Blog | De Loft films

Loft is een bijzondere film, want het is van origine een Vlaamse film, die daarna zowel een Nederlandse als een Amerikaanse remake heeft gekregen. Ter ondersteuning van een onderzoek van een filmstudent hebben we ze allemaal gekeken. Na een berg overspel en plot twists gaat Rick van Wijk in dit artikel de films met elkaar vergelijken.

Loft (2008)

Regisseur: Erik van Looy
Cast: Koen de Bouw, Filip Peeters, Matthias Schoenaerts
Scenario: Bart de Pauw
Genre: Thriller, mysterie
Speelduur: 118 minuten
Releasejaar: 2008

De Vlaamse versie kwam eerst. Dit was mijn eerste introductie met dit spannende verhaal. 5 beste vrienden, stuk voor stuk getrouwd, delen een Loft om de minnaressen mee naar toe te nemen. Hier kunnen ze ‘tijd stelen’, oftewel seks hebben zonder dat diens vrouwen erachter komen. Op een dag vinden ze het lichaam van een jonge dame in het bed van de loft. Sinds er maar vijf sleutels zijn om de kamer in te komen beginnen de vijf vrienden elkaar te verdenken van de moord.

Seks, overspel, bedrog, moord. Dit is een daadwerkelijk duister verhaal. Er komen dan ook geen korte kwinkslagen in de film voor. Ik heb onverwachts veel lof te geven aan deze versie van Loft. Ik verwachtte eigenlijk niet bijzonder veel van deze Vlaamse film waar ik nog nooit eerder van iets van gehoord had. Ik ben positief verrast door een spannende thriller, vol met interessante karakters, onverwachtse twists en slim montagewerk.

Loft 2008

Ik zie de film een beetje als een exponentiele grafiek. Hij begint langzaam met stijgen, maar als hij dan bezig is bereikt hij steeds hogere en hogere hoogtes. Voor we bij de derde akte komen hebben we nog de nodige erotische scènes, de groepsdynamieken en de verschillende voorgaande avonturen. Heel de film wordt bij elkaar gehouden door het creatieve montagewerk, dat alle stukjes precies op de juiste plekken zet zodat je tegen het einde eens in de 5 minuten ‘Oooh!’ naar het scherm schreeuwt terwijl je wijst.

De derde akte gaat helemaal los, de plot is dan net een achtbaan, die constant afbuigt of over de kop gaat. De meeste twists komen goed aan, en voelen natuurlijk. Niet allemaal natuurlijk, maar dat is ook moeilijk als je het logisch wilt houden. Aan het einde van de film was ik tevreden met hoe we het achterlaten: namelijk met een goede indruk. Ook al begon het Vlaamse accent van de karakters wel een beetje irritant te worden.

★★★★☆

Nu is het de vraag of onze Nederlandse film deze originele thriller kan overtreffen.


Loft (Nederlandse remake)

Regisseur: Antoinette Beumer
Cast: Fedja van Huêt, Barry Atsma, Jeroen van Koningsbrugge, Anna Drijver
Scenario: Bart de Pauw, Saskia Noort
Genre: Thriller
Speelduur: 108 Minuten
Releasejaar: 2010

Vijf vrienden. Één dodelijk geheim. 2 jaar na het origineel besloot Nederland met al haar cinematografische kunsten de Vlaamse Loft opnieuw te maken. En om maar meteen duidelijk te zijn: het is dezelfde film. Alleen dan slechter. Nederland staat dan ook niet bekend om haar films. Laten we beginnen bij het meest irritante aspect van de Nederlandse filmcultuur: de dialoog.

De Nederlandse taal kan je bijna niet schrijven. Want bij zo’n beetje alle Nederlandse films, misschien op De Slag om de Schelde en New Kids Turbo na, is de dialoog niet om aan te horen. Het klinkt ontzettend geforceerd, alsof iedereen zo snel mogelijk hun zinnen eruit wilt pompen om het ‘acteren’ te kunnen noemen. Nederlands in films klinkt simpelweg niet zoals het in het echte leven klinkt.

Loft 2010

De karakters en het verhaal zijn een copy-paste van de Vlaamse film. Er wordt niets nieuws naar de tafel gebracht. Bij de karakters voelde het zelfs alsof er personaliteit is weggehaald. In de handelingen en interacties is er simpelweg minder diepte dan in deze Lofts voorganger. Dat vond ik erg zonde, en liet me simpelweg achter met het gevoel dat de film nutteloos was.

