Blog | De Uitdaging – T (Immy Verdonschot)
In eerste instantie had ik maar twee series opgeschreven: de klassieker Twin Peaks en een kleinere serie met een sindsdien bekend geworden acteur, namelijk Tru Calling. Net als met iedere blog scrollde ik echter even door mijn lijst van nog te kijken series en zo wist ik de lijst binnen no time aan te vullen.
Damn fine cup of coffee
Zoals je de dag begint met een goed kop koffie, moest ik wel beginnen met Twin Peaks. Al drink ik dan weer geen koffie, maar dat terzijde. Het was tijdens mijn studie dat ik keer op keer Twin Peaks voorbij zag komen in mijn theorieboeken en we zelfs wat fragmenten hebben moeten kijken tijdens college. Pas enkele jaren geleden – toen een van mijn huisgenootjes de dvd-box had gekocht – heb ik in no-time de hele serie eindelijk gezien. En ook al komt de serie uit 1990, de serie houdt nog steeds stand. Dit heeft vooral te maken met het soms wat bizarre verhaal, waardoor het toch niet helemaal in de ‘gewone wereld’ thuis hoort.
Met Twin Peaks raak je verzeild in een andere wereld, waar een charismatische Speciale FBI-agent (gespeeld door Kyle MacLachlan) in het kleine plaatsje Twin Peaks de moord op tiener Laura Palmer moet zien te ontrafelen. Het blijkt een wereld vol intriges en unieke personages zoals je ze alleen in het werk van David Lynch tegen kan komen. Helaas was het tweede seizoen lang niet zo sterk als het eerst en werd de laatste aflevering in 1991 al uitgezonden. Sindsdien zijn er echter nog verschillende films gemaakt (welke ik nog steeds moet zien) en is er een vervolg in de maak. Heb je de serie nog niet gezien, dan is dit wel een van de klassieke aanraders. De hoeveelheid bekende gezichten is daarnaast een mooie bonus.
Groundhog Day… om mensen te redden
Het zal je maar gebeuren: je beleeft een dag, maar wanneer je wakker wordt krijg je dat sterke déjà vu gevoel aangezien je deze opnieuw meemaakt. Het doel is natuurlijk om uit te vogelen waarom, zodat je weer gewoon verder kan gaan met je leven. In het geval van Tru Davies (gespeeld door Eliza Dushku), een 22-jarige medische student met een baantje in het mortuarium, blijkt haar taak het voorkomen van een moord te zijn. Verschillende mensen die namelijk op haar tafel komen te liggen worden namelijk ‘wakker’, waarna zij hun leven moet zien te ontrafelen en de moord moet zien te voorkomen. Een beetje iZombie dus, alleen dan zonder de zombies en een mogelijkheid om niet alleen een moord op te lossen, maar deze juist te voorkomen.
Ik geef toe dat het vooral in het begin van de serie een leuke gimmick is, maar dat de basis niet sterk genoeg is voor een langlopende serie. Daarom was het ook niet verrassend dat deze serie na twee seizoenen al werd geannuleerd. Wel jammer, want het tweede seizoen leek net een diepere laag te krijgen met Jason Priestley die als tegenhanger werd ingezet. Het tweede seizoen kwam na slechts zes (!) afleveringen al ten einde zonder ook maar iets af te ronden. Een reden om het wellicht toch eens te kijken? In totaal zijn het maar 26 afleveringen, dus je hebt het zo gezien. En je krijgt Zach Galifianakis te zien voor hij bekend werd met The Hangover.
Vampiers en wolven
Als je van bovennatuurlijke series houdt, dan zijn er nog wat series waar je niet aan voorbij kan gaan: True Blood en Teen Wolf. Ook over True Blood hoorde ik wel eens wat tijdens mijn studie, aangezien ook deze serie een sterke fanbase had en er zelfs ‘bloed’ (bloedsinasappelsap) werd verkocht zoals het in de serie gebeurt. Zo vreemd is dat overigens niet, want HBO zat achter deze serie en zij weten hoe je merchandise in moet zetten. Van wat ik van de serie weet is het gebaseerd op een boekenreeks en gaat het om vampiers en mensen die prima met elkaar hebben leren samen te leven in het plaatse Bon Temps. Na zeven seizoenen en tachtig afleveringen kwam de serie tot een einde. Vanwege de voornamelijk positieve recensies en gewonnen prijzen staat deze serie dan ook nog steeds op mijn lijstje.
Afgelopen maand is het zesde seizoen van Teen Wolf van start gegaan: een serie die losjes is gebaseerd op de film uit 1985 met dezelfde titel, waar een tiener – Scott McCall – gebeten wordt door een weerwolf en daarmee moet leren omgaan in zijn adolescente leven en de invloed die het heeft op zijn vrienden. Het is een van de meest succesvolle series van MTV en de verhaallijn vormt natuurlijk een mooie metafoor voor de veranderingen die tieners doormaken. Ook deze serie heb ik nog niet gezien, aangezien ik merk dat Young Adult series me toch steeds minder kunnen boeien. Al ben ik wel nog benieuwd naar de rol van Colton Haynes voor ik hem leerde kennen in Arrow.
De rest
Natuurlijk zijn er nog meer dan genoeg series om op te noemen en te bespreken. Zoals Torchwood, de spin-off van Dr. Who met niemand minder dan John Barrowman in de hoofdrol, of Time After Time en Transparent. De enige serie waar ik hier echter nog aandacht aan ga besteden is spiksplinternieuw: This Is Us met onder andere Mandy Moore en Milo Ventimiglia. In deze serie volg je een groep mensen die dezelfde verjaardag delen. Zo verwacht de ene familie een drieling, is er een knappe acteur die klaar is met zijn eigen levensstijl en een handelaar die op zoek is naar zijn vader. Veel van de serie weet ik niet, alleen dat de trailer al miljoenen keren bekeken was voordat er ook maar een aflevering was uitgezonden. Sindsdien heeft de serie vooral lof gekregen vanwege het sterke acteerwerk en het goede plot. Meerdere sites vergelijken de serie daarom met Parenthood, een serie waarvan vorig jaar de laatste aflevering werd uitgezonden, en zien dit als een goed alternatief.
Tot zover de series met een t. Aangezien we een drukke maand ingaan zal de volgende uitdagingsblog even op zich laten wachten, maar 2017 zal in ieder geval het jaar zijn waarin ik mijn uitdaging voltooi: Nog maar zes blogs te gaan!
Xoxo,
Immy.