven dat ik op een gegeven moment bewondering kreeg voor de manier waarop hij zichzelf steeds overal onderuit wist te praten. Het derde seizoen van Prison Break mocht dan wel een stuk minder zijn dan de voorgangers, maar T-Bag zorgde ervoor dat het nog steeds erg vermakelijk was.

5. Frieza (Dragon Ball Z)

De anime-serie Dragon Ball Z kent vele slechteriken, maar de meest noemenswaardige daarvan blijft wat mij betreft nog wel Frieza (Ryūsei Nakao). Waar Goku en zijn vrienden het in eerste instantie moeten opnemen tot de arrogante en agressieve Vegeta blijkt later dat er iemand rondloopt die nog veel erger is. Het gaat hier om Frieza, een sadistische ruimtepiraat die hele planeten laat uitroeien en ze vervolgens doorverkoopt.

Het feit dat ik Frieza de meest intimiderende slechterik uit heel Dragon Ball Z vind heeft te maken met een combinatie van meerdere factoren. Naast dat hij er niet voor schuwt om hele bevolkingen uit te moorden wisten ook de meeste andere intimiderende vechtersbazen niets tegen hem te beginnen. Zo bleken onder andere Bardock, Piccolo en zelfs de zelfverzekerde Vegeta geen partij voor hem. Tel daar zijn arrogantie en gewetenloosheid bij op en je hebt de meest krachtige slechterik van de hele Dragon Ball-reeks.

6. Lemorne (Spoorloos)

Een personage vanuit een Nederlandse film in dit lijstje, wie had dat verwacht. Al gaat het hier niet zomaar om een Hollandse productie, maar – naar mijn mening – misschien wel het beste dat er ooit in Nederland gemaakt is. Ik heb het over Spoorloos, waarin een jong stelletje op vakantie gaat en Saskia (de vrouw) op een gegeven moment ”Spoorloos” verdwenen lijkt te zijn. Er wordt een zoektocht ingezet, maar dat haalt niets uit. Totdat er jaren later een man genaamd Raymond Lemorne opduikt die zegt te weten wat er destijds met de verdwenen dame gebeurd is. Dit doet hij echter niet omdat hij zich schuldig voelt. De psychopaat vindt het gewoon jammer dat Saskia’s toenmalige vriend erin geslaagd was om zijn leven enigszins weer op te kunnen pakken.

Het bizarre is dat Lemorne geen bruut geweld nodig heeft om zijn plannen uit te voeren. Nee, hij zegt gewoon heel kalm dat hij meer weet over de verdwijning en dit alleen prijs te willen geven als zijn instructies worden opgevolgd. Wat deze sluwe vos gezien zijn machtspositie nog voor elkaar krijgt ook. Het is de combinatie van gewetenloosheid en de drang om anderen te bespelen (op een niveau dat het mensenlevens kan kosten) die ervoor gezorgd hebben dat ik Lemorne zeker wilde noemen.

Lemorne Spoorloos

7. Leatherface (Texas Chain Saw Massacre)

Waar de meeste andere personages op dit lijstje sluw en manipulatief zijn is Leatherface op een hele andere manier eng. Het gaat hier namelijk om een grote, lompe en contactgestoorde gek die geen vragen stelt, maar zonder aarzelen achter alles en iedereen aanrent met een kettingzaag.

Leatherface mag dan wat minder gecompliceerd zijn dan de rest van dit lijstje, maar dat maakt hem niet minder angstaanjagend. Tel daar zijn gestoorde familie bij op en hij hoort wat mij betreft zeker in dit rijtje thuis.

Slechteriken | Eervolle vermeldingen

Naast de bovenstaande personages zijn er ook nog enkele andere slechteriken waarvan ik onder de indruk was. Gezien het hier meer om bij-personages gaat heb ik er een apart lijstje voor gemaakt:

The Cousins (Breaking Bad)

Het populaire Breaking Bad zit boordevol met personages die op moreel vlak niet helemaal zuiver zijn. Bij de broers Leonel en Marco Salamanca (neven van de eveneens kwaadaardige Tuco) is het echter overduidelijk ze geen goede bedoelingen hebben.

Ondanks dat het in principe vrij simplistische figuren zijn vind ik ze wel enorm creepy. Met name omdat ze niemand die op hun pad komt lijken te sparen.

Black Gloves en Grey Gloves (Dragged Across Concrete)

In de actiethriller Dragged Across Concrete zien we meerdere personages die zich niet altijd even goed aan de wet houden. Toch kun je er in de meeste gevallen nog wel begrip voor opbrengen. Dit omdat ze handelen vanuit armoede, of om criminelen te kunnen pakken. Er verschijnt op een gegeven moment echter ook een gemaskerde overvaller waarvoor het lastiger is om sympathie op te brengen. Dit omdat hij er een gewoonte van maakt om iedere persoon waarmee hij in aanraking komt om te leggen. Het ergste is dat ‘Black Gloves’ later nog een collega blijkt te hebben, die dezelfde mentaliteit hanteert.

Black Gloves slechteriken

Welke slechteriken vond jij intimiderend? Plaats een reactie of reageer via onze Facebook-pagina. Dat vinden we leuk 😉 Lees trouwens ook ons lijstje met de 10 meest gehate filmpersonages.