Alles aan het verhaal was geen verassing, omdat ik het hele verhaal inmiddels ken. Daar kan ik technisch niets van de Nederlandse versie op aanmerken. Wat ik wel vond was dat het ruimtelijk iets duidelijker was waar het zich afspeelde, de Loft zelf voelde wat groter en dankzij het camerawerk voelde deze film iets minder claustrofobisch aan dan de vorige. Ook al merkte ik dat alleen door het contrast met deze film, en had ik er bij het origineel niet zozeer last van.

Zoals vaker met Nederlandse films is deze niet per se slecht, gewoon extreem middelmatig.

★★1/2☆☆


The Loft 

Regisseur: Erik van Looy
Cast: Karl Urban, James Marsden, Wentworth Miller, Matthias Schoenaerts
Scenario: Wesley Strick
Genre: Mysterie, Romantiek, Thriller
Speelduur: 108 Minuten
Releasejaar: 2014

4 jaar na de Nederlandse versie is de film dus nog een keer geproduceerd, in het Engels ditmaal. De Amerikaanse versie van de film ziet de originele Vlaamse regisseur terug, en zelfs de acteur die Philip speelde in de Vlaamse film keert terug. Ik zie echter het nut ervan niet meer. Misschien dat het Belgische team de film ook wat meer in het buitenland bekend wilde maken, in de meest toegankelijke taal. Maar het brengt wederom niet veel nieuws naar de tafel.

De Engels Loft film gaat een stuk dieper in op de thematieken van seks, bedrog en overspel naar mijn idee. En dat is niet bepaald een positief iets. Alle 5 de hoofdpersonen plegen overspel. De Vlaamse en zelfs de Nederlandse versie wisten dit nog op een vrij subtiele en onschuldige manier over te brengen (in hoeverre dat gaat met vreemdgaan). Hier voelt het toch wat erger aan. En wanneer de hoofdkarakters allemaal dit soort dingen doen zijn geen van die karakters echt sympathiek. In de Vlaamse versie stond ik nog een beetje achter Chris, die het niet doet om de spanning van het vreemdgaan, maar ik had in de Engelse film niet zoveel sympathie voor de karakters, evenmin met de Nederlandse.

En dat brengt me ook naar de acteerprestaties. Ik vind Karl Urban fantastisch in Amazon’s The Boys, Wentworth Miller is geweldig in Prison Break en James Marsden is toch altijd een leuke Cyclops geweest in de X-men films. Ik vond dat ze hier echter alle drie een matig optreden gaven. Ik heb van allen beter gezien en dit was toch wel zonde, aangezien ik wel zin had in de Engelse film, omdat het bekende acteurs had en er in een taal gesproken is die beter als ervoor geschreven wordt.

The Loft 2014

Ik moet wel zeggen dat Karl Urban beter past als de organisator van de Loft dan de oudere acteurs in de Vlaamse en Nederlandse versies. Sinds diens haren al aan het vergrijzen waren kreeg je wat meer het gevoel dat ze veel ouder waren en dat maakte hun acties toch een stuk minder ongepast.

De kritiek die ik nu gegeven heb is vooral in vergelijking met de Vlaamse versie, die ik het beste vond. Deze Engelse film is niet per se slecht maar zeker teleurstellend. Als ik kijk naar de cast en het feit dat de Vlaamse regisseur zijn originele film nog een keer kon maken, maar op geen enkel vlak verbeteringen brengt, vind ik deze versie echt zonde. Met ervaring zou je denken dat je bij een tweede kans het script wat verbeteringen zou kunnen geven, of creatiever kan omgaan met het regisseren, het camerawerk of wat meer aan het verhaal doen, maar al deze dingen blijven simpelweg matig.

Het is gewoonweg dezelfde Loft als de Vlaamse of Nederlandse, met precies dezelfde opbouw, dezelfde grapjes en dat ging bij een derde keer snel vervelen. Ik had overigens ook het gevoel dat in de montagekamer de eerste twee aktes heel snel gemonteerd zijn, die voelen vrij geforceerd en iets te snel, terwijl de film bij de derde akte heel erg langzaam werd en moeite had mijn aandacht vast te houden. Verder geld verhaalwijs dezelfde kritiek op de andere films, aangezien er niets veranderd is.

★★★☆☆

Misschien is Loft wel bedoeld om eenmalig te zien, zodat de wendingen van het verhaal je kunnen blijven boeien en je er op die manier het meeste van geniet. Ik zou dan eerst aanraden om de Vlaamse versie te kijken, omdat die structureel het beste in elkaar zit. Als tweede keuze zou ik de Engelse versie nemen, omdat die het voordeel heeft van de Engelse taal en daarom niet geforceerd klinkt op het gebied van dialoog. Ik zou in ieder geval niet aanraden om de Nederlandse versie aan te zetten.

Rick van Wijk



VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter