Blog | De Uitdaging – S (Immy Verdonschot)

Het was me weer een opgave: er zijn gewoon teveel leuke series om te bespreken met de letter ‘s’. Veel titels zijn niet door de selectie gekomen. Zo moest Sherlock het uiteindelijk afleggen tot de hype van de laatste maanden Stranger Things. Een geweldige serie waar ik dan ook meteen mee aftrap.

Vreemde dingen

Zodra de serie Stranger Things online kwam, was het een hype. Binnen een maand had vrijwel iedereen die Netflix had de serie gezien, althans zo leek het. Ikzelf was wat later van de partij, maar toen ik eenmaal begon was ik verkocht. De serie vertelt het verhaal van een jonge vriendengroep (rond de twaalf jaar) waarvan er één vermist raakt. Niet alleen de alleenstaande moeder en haar andere zoon beginnen een zoektocht – met behulp van de sheriff – maar ook de jongens gaan op pad. Ze worden bijgestaan door een mysterieus meisje die amper praat, maar een sterke aanwezigheid heeft en om een of andere reden meer weet van de bizarre omstandigheden. Meer wil ik niet vrijgeven over het verhaal, omdat eigenlijk iedereen het gewoon zelf moet zien.

In plaats van een trailer, geef ik dan ook alleen de opening credits hier weer. Deze geven namelijk al perfect de sfeer en setting neer van de gehele serie. Hiermee weet je eigenlijk alles al wat je moeten weten van de serie: het kan op een geweldige manier de spanning opbouwen, neemt rustig de tijd om het verhaal te vertellen en maakt gebruik van een heerlijk eighties gevoel met het neonlicht.

Powervrouwen Lena Headey en Summer Glau

Als je nog op zoek bent naar een serie met sterke vrouwenrollen dan moet je Terminator: The Sarah Connor Chronicles zeker een kans geven. De serie liep helaas maar twee seizoenen, maar weet goed gebruik te maken van de bestaande wereld van Terminator. Nee, geen Arnie in deze serie, maar wel iemand die we nu beter kennen als Cersei: Lena Headey. Zij speelt de ijzersterke rol van Sarah Connor, in films eerder gespeeld door Linda Hamilton en ook wel een van de sterkste vrouwenrollen genoemd. Dat geldt overigens niet alleen voor haar, maar ook voor de rol van Summer Glau. Zij speelt robot Cameron en doet dit werkelijk formidabel. Met haar uitdrukkingsloze blikken en krachtige uitstraling, ook al is ze een kleine en tengere meid, zal je versteld doen staan.

Maar het zijn niet alleen de acteurs en actrices waarom de serie de moeite waard is. Voor iedereen die is opgegroeid met Terminator-films biedt de serie een mooie extra laag. Het vertelt de verhalen die de films achterwege laten en tonen ook verschillende keren flashbacks over Sarah’s periode in een inrichting. Belangrijker is misschien dat in plaats van volop actie – wat er zeker ten overvloede in zit – de technische kant meer aandacht krijgt, als ook de impact op de levens van de personages. Zo is er meer ruimte voor karakterontwikkeling en dus verdieping ten opzichte van de films. Mocht je nou helemaal niets met de films hebben, dan kan deze serie je wellicht overhalen. De serie bevat genoeg intrige, actie, sterke verhaallijnen als ook de benodigde drama en zelfs romantiek in een mogelijk post-apocalyptische wereld. Het enige nadeel is dat de meeste effecten er wat gedateerd uit zien.

Nog meer heksen

Eerder heb ik het natuurlijk al over Charmed gehad, dus het is niet vreemd dat ik meerdere series met heksen heb gekeken. Eén daarvan was vroeger Sabrina the Teenage Witch – nee, niet de tekenfilmserie uit de zeventiger jaren – met Melissa Joan Hart (tegenwoordig vooral bekend van Melissa & Joey). Deze tiener wordt opgevoed door haar twee tantes en op haar zestiende verjaardag komt ze erachter dat ze een heks is. Deze serie moet vooral in zijn tijd worden geplaatst, aangezien alle verhaallijnen erg verouderd zijn en dat geldt al helemaal voor de effecten. Zo heeft Sabrina een pratende kat, die nooit echt overtuigend – doch vermakelijk – is geweest. Dit neemt overigens niet weg dat je met de serie kon lachen. Hoe het uiteindelijk afliep zou ik niet weten. Ik keek de serie vooral toen ik nog op de middelbare school zat, en meer wanneer het toevallig op tv was. Wel begreep ik dat er wat castwissels zijn geweest en de serie heeft zelfs tot een serie geleid. Toch wilde ik de serie even meenemen, omdat het ook weer zo’n heerlijk nostalgische 90’s serie is.

Dan is er nog The Secret Circle. Net als zoveel series tegenwoordig (The Vampire Diaries, Pretty Little Liars, The Shannara Chronicles, Shadowhunters) is deze gebaseerd op een boekenreeks en is het een Young Adult verhaal. Ook heeft de serie wat weg van de film The Craft, aangezien het om een nieuwe meid in de klas gaat en ze al snel bij een heksengroep terecht komt. Samen met deze groep ontdekken ze meer over hun krachten, maar ook over hun ouders. Die blijken namelijk ook krachten te bezitten en hebben hun eigen plannen in de magische wereld. Verder is het vooral tienerdrama, vol romantiek, actie, geheimen, achterdocht en familieproblemen in een groep die bestaat uit uiteenlopende personages, zodat iedereen zich wel met iemand kan identificeren. Wie van dit soort tienerseries houdt zal dan ook veel bekende gezichten kunnen zien: Britt Robertson (Life Unexpected en Under the Dome), Thomas Dekker (Terminator: The Sarah Connor Chronicles), Phoebe Tonkin (The Vampire Diaries & The Originals), Shelley Hennig (Teen Wolf) en Richard Harmon (The 100 en Continuum). Ben je dus benieuwd naar hun vroege werk, dan kan de serie je een leuk kijkje geven. Heel lang zal je er niet mee bezig zijn: de serie duurde maar één seizoen.

In pak

De laatste categorie waar ik een paar series van noem hebben te maken met pakken. Zo staat Suits nog op mijn lijstje – eerste aflevering gezien en zin om verder te kijken – als ook de bovennatuurlijke series Smallville, Supernatural en Supergirl. Voor Smallville geldt dat ik daar nog steeds mee zou moeten beginnen: de vroege avonturen van Clark Kent, ook wel bekend als Superman, in zijn tienerjaren. Van deze serie heb ik slechts een paar afleveringen gezien, maar toch ben ik altijd benieuwd geweest naar het hele verhaal. Niet om de minste reden dat de serie wel tien seizoenen heeft, dus er moet een hoop over hem te vertellen zijn.

Supernatural past wellicht niet helemaal in de categorie ‘in pak’, maar zeker wel in die van bovennatuurlijke series. De naam zegt het namelijk al. Daarnaast is de serie met zijn twaalfde seizoen nog steeds megapopulair. Ik ben zelf pas laat begonnen met het volgen van de serie en ben rond seizoen vijf ergens gepauzeerd. Toen de serie me werd aangeraden, kreeg ik te horen dat ‘ie megagoed was. Mij viel het echter tegen. Van de vijf seizoenen vond ik anderhalf seizoen echt goed, maar de rest een beetje zozo. Dat de serie nog steeds loopt en zo populair is, heeft volgens mij tevens met de geweldige cast te maken en hun interactie met de fans. Daarom zal ik ook deze serie, ondanks mijn gemengde gevoelens, nog steeds op mijn watchlist laten staan en hoop ik ooit de achterstand in te halen. Er komt altijd wel weer iets voorbij, waardoor ik toch weer zin krijg om de serie op te pakken. Zoals de geweldige parodie van The Hillywood Show (mogelijke spoilers voor wie niet bij is):

Dan hebben we nog Supergirl, want ook deze mag zeker niet ontbreken. Hoewel het niet een serie is die ik echt wekelijks moet zien, is het wel een serie die ik om de zoveel tijd bij kijk. Deze doet me namelijk erg denken aan Lois & Clark: The New Adventures of Superman. De serie is namelijk heel ‘vrolijk’ ingesteld, omdat Supergirl ook zo is. Er is veel humor en de villains zijn echte comic book villains, wat het bovenal vermakelijk houdt. Maar ik kijk vooral vanwege de personages: Melissa Benoist is weliswaar niet altijd even overtuigend als een Supergirl die ook echt dreigend kan overkomen, maar blijft aandoenlijk als een vrijwel altijd vrolijk en positief persoon. De rest van het ensemble bestaat uit Chyler Leigh (Lexie uit Grey’s Anatomy), Jeremy Jordan, Mechad Brooks, Jenna Dewan Tatum en Calista Flockhart (Ally McBeal) en zorgen voor een prettige, net wat diepere, laag aan het geheel. Niet te vergeten dat het natuurlijk aansluit bij de superheldenseries die nu zo in overvloed zijn.

Zoals iedere keer bij mijn uitdagingsblog zijn er natuurlijk veel meer series om uit te kiezen. Ik had ook in kunnen gaan op Scream Queens, The Shannara Chronicles, Sherlock, Sanctuary, Scandal, Sense 8, Slasher, Shameless, Sleepy Hollow, Smash, Switched at Birth en waarschijnlijk nog tig anderen. Maar dan was dit blog een heel boekwerk geworden. Mocht iemand zin hebben om het daar toch nog over te hebben: let me know, want ik ben altijd in voor een praatje over series ;-). Tot de volgende keer!

Xoxo,

Immy.